18 жовтня 2012 р. в Орхуському центрі відбулася презентація проекту екологічного стандарту СОУ ОЕМ 08.002.35.069 Продукти переробки молока та м’яса – Екологічні критерії оцінки життєвого циклу.
Стандарт, ухвалений Координаційною радою з екологічного маркування, був розроблений технічним комітетом стандартизації ТК 82 «Охорона навколишнього природного середовища України» з урахуванням пропозицій від Міністерства аграрної політики та продовольства України та профільних наукових і науково-дослідних закладів.
В засіданні взяли участь члени Координаційної ради – представники від центральних органів державної влади, наукових та науково-дослідних закладів, експертних та громадських організації, а також підприємств-товаровиробників та засобів масової інформації. Від Федерації органічного руху України у засіданні Координаційної ради прийняв участь Голова Правління – Милованов Євген Володимирович.
Стандартом упроваджуються добровільні критерії до усіх етапів життєвого циклу, які визначатимуть екологічні переваги продукції м’ясо-молочної промисловості з метою віднесення її до категорії «еко-» і відзначення знаком екологічного маркування.
Ухвалений проект екологічного стандарту буде упроваджено до системи екологічної сертифікації та маркування продукції І типу яка почала розвиватися в Україні з 2003 року згідно вимог міжнародного стандарту ISO 14024 (ДСТУ ISO 14024).
На даний час система нараховує 45 екологічних стандартів які забезпечують науково обґрунтований, прозорий та доступний механізм інформування споживачів про екологічні переваги продукції, що є однією з пріоритетних цілей в реалізації державної екологічної політики України.
Довідкова інформація
11 жовтня 2012 року Міністр екології та природних ресурсів України Ставицький Е.А. уклав з громадськими організаціями Угоду про співробітництво щодо розвитку в Україні системи екологічно безпечного споживання та екологічного маркування відповідно до міжнародних та європейських вимог.