20-21 листопада 2010 р. в Ужгороді на пл. Театральна вже вчетверте відбувся фестиваль молодого вина «Закарпатське Божоле». Найкращі винороби регіону пропонували свої винні шедеври гостям свята та виборювали звання кращого майстра виноробства.
Протягом двох божоле-днів винороби презентували на фестивалі до 15 різних сортів молодого вина урожаю 2010 року, а організатори дійства розповіли гостям історію закарпатського виноробства, традиції вживання та особливості цієї унікального професії.
Як говорить історія, звичай святкування “божоле-свят” виник в 19 столітті у виноградарів регіону Божоле у Франції. Їх вино дозрівало раніше за всіх, збір винограду починався швидше, ніж в інших місцях, а ферментація вина проходила під час його транспортування баржами по річці Соні або візками в передмістя Ліона. Саме завдяки короткому терміну дозрівання божоле, воно зберігає легкість і запах, який відрізняється з року в рік, залежно від урожаю і погодних умов.
Не оминули стороною свято вина й органічні фермери Закарпаття. Вони традиційно приймають участь у фестивалі й представили для гостей події органічні продукти власного виробництва. Ужгородці та гості міста вже давно знайомі з овочами, фруктами, соками, сиропами, повидлом, м’ясними виробами органічних фермерських господарств Закарпатської області, тому ця продукція на святі користувалася попитом відвідувачів.