UKR RUS ENG

НОВИНИ

Organic-2016_OFU8-11 червня 2016 р. на території Національного комплексу "Експоцентр України"  відбулася щорічна Спеціалізована виставка-ярмарок органічних продуктів і технологій "ORGANIC-2016", що пройшла у рамках Міжнародної виставки "АГРО-2016". Організаторами виставки виступили Федерація органічного руху України та Міністерство аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської Конфедерації у рамках  Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія).

Цього року у виставці прийняли участь понад 30 сертифікованих органічних виробників з усіх куточків України. Значна частина з них – виробники, які нещодавно отримали сертифікацію свого виробництва за органічними стандартами та проявили бажання ознайомити аграрних фахівців і всіх пересічних споживачів з якісною продукцією власного виробництва. Тому як давні прихильники органіку, так і ті, хто вперше про органічні продукти дізнався, впродовж чотирьох днів мали чудову нагоду познайомитися у дружній обстановці з останніми досягненнями експонентів виставки, продегустувати та придбати уподобану продукцію.

Organic-2016_Organik_milk2Постійний учасник більшості органічних заходів, визнаний лідер у виробництві органічних молочних продуктів Товариство «Organic Milk» з Житомирської обл. частувало відвідувачів своїми свіжими сертифікованими органічними молочними продуктами, зокрема, йогуртами, сметаною, маслом, кефіром, ряжанкою, твердими сирами та ін. До речі, вся сировина для переробки на підприємство поступає безперебійно від партнерської компанії «Галекс Агро» також з Житомирщини.

Organic-2016_RudВарто зауважити, що це ж підприємство постачає органічну молочну сировину і для Житомирського маслозаводу, завдяки чому на виставці, як і минулого року, можна було придбати поки єдине в Україні органічне морозиво від ТМ «Рудь», неперевершений смак якого нагадував людям середнього та старшого віку смак «з дитинства», коли для виробництва морозива не використовувалися ні рослинні олії, ні штучні консерванти!

На стенді ТОВ «Угочанський Смак» із Закарпаття був представлений широкий вибір сертифікованих органічних ковбас, сала, інших м’ясних виробів. Згадані продукти під торговою маркою Пан Еко виробляються на Закарпатті з органічного м’яса місцево вирощених на вільному вигулі свиней породи Мангалиця, биків та телят Сірої угорської м’ясної породи. До речі, на радість зголоднілих відвідувачів неподалік професійний кухар Organic-2016_Ugoch_smak1Микола у казані готував виключно з органічних інгредієнтів легендарний угорський бо грач, від одного запаху якого приємно паморочилося у голові.

Добре відоме в Україні та поза її межами органічне підприємство «Агроекологія» з Полтавської області, засновником якого є двічі Герой Семен Антонець, своїм широким асортиментом круп’яних виробів, Organic-2016_Agroekologiaборошна притягували до свого стенду одного за іншим відвідувачів, які прагнули придбати саме цю чудову продукцію, яка все ще не представлена у київських супермаркетах.

Проте, при бажанні, у столичних торгівельних мережах і низці спеціалізованих магазинів зараз можна вже знайти доволі значну кількість органічних круп: різноманітних торгових марок, різної розфасовки та дизайну. Однак, при всій широті вибору, споживачі вже традиційно віддають перевагу сертифікованим органічним крупам, борошну та пластівцям, які виробляються теж на Полтавщині фірмою "Діамант Лтд" (ТМ Козуб продукт), продукція якого, звісно, була представлена на виставці ОРГАНІК-2016.Organic-2016_Diamant

Представники фермерського господарства «Тізеш» на чолі з самим Павлом Тізешем пригощали та успішно продавали широкий спектр сертифікованих органічних продуктів від торговою маркою Пан Еко. Це і повидло, і ягідні сиропи, і напої, і соки, і великий вибір меду із Закарпаття. Напередодні відкриття виставки, після прискіпливої професійної експертної оцінки, за результатами цьогорічного Organic-2016_Pan_Eko1Міжнародного дегустаційного конкурсу "BEST DRINK", сертифікований органічний сироп з ягід чорниці «Пан Еко» отримав Гран-Прі.

Як завжди, активну участь у роботі ORGANIC-2016 приймало ФГ «Перлина струмка» Валерія Петрова з Одещини, пропонуючи такі вироби з органічного винограду, що користувалися неабияким попитом відвідувачів.

Чистий яблучний сік, а також органічні мікси на кшталт яблучно-гарбузового, яблучно-бурякового та інших сокових сімішей від ФСГ «Золотий Пармен» з Чернігівщини привертали до себе увагу численних відвідувачів, адже на прямо на місці можна було як продегустувати цю органічнуOrganic-2016_Petrovпродукцію, так і придбати її у бег-ін-боксах.

Доволі великий асортимент різних добрив, стимуляторів росту, біопрепаратів для ґрунту та рослин, сертифікованих, як такі, що придатні для застосування в органічному виробництві, представляли відвідувачам виставки такі учасники:

Organic-2016_ParmenАгрофірма «Гермес» з Донеччини,

БТУ-Центр з Вінниччини,

НВ ТОВ «Сінта» (Миколаїв),

ТОВ «Торговий дім «Аква Віта», ТОВ «Енергетична компанія Канон», ТОВ «Орій», ТОВ «Реаком центр», (Київ),

ФОП Конкін Т.М. (Черкаська обл.),

НДВП «Автономна родова садиба» (Житомирська обл.),

ПНВП «Біак» (Суми), 

ТОВ «Грінсервіс Груп» (Харківська обл.).

                    

Organic-2016_Rod.sadyba      Organic-2016_Sinta      Organic-2016_BTU_Center      Organic-2016_Germes

Organic-2016_Aqua_Vita      Organic-2016_Biak      Organic-2016_Konkin      Organic-2016_Amineon

Organic-2016_Ecoplant      Organic-2016_Rokosan      

Тепличний комплекс органічного землеробства ТМ «Терра» (Харківська обл.), ФОП Сабельнікова В.О. (Organic Villa, Черкаська обл.), Органічна садиба «Екородина» (Київська обл.) пропонували органічні овочі та ягоди, заряджаючи людей при спілкуванні своїм оптимізмом, а також притягуючи хто запашним ароматом порізаного огірка, а хто незабутнім смаком різних песто, приготованих за особливими рецептами!           

Organic-2016_Terra    Organic-2016_Ekorodyna    Organic-2016_Sabelnikova

Organic-2016_UnimedТОВ «Юнімед» з Києва Organic-2016_Aliance_krasyпредставило широкий вибір органічних косметичних засобів від відомих світових виробників, сертифікованих за органічними стандартами.

У цьому ж сегменті працює і ПП «Альянс краси» (Київ), активні консультанти якого не давали залишатися байдужими учасникам та відвідувачам виставки та пропонували знайомитися з власними розробками компанії у косметично-парфумерній галузі та з сертифікованою органічною продукцією для побутової сфери.

ТМ «Хлібіо» та ТОВ «Кондитерська майстерня «Квартет» демонстрували власні досягнення у хлібопекарській галузі, представивши доволі широкий асортимент хлібо-булочних виробів, печива, тістечок тощо.

ПП «НВФ «Елітфіто» з Івано-Франківщини та ТОВ «Фірма «Каспер» з Одеси активно пропагували власну органічну олійну продукцію, а це вже відомі марки як на внутрішньому ринку, так і на зовнішньому.

Organic-2016_Elitfito      Organic-2016_Kasper      Organic-2016_Hlibio      Organic-2016_BioPlanet

Organic-2016_Imex_TradeТОВ «Імекс Трейд» з Києва Organic-2016_Biologic.uaпрезентував на виставці імпортовані з Грузії та Італії органічні продукти, в т.ч. макарони, соки, напої та соуси. Ще одним імпортером, який репрезентував органічні продукти із Польщі, стала компанія «Вірта» з Львівщини, представивши широкий асортимент бакалійної продукції.

ТМ «Bologic.ua», що має на київському Подолі популярний органічний магазин, пропонувала відвідувачам та гостям Органік-2016 органічні продукти як від українських виробників, так і продукцію власного імпорту.

Зважаючи на зростаючий інтерес споживачів до органічних продуктів, вже традиційно, наступним великим заходом, де зберуться лише найкращі українські виробники органічної продукції, стане Восьмий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів, який проходитиме на Контрактовій площі у Києві 10 вересня 2016 р. в рамках чергового Органічного Тижня в Україні.

 

Krugl.stil-08.06.201608 червня 2016 року у рамках Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2016» та Спеціалізованої виставки «ОРГАНІК-2016» у Національному Експоцентрі України відбувся Круглий стіл на тему "Органічне виробництво – пріоритетний напрямок аграрного сектору України".

Захід було організовано Федерацією органічного руху України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської Конфедерації в рамках  Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія). Крім цього, проведення круглого столу було підтримано також ринком «Столичний».

Понад 150 учасників цього заходу мали унікальну можливість разом з провідними експертами держави долучитися до дискусії щодо подальших перспектив органічного руху в Україні.

Krugl.stil-08.06.2016-KrasnopolskyЗахід відкрив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, який відзначив, що Міністерство вбачає розвиток органічного виробництва одним із пріоритетних напрямків своєї роботи. Адже органічне сільське господарство дає можливість подолати негативні явища в екологічному середовищі країни, посилити природоохоронну складову агровиробництва, забезпечити збереження ґрунтів, вирішити низку соціальних питань. «Зокрема, розвиток органіку сприятиме створенню додаткових робочих місць у сільській місцевості, відкриттю нових перспектив для малих і середніх фермерських господарств, як альтернативи конкуренції з великими корпораціями», - зазначив Ярослав Краснопольський.

Реалізація даного напряму, за його словами, має забезпечити до 2020 р. зростання частки сільськогосподарських угідь, які сертифіковані згідно вимог органічних стандартів, до 5%. «Також має відбутися збільшення втричі числа органічних сільгосппідприємств та зростання частки органічної продукції до 3%, що відповідає рівню основних європейських країн, які розвивають цей напрямок виробництва», - зазначив Перший заступник Міністра.

Мінагрополітики налаштоване всебічно підтримувати розвиток органічної галузі, у т.ч. на законодавчому рівні. «Ми практично завершили спільну роботу над удосконаленим законопроектом про органічне виробництво. Сподіваюся, що найближчими тижнями його буде розіслано на узгодження в інші міністерства та відомства. І це важливий крок для максимальної імплементації вітчизняного законодавства до стандартів та вимог Європейського Союзу», — заявив пан Краснопольський.

Krugl.stil-08.06.2016-IvchenkoПоділяє думку учасників щодо перспективності розвитку в Україні органічного ринку і народний депутат України, заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Верховної Ради України Вадим Івченко. "Україна має всі шанси стати головним місцем для вирощування органічної продукції, а це і створення додаткових робочих місць у сільській місцевості, і нові можливості для малих і середніх фермерських господарств нашої Батьківщини і покращення якості харчування, зміцнення здоров’я нашого народу!" - підкреслив пан Івченко, наголосивши на всілякій підтримці законодавчих ініціатив щодо просування у Верховній Раді доопрацьованих, удосконалених нормативно-правових актів щодо органічного виробництва. Крім цього, пан Івченко запевнив присутніх, що при формуванні бюджету 2017 р. буде наполягати, щоб фінансування на підтримку вітчизняного органічного виробництва окремим рядком була виділена у державному бюджеті.

Krugl.stil-08.06.2016-1За переконанням Голови Правління Федерації органічного руху України Євгена Милованова, органічне господарювання успішно конкурує з нині домінуючим інтенсивним, доказом чого є, зокрема, постійно зростаючий ринок споживання органічних продуктів не лише у світі, але і в Україні, який у 2015 р. вже склав 17 млн.Євро. Експерт відмітив, що, хоча органічний рух в Україні розпочав свій  розвиток двадцять років тому, та особливо він активізувався в останні п’ять років. Наочним доказом тому слугує зростаюча кількість господарств, які надають перевагу саме органічним методам виробництва. Станом на початок 2016 р. сертифікованих органічних сільгосппідприємств було вже 210, які ефективно господарюють на площі понад 410 тис. га. «За умови ще тіснішої співпраці, постійного діалогу між виробниками, переробниками, торгівцями, сертифікаторами, споживачами, громадськими організаціями, Міністерством та іншими владними органами, є тверда впевненість у тому, що  вітчизняна органічна агрокультура вийде на якісно новий рівень розвитку, забезпечуючи стабільні прибутки виробникам і здорову безпечну продукцію споживачам», - резюмував Євген Милованов.

Krugl.stil-08.06.2016-ProkopchukПротягом тривалого часу підтримку українському органічному сектору надають різні донорські організації. Зокрема, завдяки українсько-швейцарському Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», вітчизняні виробники органічних продуктів можуть краще знайомитися з безцінним світовим досвідом органічного господарювання, знаходити вихід на відповідні міжнародні ринки, користуватися послугами провідних експертів для отримання консультацій, проведення різних промоційних заходів щодо популяризації органіку в Україні. У своєму виступі менеджер згаданого Проекту Наталя Прокопчук ґрунтовно зупинилася на проблемних питаннях вітчизняного органічного сектору та виділила головні акценти задля його подальшого ефективного розвитку.

Krugl.stil-08.06.2016-LapaНа важливих питаннях державного контролю за органічним виробництвом зупинився Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа. За його словами, нині ситуація із контролем та маркуванням цих продуктів складна, адже ще немає достатніх повноважень Держпродспоживслужби для контролю цього ринку. Вирішенням цієї проблеми має стати удосконалене законодавство у цій сфері. Поки ж його немає, від реалізації невідповідної продукції страждають і український і закордонний ринки. «До нас звертаються європейські колеги, повідомляючи про випадки поставок до країн ЄС продукції, яка декларується як органічна, але по суті не відповідає цьому статусу. Нас питають: що ви, як контролюючий орган, маєте намір робити, щоб унеможливити подібні факти?» - цитував Володимир Лапа. За його словами, існування зазначених проблем вводить в оману споживачів органічної продукції, створює підґрунтя для процвітання недобросовісної конкуренції для виробників органіки, а також формує для України елемент негативного іміджу на світовому ринку. Тому він закликав спільними зусиллями виправити таку ситуацію та налагодити дієвий контроль за органічним ринком.

У своїй промові Директор Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства Володимир Топчій відмітив ряд факторів, які не дають змоги реалізувати великий потенціал, який має країна в цьому сегменті  аграрного сектору. Це, насамперед, недосконалість діючого нормативно- правового регулювання для органічного виробництва,  відсутність ефективної системи державного нагляду (контролю) з боку держави, що спричиняє інколи недобросовісну конкуренція серед виробників, роздрібних продавців і сертифікаційних Krugl.stil-08.06.2016-Topchiyорганів та призводить навіть до певних скандалів, що пов’язані із  шахрайством на внутрішньому та міжнародному ринках і доступу у малого та середнього бізнесу до фінансових ресурсів, які б дозволили розвиватись органічному бізнесу. Разом з тим, пан Топчій повідомив про заходи, які вживає міністерство для вирішення вказаних проблемних питань. Він також запевнив, що за результатами проведеного Круглого столу, внесених в ході його роботи пропозицій та звернень, будуть підготовлені відповідні доручення структурним підрозділам Мінагрополітики.

Krugl.stil-08.06.2016-SkydanЗа словами ректора Житомирського національного агроекологічного університету Олега Скидана, перспектива активізації розвитку органічного виробництва значною мірою залежить від рівня організації системи підготовки та підвищення кваліфікації кадрів, проведення наукових досліджень для сфери органічного виробництва. В ЖНАУ вже п’ятий рік діє відповідна система підготовки кадрів для органічного виробництва, при університеті створено Центр «Полісся-Органік», метою діяльності якого є стимулювання розвитку органічного виробництва в регіоні;  науковцями та студентами на дослідному полі університету і на базі органічних господарств Житомирської обл. проводяться наукові дослідження щодо розробки технологій виробництва та переробки органічної продукції. На семи факультетах університету викладається курс «Органічне виробництво». Університетом також розроблено Комплексну програму підтримки розвитку органічного виробництва Житомирщини на 2016-2020 рр., яку обласна рада має намір прийняти на черговій сесії у червні 2016р.

За переконанням Андрія Вдовиченка, директора ДП «Дослідне господарство «Сквирське» Інституту агроекології і природокористування НААН України, саме державні науково-дослідні установи здатні провести на належному рівні наукові дослідження, надати необхідну консультаційну та методичну Krugl.stil-08.06.2016-Vdovychenkoдопомогу, забезпечити якісне навчання та підвищення кваліфікації спеціалістів вітчизняних органічних підприємств. І він та очолюване ним господарство готові ділитися цими напрацюваннями.

Олена Березовська, голова правління Громадської спілки "Органічна Україна»,  погодилася, що чинний Закон України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» належним чином не забезпечує розвиток органічного виробництва в Україні та суперечить діючим нормативним документам, які регламентують органічне виробництво в ЄС у частині неоднозначності положень щодо Правил органічного виробництва та обігу органічної продукції, порядку сертифікації органічного виробництва, здійснення державного нагляду (контролю) за діяльністю операторів органічного ринку, що викликало необхідність прийняття в 2016 р. нової редакції цього Закону. Вона наголосила на нагальності доопрацювання законопроекту у співпраці державних органів та громадських організацій.

Krugl.stil-08.06.2016-SabelnikovaВласним досвідом органічного господарювання, практичними рекомендаціями щодо діяльності органічних підприємств, а також «шаленим енергетичним посилом» щодо запровадження технологій органічного виробництва, харчування здоровими органічними продуктами поділилася з присутніми агровиробник із Корсунь-Шевченківського р-ну Черкаської обл., керівник «Organic Villa» Валентина Сабельнікова, яка запросила присутніх відвідати стенди виробників на виставці «ОРГАНІК-2016».

На переконання Андрія Єлсукова, менеджера зовнішньоекономічної діяльності Агрофірми «Поле» з Черкащини, стабільно висока якість органічної продукції є запорукою ефективного експорту та партнерських відносин з іноземними покупцями. У своєму виступі він продемонстрував багаторічний досвід підприємства щодо виробництва, переробки та експорту органічного проса, яке є одним з нішових товарів, на який є постійно великий попит як у Європі, так і світі загалом. Він особливо відзначив, що агрофірма успішно закріпилася на європейських ринках збуту, незважаючи на діючі механізми встановлення квот у Європейському Союзі та перевірки й здійснення лабораторного аналізу на кожну партію, що постачається до ЄС. Доповідач звернувся з запитом до державних органів активізувати свою роботу під час переговорних процесів з посадовцями Єврокомісії, щоб збільшити квоти на українську сільськогосподарську продукцію, особливо виділивши сертифіковану органічну продукцію.

Учасники круглого столу висловлювали сподівання, що втілення в життя зауважень та пропозицій доповідачів може забезпечити ще більшу активізацію зусиль як органів законодавчої та виконавчої влади,  громадських об’єднань, виробників та переробників, науковців для становлення та розвитку як власного внутрішнього, цивілізованого європейського органічного ринку, так і в значній мірі реалізувати та покращити експортний потенціал не лише сировинної продукції, а й готових до споживання українських органічних харчових продуктів на світові ринки.

ПРЕЗЕНТАЦІЇ УЧАСНИКІВ КРУГЛОГО СТОЛУ:

ВОЛОДИМИР ТОПЧІЙ

ЄВГЕН МИЛОВАНОВ

НАТАЛІЯ ПРОКОПЧУК

АНДРІЙ ВДОВИЧЕНКО

ОЛЕНА БЕРЕЗОВСЬКА

СВІТЛАНА КОРСУН

 

Minekonomiky_28.04.2016-228 квітня 2016 р. в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України відбувся круглий стіл на тему: «Забезпечення дієвого державного нагляду (контролю) дотримання суб’єктами господарювання правил застосування екологічного та органічного маркування згідно вимог чинного законодавства України». Захід відбувся згідно плану роботи Громадської ради при Мінекономрозвитку України на ІІ квартал 2016 року за участю членів та експертів громадської ради при Мінекономрозвитку України, запрошених представників від органів влади, зокрема, Мінекономрозвитку, Мінприроди, Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Держспоживінспекції, Антимонопольного комітету, громадських рад при вищезазначених органах державної влади, громадських організацій та зацікавлених підприємств.

Федерацію органічного руху України на круглому столі представив її виконавчий директор Андрій Коняшин.

За словами Світлани Берзіної, заступника голови Громадської ради при Мінекономрозвитку, екологічні та органічні стандарти мають певні розбіжності в методах та критеріях оцінювання і застосовуються в різних сертифікаційних системах: екологічної та органічної. Але і органічні, і екологічні стандарти встановлюють чіткі вимоги до сировини чи інгредієнтів, виробництва і пакування, маючи на меті мінімізувати впливи на довкілля та стан здоров’я людини на усіх етапах життєвого циклу продукції. При цьому органічні та екологічні стандарти не дублюють загальнообов’язкових для усіх суб’єктів господарювання державних норм, і встановлюють додаткові вимоги на підставі яких визначаються переваги сертифікованої продукції, відносно аналогів в певних продуктових групах.  Окрім того, органічні стандарти жорсткіші щодо вимог до їх виконання і передбачають здійснення сертифікації не кінцевих продуктів, а всього процесу їх виробництва з постійним щорічним контролем.

Таке явище має місце майже в кожній країни, в різних проявах та мірі й отримало назву greenwashing, тобто «зелене відмивання», а точніше «зелене окозамилювання». Greenwashing – це не тільки прямий обман. Окремі рекламні витівки можна віднести скоріш до «гріхів зеленого окозамилювання» ніж до прямого обману. Які саме ці гріхи, – можна дізнатися з публікації в журналі «ORGANIC.UA» «Екологічне маркування: теорія омани по-українські» (11-12, 2011). Але українському ринку притаманне і пряме введення в оману споживача шляхом застосування безпідставних тверджень щодо екологічних характеристик чи переваг продукції або маркувань що натякають на це. Існує й безпідставне використання такого терміну, як «органік». Наприклад, застосування без наявності відповідної сертифікації (тобто – підтвердження) таких тверджень як: «екологічно чистий», «натуральний», «біо-», «еко-», «екологічний» чи «органічний» відносно товарів чи виробів різних продуктових груп. Проте правила застосування екологічного та органічного маркування, у т.ч. вищезазначених тверджень чітко визначені в нормативно-правових актах національного законодавства, адаптованих до вимог ЄС.

Minekonomiky_28.04.2016За повідомленням Андрія Коняшина, в Мінагрополітики зараз працює робоча група, яка вже розробила внесення змін та доповнень до Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», причому це стосується 80% його текстової частини. Фактично, це новий варіант Закону. Окрім того, внесені зміни та доповнення до відповідних нормативно-правових актів стосовно накладення відповідальності на суб’єктів господарювання за порушення норм та правил стосовно органічного законодавства.

За словами представника керівника Департаменту продовольства Мінагрополітики – Миколи Мороза, вказані законопроекти планується в найближчі тижні направити для розгляду та опрацювання до відповідних причетних міністерств та відомств.

Отже, порушення цих правил має бути класифіковане як порушення чинного законодавства шляхом введення в оману споживача. Також, безпідставне застосування екологічного чи органічного маркування є ознакою недобросовісної конкуренції та демпінгу товаровиробників, які модернізували виробництво, закуповують сировину та інгредієнти за додатковими критеріями безпеки та якості, продукція яких успішно пройшла відповідну сертифікацію, і застосовує таке маркування на законних правах. Відповідальність за порушення законодавства про захист економічної  конкуренції передбачена розділом VІІІ Закону України «Про захист економічної конкуренції». Звертаючи увагу на те, що Антимонопольний комітет України на початку року припинив планові перевірки, а новостворена Держпродспоживслужба України ще знаходиться в стадії становлення, Комітет з питань технічного регулювання та захисту прав споживачів громадської ради при Мінекономрозвитку України виступив з ініціативою – створити експертну комісію, яка буде працювати на громадських засадах і здійснювати громадській моніторинг українського ринку «зелених» товарів та послуг. У разі виявлення некоректних (сумнівних) маркувань щодо екологічності чи органічного походження продукції, – проводити збір і аналіз інформації та підтверджуючих документів, з метою визначення підстав застосування такого маркування згідно вимог чинного законодавства. За відсутності таких підстав, – звертатися зі скаргою та матеріалами за результатами попереднього вивчення фактів на адресу Антимонопольного комітету України та Держпродспоживслужби України, згідно їх компетенції. Члени комісії будуть також спостерігати і за ходом розслідування справ, надаючи, у разі потреби, необхідні консультації та роз’яснення.

Вся діяльність експертної комісії ґрунтується на засадах відкритості та публічності. Результати її роботи будуть висвітлюватися в соціальних мережах та засобах масової інформації. На даний час експертною комісією опрацьовано 15 виявлених фактів некоректних (сумнівних) маркувань щодо екологічності чи органічного походження продукції суб’єктами господарювання, представлених на українському ринку. Саме ці результати були представлені на засіданні круглого столу.

Зважаючи на підготовлені матеріали, представник Антимонопольного комітету запросила отримання вказаних порушень для вивчення питання та вживання відповідних заходів для нормалізації функціонування вітчизняного екологічного та органічного ринку.

Всі учасники погодились із твердженням, що необхідно об’єднати спільні зусилля як органів влади, громадських організацій, бізнесу для становлення в Україні цивілізованих європейських цінностей та розуміння споживачами правильного, достовірного органічного маркування.

До відома: Постановою Кабінету Міністрів України №529 від 18 травня 2011 р. затверджений Технічний регламент з екологічного маркування, який було розроблено   з   урахуванням   Регламенту Європейського Парламенту і  Ради  ЄС  від  25  листопада  2009  р. №66/2010/ЄС про знак екологічного маркування Європейського Союзу. Екологічне маркування здійснюється за даним регламентом.

Діяльність органічних виробників в Україні здійснюється відповідно до Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» та певних підзаконних актів. Однак, реальна сертифікація виробництва, за відсутністю власних органічних стандартів та правил, здійснюється, переважно, за органічними стандартами Євросоюзу.

 

Kutovyi-201619 квітня 2016 р. у Києві відбулася Науково-практична конференція «Розвиток сільських територій в умовах децентралізації: стан, можливості та ризики» організована за сприяння Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» та Інституту громадянського суспільства. Участь у конференції взяли понад 200 представників центральних та місцевих органів влади, Європейського Союзу, бізнесу, міжнародних, громадських організацій, наукових, освітніх установ. 

Особливу увагу учасники конференції приділили можливостям розвитку територіальних громад завдяки активізації на місцях такого актуального напрямку як органічне виробництво, в т.ч. і невеликими фермерами та сімейними господарствами.

«Фермерські господарства займають 73% у загальній структурі виробництва валу агропродукції, але у грошовому виразі, на жаль, вони дають менше 8%. Об’єднані громади будуть багаті і самодостатні, коли будуть забезпечені грішми. Фермерство може у цьому допомогти. Але їм потрібно знайти ніші. Фермер ніколи не буде конкурентнішим у порівнянні з холдингом, бо у нього немає достатньо ресурсів. Вони мають бути успішні у окремих нішах. В першу чергу, йдеться про органічне виробництво, яке сьогодні становить 1% у загальному виробництві країни. Є великий попит у світі на таку продукцію і вона коштує набагато більше. І найважливіше, що великі агрохолдинги цим не будуть займатися. В України є значний потенціал у цьому напрямку і фермери мають ним скористатися», – сказав міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий.

Під час другої панельної дискусії виконавчий директор Федерації органічного руху України Андрій Коняшин під час вого виступу підтвердив факт того, що спостерігається тенденція зростання у нашій державі числа невеликих господарств, які працюють за органічними стандартами з орієнтацією на внутрішній вітчизняний ринок. Адже саме для невеликих сімейних господарств, фермерів та малих підприємців вигідне об’єднання в певні кластери та кооперативи для покращення своєї конкурентоздатності порівняно з великими агрохолдингами.