25 лютого 2025 року в рамках Проєкту GRAINS – Greening Agrifood in Social Economy «Нові можливості зеленої трансформації для агровиробників», на замовлення Федерації органічного руху України Сільськогосподарська дорадча служба ГС “Зелені Агро Рішення” провела чергову лекцію-тренінг на тему “Застосування допоміжних засобів при запровадженні органічного виробництва”, яка продовжила цикл лекцій-тренінгів з питань розвитку зеленого переходу та екологізації агропродовольчого бізнесу в Україні.
Серія навчальних заходів розрахована також не лише для агровиробників, а й науковців, освітян та студентів, всіх тих, хто цікавиться питаннями зеленої економіки.
Запровадження органічного виробництва передбачає застосування різноманітних допоміжних продуктів, що сприяють досягненню високих органічних стандартів та якості продукції, одночасно мінімізуючи вплив на навколишнє середовище. Важливо, що всі допоміжні продукти повинні відповідати вимогам органічного законодавства та бути природними, безпечними для здоров’я та навколишнього середовища.
Серед основних типів допоміжних продуктів, які використовуються при органічному виробництві:
Органічні добрива: в органічному землеробстві для підвищення родючості ґрунту застосовуються органічні добрива, зокрема компост, гній, зелені добрива (рослини, що висіваються для збільшення органічної маси в ґрунті). Вони допомагають покращити структуру ґрунту, зберігаючи його біологічну активність та зменшуючи ерозію.
Природні пестициди: для боротьби з шкідниками та хворобами рослин у органічному виробництві використовуються природні пестициди, такі як масла, екстракти з рослин, а також біологічні методи (наприклад, використання природних ворогів шкідників — хижих комах або мікроорганізмів).
Біостимулятори: це продукти, що стимулюють ріст і розвиток рослин, не містять хімічних речовин. Біостимулятори можуть бути на основі водоростей (наприклад, екстракти ламінарії), амінокислот або корисних мікроорганізмів. Вони покращують стійкість рослин до стресових умов, підвищують їх продуктивність і зміцнюють імунітет.
Мікроорганізми та ферменти: в органічному виробництві часто використовують корисні мікроорганізми для покращення якості ґрунту та рослин. Це можуть бути бактеріальні препарати, які стимулюють азотфіксацію або покращують розкладання органічних речовин. Також застосовують ферменти для покращення процесів компостування.
Природні добавки для кормів: у органічному тваринництві застосовуються добавки для кормів, що не містять синтетичних речовин. Це можуть бути різноманітні трав’яні добавки, природні мінерали, які покращують здоров’я тварин та підтримують екологічно безпечне виробництво м’яса, молока та інших продуктів.
Отже, використання допоміжних продуктів у органічному виробництві має на меті збереження екологічної рівноваги, підвищення якості продукції та підтримку сталого розвитку аграрних та тваринницьких підприємств. Важливо пам’ятати, що всі продукти повинні бути сертифіковані за органічними стандартами та дозволені до використання відповідним сертифікаційним органом, а також відповідати вимогам безпеки для навколишнього середовища та здоров’я людини.
Запис лекцій розміщено на YouTube каналі: https://www.youtube.com/@greenas_org у відкритому доступі. То ж поповнити свої знання зі вказаної тематики може кожен бажаючий!
Слідкуйте за нашими подіями та долучайтеся до наступної лекції щодо маркетингу органічних продуктів, яка відбудеться 4 березня 2025 року .