UKR RUS ENG

5113 жовтня 2013 р. оприлюднено результати XIV професійного дегустаційного конкурсу "Солодкий тріумф’2013", який проводився у рамках щорічної міжнародної спеціалізованої виставки "SWEETS & BAKERY Ukraine".

Вперше переможцями цього престижного Міжнародного конкурсу в номінації "Тріумф якості" стали українські сертифіковані органічні джеми. Знаменно, що це сталося в день підписання Президентом Закону України “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини”.

Незалежна дегустаційна комісія, що складалася з професійних експертів-дегустаторів асоціації "Укркондпром", Мінекономіки України, Держспоживстандарту України, МОЗ України, Держдепартаменту продовольства України, Національного університету харчових технологій, представників відділів закупівель оптово-роздрібних торговельних мереж Києва високо оцінила органічне повидло фруктово-ягідне пастеризоване "Леквар" з брусниці «Пан Еко», а також органічне повидло фруктово-ягідне пастеризоване "Леквар" з чорниці від Торгової марки «Пан Еко», виробником яких є ФГ «Тізеш» із Закарпаття (дистриб’ютор — ТОВ «Украгрофін»).

Для виробництва як згаданих, так і всіх інших джемів «Пан Еко», використовуються виключно найкращі ягоди, зібрані в найчистіших, найбільш екологічно-безпечних районах Карпат. У виробництві використовуються лише традиційні технології, а всі етапи виробництва постійно перевіряються європейськими інспекторами, підтверджуючи цілковиту відповідність органічним стандартам Євросоюзу.

«ORGANIC UA» відзначає, що майже двадцять видів повидла «Пан Еко», що продаються переважно у найкращих спеціалізованих магазинах та відділах органічних продуктів супермаркетів, користуються все зростаючим попитом у  самих вимогливих споживачів у різних куточках України. Крім згаданого, у 2012 та 2013 рр. органічні соки та напої «Пан Еко» отримали п'ять високих відзнак на Міжнародних дегустаційних конкурсах "BEST DRINK". За версією Карпатського інформаційного агентства у 2011 р. бренд «Пан Еко» визнано найкращою Торговою маркою Закарпаття. Протягом 2009–2012 рр. Всеукраїнським конкурсом «Органік року», бренд «Пан Еко» визнавався найкращою торговою маркою сертифікованої органічної продукції в Україні.

До участі в конкурсі, Організаторами якого є Виставкова компанія "АККО Інтернешнл" за підтримки асоціації "Укркондпром", були запрошені виробники усіх видів кондитерських виробів, харчових концентратів, джемів, солодких молочних виробів, морозива і т.п. Згаданий конкурс являє собою систему оцінки продукції вітчизняного та зарубіжного виробництва з метою визначення товару, що має якість і оформлення, що максимально відповідає вимогам сучасної торговельної мережі України. Зразки продукції оцінювались за органолептичними показниками якості в "закритому" порядку на дегустації.

Джерело: http://organic.ua/

 

Zakonoproekt03 жовтня 2013 р. Президент України Віктор Янукович підписав Закон № 425-VII “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини”, про що було повідомлено в прес-службі Президента України Віктора Януковича (http://www.president.gov.ua/ru/news/28975.html).

Законом визначаються правові, економічні, соціальні та організаційні основи ведення органічного сільського господарства, вимоги щодо вирощування, виробництва, перероблення, сертифікації, етикетування, перевезення, зберігання та реалізації органічної продукції та сировини.

Фахівці Федерації органічного руху України висловлюють сподівання, що з прийняттям Закону у державі спостерігатиметься активізація та пожвавлення розвитку органічного сектору, а також, що не менш важливо, унеможливиться існування такого ганебного явища, як «псевдо-органік»!

 

UKR_FLAG_3d_photo_5418 вересня 2013 р. Голова Верховної Ради України Володимир Рибак підписав Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", який ще 3 вересня більшістю голосів, з урахуванням попередніх пропозицій Президента України, було ухвалено Верховною Радою України. Того ж 18 вересня Закон "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" направлено до Адміністрації Президента України для підпису Президентом України Віктором Януковичем.

Як відзначає Голова Правління Федерації органічного руху України Є.В.Милованов, прийняття Органічного законодавства у нашій державі мусить бути легітимізовано функціонування органічного сектору, унеможлено існування такого сумного явища, як «псевдо-органік», при цьому сертифіковані органічні виробники повинні отримувати державну фінансову підтримку. Крім того, Є.В.Милованов поділився з ORGANIC UA ідеєю того, що необхідно, щоб відповідний Закон, Правила органічного виробництва, так само як і інші офіційні документи, що стосуються питань органічного виробництва, максимально узгоджувались би з Органічним регулюванням Європейського Союзу.

До відома: попередня редакція Закону України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини" (№9707) була, ухвалена Верховною Радою України 18 вересня 2012 року, однак тоді Президент України повернув згадану версію прийнятого Закону України зі своїми пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою України.

 

Krug.stil_12.09.201312 вересня 2013 року у Києві в БЦ «Вектор» відбувся черговий захід Органічного Тижня в Україні: Круглий стіл  «ГМО в Україні. Захист здоров’я людини та довкілля». Він був організований Асоціацією правників України, Комітетом з природних ресурсів, природоохоронного та екологічного права АПУ та Комітетом з медичного права АПУ, за участі Федерації органічного руху України.

Понад 30 учасників Круглого столу розглядали такі питання, як:

- Нормативно-правове регулювання створення, випробування, транспортування та використання генетично модифікованих організмів. Оцінка впливу ГМО на навколишнє природне середовище. Дозвільна система. Державна екологічна експертиза.

- Органічне виробництво, як здорова, безпечна альтернатива ГМО.

- Вплив ГМО на організм людини.

- Державна реєстрація продукції, що містить ГМО. Санітарно-епідеміологічна експертиза.

- Здійснення державного санітарно-епідеіологічного та екологічного нагляду (контролю).

- Маркування продукції "з ГМО", "без ГМО" та участь громадськості у здійсненні контролю ГМО.

- Відповідальність виробників харчових продуктів за порушення вимог щодо використання ГМО тощо.

Зокрема, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов наголосив на необхідності більш уважного та прихильного ставлення до сучасного органічного агровиробництва, яке сприяло б як збереженню біорізноманіття, так і підвищенню прибутковості сільського господарства та насиченню споживчого ринку дійсно здоровою, безпечною продукцією.

Крім того, з доповідями виступили:

Микола Проданчук, директор ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені академіка Л.І. Медведя» Міністерства охорони здоров'я України,

Сергій Губар, заступник директора департаменту охорони природних ресурсів - начальник відділу розвитку екомережі та біобезпеки Міністерства екології та природних ресурсів України,

Світлана Берзіна, заступник голови національного технічного комітету стандартизації ТК 82 «Охорона навколишнього природнього середовища України», Президент ВГО «Жива планета»,

Олена Васьковська, головний спеціаліст відділу державної екологічної та геологічної експертизи Міністерства екології та природних ресурсів України

Леся Брайченко, начальник Центральної випробувальної лабораторії контролю якості товарів Торгово-промислової палати України та інші.