UKR RUS ENG
There are no translations available.

Organic_UA_222 лютого 2012 р. вийшов з друку двадцять другий номер всеукраїнського журналу «ORGANIC UA»., який вже три роки випускає Федерація органічного руху України. Пропонуємо Вам ознайомитися з корисними та пізнавальними матеріалами щодо харчових продуктів, аналітичною інформацією, думками відомих людей про органічні продукти, цікавими кулінарними рецептами, тощо.

Короткий зміст:

АКТУАЛЬНО: Кому в Україні вигідні псевдоорганічні продукти? Найкращі у сертифікованому органічному секторі!

ОРГАНІЧНИЙ РІК: детальний план дій на 12 місяців

ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО: найбільш зростаючий сектор світової економіки

- Експорт органічних продуктів з України до ЄС стане простішим?

- Ожиріння викликають побутова хімія та пластик

- Вагітні жінки обирають органік

- США: до 2015 р. ринок органічних продуктів сягне рекордних показників

- Чи бути закону про органічне виробництво у 2012 році?

- США: фермери на Гавайях отримають органічний сертифікат за державні кошти

- Органічний футбол: англійський футбольний клуб готується до сертифікації

МИКОЛА КНЯЖИЦЬКИЙ: «Усі овочі та фрукти вирощуємо органічними методами»

Про це та більше читайте на сторінках журналу, який можна замовити в офісі Федерації органічного руху України, а також придбати у кіосках Києва.

 
There are no translations available.

Gecha_festival1_201228 січня 2012 р. у селі Геча Берегівського району Закарпатської області відбувся шостий Міжнародний фестиваль різників свиней – гентешів. Гентешами на Закарпатті називають професійних різників. Кожен, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася. Адже від цього залежить смак м’яса. За заколоту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощають вином, слив’янкою і глінтвейном.
Фестиваль є унікальною можливістю побачити національні традиції, пов'язані з різанням свиней і приготуванням м'ясних страв.
У конкурсі брали участь місцеві, угорські та сербські команди, які розповідали про тонкощі роботи гентешів у трьох країнах.
Члени журі конкурсу оцінювали учасників конкурсу за багатьма параметрами. Конкурсантам потрібно було не тільки зарізати свиню, а також зуміти швидко розібрати тушу і зробити з неї різноманітні страви: гурку, кров'янку, шовдар (окіст), шойт (сальтисон), шкварки, копчене і варене зі спеціями сало та ін.
На святі можна було скуштувати популярний бограч, фірмові свинячі ковбаски, шкварки, відбивні, шашлик, а також запити все вином, глінтвейном і горілочкою.
На все це в учасників пішло три тонни м'яса, кілька сотень кілограмів сала, десятки мішків картоплі, різних овочів і приправ.
Приємно відзначити, що за результатами конкурсу, члени Федерації органічного руху України – органічні фермери із Закарпатської області, вибороли перші призові місця за кращу домашню ковбасу, краще гаряче вино, а також дiстали окрему нагороду вiд Угорського Аграрного Унiверситету iм.Сент Iштван (м.Гедевле) за професiйну переробку свині особливої місцевої породи «Монголиця».

 
There are no translations available.

Minpryrody25 січня 2012 р. відбулося чергове засідання Громадської ради Всеукраїнських організацій та об'єднань природоохоронного спрямування при Міністерстві екології та природних ресурсів, членом якої є Федерація органічного руху України.

Учасники засідання обговорювали звіт Мінприроди про виконання плану заходів міністерства за 2011 рік та план заходів на 2012 рік з реалізації Концепції сприяння органами виконавчої влади розвитку громадського суспільства та орієнтовний план консультацій Міністерства екології та природних ресурсів з громадськістю в поточному році.

 
There are no translations available.

Organic1З початком 2012 року спостерігається певна активізація законодавчих ініціатив в органічному секторі України. Вслід за депутатським законопроектом «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що був поданий до Верховної Ради 13 січня 2012 р. народним депутатом Ю.А. Кармазіним (номер реєстрації 9707), наступним стало подання до законодавчого органу проекту Закону України «Про засади органічного виробництва» (номер реєстрації 9707-1 від 18 січня 2012 р.), який був ініційований Кабінетом Міністрів України.

Оскільки урядовий законопроект, відповідно протоколу засідання Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2011 року № 93, був погоджений із зауваженнями Міністерства юстиції України та узгоджений з Адміністрацією Президента України, то є сподівання, що ми будемо в 2012 р. вже з Законом.

Прийняття законопроекту повинно започаткувати розробку повного пакету нормативно-правових актів для  формування ефективної законодавчої бази європейського рівня  і створення реального правового поля для забезпечення рівних умов функціонування суб’єктів господарювання органічного напрямку.