UKR RUS ENG

НОВИНИ

264 січня 2013 р. вийшов з друку двадцять шостий номер всеукраїнського журналу «ORGANIC UA», який вже три роки випускає Федерація органічного руху України. Пропонуємо Вам ознайомитися з корисними та пізнавальними матеріалами щодо харчових продуктів, аналітичною інформацією, думками відомих людей про органічні продукти, цікавими кулінарними рецептами, тощо.

Короткий зміст:

 

* Цивілізація Майя: уроки життя для майбутніх поколінь
* Холестерин: що слід знати, як з ним боротись?
* Селера: сила здоров'я, краси та кохання
* Фінляндія: історія органічного виробництва
* Відзначено передовиків органічного руху України

* Цивілізація Майя: уроки життя для майбутніх поколінь

* Холестерин: що слід знати, як з ним боротись?

* Селера: сила здоров'я, краси та кохання

* Фінляндія: історія органічного виробництва

* Відзначено передовиків органічного руху України

 

Про це та більше читайте на сторінках журналу, який можна замовити в офісі Федерації органічного руху України.

 

Press-conference-20.12.201220 грудня 2012 р. в Інформаційному агентстві «ЛІГАБізнесІнформ» відбулася Прес-конференція «Продовольча безпека та безпека продовольства – органічний вектор», організована Федерацією органічного руху України за підтримки Проекту USAID Агроінвест.

Учасниками події були: Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, Голова Правління Асоціації учасників органічного виробництва «Біолан Україна» Василь Пиндус, науковий керівник Центру «Полтава-Органік» Павло Писаренко.

До чого може призвести сучасне інтенсивне господарювання на землі, як використовуються природні ресурси та як це все впливає на біорізноманіття та на природу в цілому? Ті, хто застосовує інтенсивні методи господарювання на селі, хвилюються лише про нарощування виробництва, збільшення прибутків, не зважаючи на довкілля, здоров’я як селянина, що працює на землі, так і споживача, який купує готову продукцію у магазині і не відає про її склад, властивості та можливий негативний вплив на його здоров’я! Все актуальнішим стає не лише збільшення виробництва, але й забезпечення належного рівня безпечності продуктів харчування. Найбільш актуальною відповіддю на це питання стає органічне сільське господарство. При цьому численні міжнародні дослідження свідчать, що при підтримці цих методів господарювання безпечними органічними продуктами можна нагодувати світ.

І в Україні 155 виробників на площі понад 270 тис. гектарів кардинально змінюють власні принципи діяльності, використовують органічні методи господарювання, часто отримуючи значно вищі урожаї, ніж в середньому в регіоні чи країні і при цьому вони сертифіковані як органічні у відповідності з жорсткими вимогами регулювання Євросоюзу.

При виробництві органічних продуктів використовуються лише натуральні методи переробки, заборонено використання синтетичних ароматизаторів, барвників, консервантів, підсилювачів смаку, шкідливих добавок. І все це відповідає критеріям екологічності, що гарантується регулярними інспекціями незалежних експертів, які щорічно підтверджують своїми сертифікатами відповідність дотримання всіх вимог стандартів ЄС щодо органічного виробництва.  

У світі споживання органічних продуктів досягло суми 60 млрд.долл.США! В Україні суспільство теж почало усвідомлювати, що таке справжні сертифіковані органічні продукти і чим вони вигідно відрізняються від більшості інших присутніх на полицях продуктів, через що внутрішній ринок їх споживання стало зростає.

За даними Федерації органічного руху України, сучасний внутрішній споживчий ринок сертифікованих органічних продуктів в Україні почав розвиватись з 2006 р., сягнувши в 2008 р. 600 тис. євро, 2009—1,2 млн. євро, 2010-2,4 млн. євро, в 2011 р. – зріс до 5,1 млн.євро, продовживши зростання у 2012 р.

Цьому в значній мірі сприяли ряд заходів, організованих активними учасниками органічного руху, зокрема:

  • · низка семінарів, тренінгів, круглих столів, конференцій;
  • · ярмарки та фестивалі, зокрема, Федерацією органічного руху України, спільно з ВГО «Жива планета», Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в м. Києві у партнерстві з Асоціацією «Біолан Україна» та Іллінецьким державним аграрним коледжем, за підтримки Проекту USAID Агроінвест та інших прибічників органіку, було проведено в Києві 8 вересня 2012 р. вже Четвертий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів, який відвідали тисячі киян та гостей столиці; у вересні в с.Микуличин Яремчанського р-ну Івано-Франківської обл. відбулася Виставка-ярмарок виробників органічної та екологічної продукції Карпатського регіону в рамках Фестивалю автентичної кухні “Смачний Спас”, організованого Асоціацією «Чиста Флора», Івано-Франківською ОДА, Яремчанською РДА, тощо. 
  • за підтримки Німецького товариства GIZ, протягом осені 2012 р. Федерацією органічного руху України проводилася інформаційна кампанія для споживачів з популяризації міжнародного маркування сертифікованих органічних продуктів “Євролисток”.  У супермаркетах Києва здійснено промо-акції з роз’ясненням споживачам, як відрізнити та знайти справжні органічні продукти, вручалися безкоштовні подарунки від вітчизняних виробників сертифікованої органічної продукції. Згідно з опитуванням, 63% покупців, які взяли участь у промо-заходах, вже не перший раз купують органічні продукти, а 37% купували їх вперше. При цьому 85% з тих, хто купував органіку перший раз, підтвердили свій намір купити її, принаймні, ще раз.

У рамках Фестивалів BEST FOOD FEST для відвідувачів також було успішно організовано цілу низку цікавих інформативних органічних акцій.

Press-conference-20.12.2012-diplomПід час прес-конференції учасники підвели підсумки розвитку в Україні органічного сектору; найкращі виробники, переробники, торгові марки та інші активні гравці органічного руху України за результатами роботи в 2012 р. були нагороджені почесними дипломами.

Зокрема, за визнанням Конкурсної комісії, відзначено найкращих в наступних номінаціях:

-  найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції рослинництва - ТОВ «ЧИСТИЙ ПРОДУКТ-С» (Донецька обл.)

-  найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції тваринництва - ТОВ «СТАРИЙ ПОРИЦЬК» (Волинська обл.)

-  найкраще підприємство-оператор збору дикоросів у відповідності з органічними стандартами - ВАТ "РІВНЕХОЛОД" (Рівненська обл.)

-  найкраща торгова марка сертифікованої органічної продукції - ПАН ЕКО

-  найкраще підприємство-переробник сертифікованої органічної продукції - ТОВ «ОРГАНІК ОРИГІНАЛ» (Київська обл.)

-  найкраща роздрібна мережа, що торгує органічними продуктами - МЕГАМАРКЕТ

-  найкраща регіональна підтримка органічного руху України - ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

Отже, органічні продукти українського походження продовжують активно заповнювати власний внутрішній ринок та знаходити своїх постійних поціновувачів. А найкращі українські органічні виробники, незважаючи на дії певних недобросовісних так званих псевдо-органічних виробників, тримають високу якість своїх здорових, натуральних, екологічно безпечних, органічних продуктів харчування та щорічно підтверджують свій органічний статус у процесі інспекцій та відповідної сертифікації за міжнародними стандартами.

 

hotel__seminar_crimea

З 26 по 28 листопада 2012 р. в АР Крим у містах Сімферополь, Севастополь та Євпаторія відбулися семінари «Еко-фішка для отельєра: органічний вибір».  Організовувала захід Міжнародна благодійна організація «Інформаційний центр« Зелене досьє» за підтримки
Проекту «Сприяння економічному розвитку та зайнятості» Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.

Основною метою проведення семінарів було підвищення інформованості представників туристичного бізнесу щодо сертифікованих органічних харчових продуктів.

Для учасників важливо було показати, як використання органічних продуктів може вплинути на розвиток бізнесу. Інформованість населення про органік і в принципі про безпеку та користь продуктів харчування залишає бажати кращого. У той же час потенціал українського села з виробництва корисних для споживання і дружніх до природи продуктів харчування, як і раніше, теоретично дуже високий.

Для того, щоб перетворити теорію в поширену практику, учасники семінарів показали на прикладах ефективність використання органічної продукції в готелях. Саме готелі та садиби - найбільш морально готові структури для пропаганди здорового способу життя. У той же час, вони постійно шукають нові механізми для залучення туристів, переваги порівняно з іншими об'єктами туристичного бізнесу. Саме цими перевагами мають стати органічні продукти та відповідне створення меню з використанням органічних інгредієнтів.

Під час заходів серед учасників розповсюджувалися журнали "ORGANIC UA", а також інформаційні буклети та брошури щодо органічного руху в Україні.

 

Seminar_plodo-ov.201228-29 листопада 2012 р. у м. Києві в Міжнародному виставковому центрі проходила робота Дев’ятої міжнародної конференції «Овочі і фрукти України-2012. Екзамен для професіоналів».

В її роботі активну участь прийняла Федерація органічного руху України. Активні члени Федерації: ТОВ «Чистий продукт-С» та ТОВ «Центр «Біотехніка» поділилися своїм досвідом розвитку органічного агрогосподарювання на своїх стендах у рамках однойменної виставки.

Під час згаданих заходів більше 200 фахівців плодо-овочевого бізнесу з України, Грузії, Молдови, Росії, Чилі, Італії та інших країн світу мали можливість поділитися передовим досвідом як в технологіях виробництва, переробки, так і маркетингу, а також отримати останню інформацію щодо тенденцій розвитку галузі в найближчій перспективі. Одним з важливих багатообіцяючих напрямків розвитку плодо-овочевої галузі може стати перехід на органічні методи господарювання. Тому доповідь Голови Правління Федерації органічного руху України Євгена Милованова «Органічна плодоовочева продукція в Україні. Розвиток ринку за останні три роки. Перспективи» викликала жвавий інтерес та обговорення серед учасників вищезгаданої конференції.