logo_biglogo_biglogo_biglogo_big
  • Головна
  • Про Федерацію
    • Завдання Федерації
    • Членство у Федерації
    • Члени Федерації
  • Про органік
    • Органічне сільське господарство
    • Органічні продукти
    • Принципи органічного сільського господарства
    • Доцільність розвитку в Україні
    • Органік в Україні
    • Наукові статті
  • Новини
  • Анонси
  • Бібліотека
    • Книги
    • Журнал ORGANIC UA
    • Інформаційний вісник Федерації органічного руху України
  • Правова база
    • Закон України “Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції”
    • Органічні підзаконні акти
    • Концепція держпрограми розвитку органічного виробництва в Україні
    • Сертифікація та маркування
  • Контакти
✕

Фестиваль леквару

  • Головна
  • Новини
  • Фестиваль леквару

28 серпня 2011 р. у с. Геча Берегівського р-ну Закарпатської обл. відбувся Фестиваль леквару (сливового повидла). Для приготування леквару використовується тільки слива сорту «Венгерка», («угорка») або, як називають її ще закарпатці – «бистриця».

Леквар почали варити з самого ранку, а завершили вже пізнього вечора близько півночі. Для приготування леквару беруть помиті і перебрані сливи, відділяють їх від кісточок, а потім безперервно помішуючи у 70-100 літрових котлах варять на постійному вогні. Спеціальні “печі” для цього майструють із залізних бочок або труб. Праця клопітка і потребує постійної уваги: підкладати вогонь, пильнувати за висотою полум’я, постійно помішувати щоб повидло не підгоріло. Вариться леквар безперервно від 20 до 30 годин (в залежності від об’єму сировини). Часто буває так, що доводиться «дежурити» навіть вночі біля котла. У таких випадках на допомогу приходять сусіди та родичі, почергово змінюючи одне одного.

Повидло вважається готовим, коли перевернувши банку догори дном, густа, чорна маса не виливатиметься з посудини. Такий леквар може зберігатися у банках або глиняних горщиках понад 10 років.

Прийняли участь у приготуванні повидла і члени Федерації органічного руху України із Закарпатської області, причому леквар вони готували із сертифікованих органічних слив. До того ж органічні фермери змагалися й у приготуванні найсмачніших національних страв: боґрач-гуляшу, де використовується 3-4 види м’яса та багато гіркого перцю, а також боб-гуляшу (гуляш з квасолею).

Свято вдалося на славу, про що відмітили всі учасники та гості події.

Схожі записи

12.05.2022

Органічне виробництво і продовольча безпека під час війни


Детальніше
01.02.2022

Знайомтеся: вийшов з друку ДОВІДНИК нормативних документів України щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів


Детальніше
31.12.2021

Навчання з питань органічного виробництва, обігу, маркування та сертифікації


Детальніше

Корисне

  • Корисні посилання
  • Органічна платформа знань
  • Проект “збереження біологічного різноманіття карпатської частини басейну Дністра” в рамках програми МАТРА
  • Органічні заходи
    • Ярмарки
    • Конференції
    • Виставки
© 2005-2022 Федерація органічного руху України.
    • Немає доступних перекладів для цієї сторінки