12 вересня 2010 р. у Рахові на Закарпатті в чергове відбувся Фестиваль «Гуцульська бринза». У травні ватаги піднялися з худобою високо в гори. На полонинах доглядали овець та кіз, доїли молоко та виробляли бринзу. Нині вівчарі повертаються додому, традиційно на гірській Рахівщині у цей час влаштовують гучне свято – фестиваль “Гуцульська бринза”.
Розпочалось святкування з параду представників різних організацій та сіл району. Колону очолювали вершники з трембітами. Горяни були вдягнені у національні гуцульські костюми, чоловіки вигравали на трембітах, баянах та цимбалах, жінки співали коломийки. Дегустувались різні сорти і види козячої і овечої бринзи, розкуповувались покривала, зроблені з вовни баранців, люди смакували свіжоприготовані банош, бограч, куліш, що готувались просто неба. Традиційно користувались попитом органічні продукти (соки, лекварі, сиропи) добре знаної в краї торгової марки «Пан Еко», що виробляється переважно в Закарпатській області. Крім цього, відвідувачі з цікавістю знайомились з іншими чудовими органічними продуктами: запашною львівською кавою «Галка», запашними чаями під популярним карпатським брендом «Чиста Флора», що твориться на Івано-Франківщині та Закарпатті.
Бажаючих скуштувати гуцульських смаколиків не бракувало: на фестиваль приїхали гості з більшості областей України та всіх сусідніх країн.