30 вересня 2010 р. спільними зусиллями Дніпропетровського державного аграрного університету та Науково-виробничої Агрокорпорації «Степова» відкрито Центр природного землеробства ім. Миколи Руденка.
Головна місія Центру – відродження в Україні кращих землеробських традицій, які стануть основою екологічно-безпечного та органічного агровиробництва.
У центрі працюватимуть професори, кандидати наук, аспіранти, молоді вчені, студенти. Співробітники центру створюватимуть методики поступового переходу до принципів природного землеробства, впроваджуватимуть ідеї природного землеробства на практиці для отримання органічної сільськогосподарської продукції. Загалом головна мета центру природного землеробства – створити інноваційну систему виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, а також систему утилізації відходів.
“Це ті технології виробництва сільськогосподарських культур і тваринництва, які засновані на природному землеробстві, тобто без використання хімії, гербіцидів, пестицидів, мінеральних добрив, ГМО. Ми вже маємо потужні засоби контролю продукції – науково-дослідний центр екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу: лабораторії якості зерна, лабораторії якості води, це комплекс лабораторій з виявлення залишків гербіцидів, пестицидів, антибіотиків, ГМО. Аграрний університет має одну з найпотужніших лабораторій в Україні – таких лише 3-4 в країні”, – зазначив ректор Дніпропетровського державного аграрного університету Анатолій Кобець.
На відкритті Центру, зокрема, виступили І.Лазаренко, П.Гайдуцький, П.Саблук, С.Антонець, Є.Милованов, Р.Руденко, І.Куліченко, В.Косюга та ін.
Наразі Агрокорпорація “Степова” є єдиним в області науковим центром, де обробку основних сільськогосподарських культур здійснюють за методами природного землеробства. Для цього в Агрокорпорації виділено кілька майданчиків, де вже зараз ведуться дослідження.
Планується, що студенти, молоді вчені, випускники Аграрного університету будуть виконувати на цих ділянках свої практичні роботи для подальшого прискорення розвитку сертифікованого органічного виробництва.