28 серпня 2011 р. у с. Геча Берегівського р-ну Закарпатської обл. відбувся Фестиваль леквару (сливового повидла). Для приготування леквару використовується тільки слива сорту «Венгерка», («угорка») або, як називають її ще закарпатці – «бистриця».
Леквар почали варити з самого ранку, а завершили вже пізнього вечора близько півночі. Для приготування леквару беруть помиті і перебрані сливи, відділяють їх від кісточок, а потім безперервно помішуючи у 70-100 літрових котлах варять на постійному вогні. Спеціальні “печі” для цього майструють із залізних бочок або труб. Праця клопітка і потребує постійної уваги: підкладати вогонь, пильнувати за висотою полум’я, постійно помішувати щоб повидло не підгоріло. Вариться леквар безперервно від 20 до 30 годин (в залежності від об’єму сировини). Часто буває так, що доводиться «дежурити» навіть вночі біля котла. У таких випадках на допомогу приходять сусіди та родичі, почергово змінюючи одне одного.
Повидло вважається готовим, коли перевернувши банку догори дном, густа, чорна маса не виливатиметься з посудини. Такий леквар може зберігатися у банках або глиняних горщиках понад 10 років.
Свято вдалося на славу, про що відмітили всі учасники та гості події.