21–22 серпня 2010 р. в с.Спас Коломийського р-ну Івано-Франківської обл. відбувся Фестиваль автентичної карпатської кухні «Смачний Спас». В рамках Фестивалю було проведено Ярмарок органічних продуктів, а також семінар «Маркетинг органічних продуктів з Карпат». Організатори заходу – Асоціація «Чиста флора», Федерація органічного руху України, Дослідний інститут органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), Коломийська РДА, Івано-Франківська ОДА, при фінансовій підтримці Швейцарської Конфедерації створили справжнє свято гурманів, на якому можна було одночасно скуштувати закарпатський бограч і гуцульську грибну юшку, спаську замащінку і йонашевські ковбаски, вербізьку шупеню і багато інших автентичних страв карпатського краю.
Після проведеної святкової ходи учасників та делегацій від будинку культури до стадіону та офіційної частини учасників, очікувало справжнє свято з запальними піснями та танцями, з виступами заслужених артистів України, сільських аматорських колективів, весільних музик, які приїхали з навколишніх сіл. Відтак був огляд етнографічних садиб, виставки майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, секторів зеленого туризму та енергоощадних технологій.
На Виставці-ярмарку сертифікованої органічної продукції більше десятка виробників з різних куточків України представили на розсуд учасників та гостей власні продукти, як то овочі та фрукти, соки та повидло, каву та чаї, мед та сухофрукти, сало та ковбасні вироби, соуси та крупи, молочну продукцію. На очах відвідувачів виключно з сертифікованих органічних інгредієнтів члени Федерації органічного руху України готували закарпатський бограч-гуляш, на вертелі смажили цілого кабанчика, що попередньо маринувався на протязі п’яти діб. Все це додавало святу неповторного колориту та налаштовувало учасників Фестивалю на позитивний лад.
Без перебільшення, село Спас має пишатись тим, що яскраво продемонструвало Україні та світу традиції та звичаї карпатського краю та по праву має називатись взірцевим екологічним селом Прикарпаття.