4 серпня 2016 року в смт. Теплик (Вінницька обл.) Українська асоціація виробників і переробників сої, Співтовариство виробників та споживачів бобових в Україні, за підтримки Федерації органічного руху України на базі фермерського господарства Дона Олексія Пилиповича провели «День поля» на тему «Адаптація техніки та технології вирощування органічних сільськогосподарських культур відповідно до нової системи землеробства Івана Овсінського в малих і середніх фермерських господарствах (соя, нут, чечевиця, маш та інші)».
Серед аграрних фахівців триває постійна дискусія, як краще обробляти грунт: чи з використанням плугів та важких дискових борін, чи лише проводити поверхневий обробіток? Однозначним прихильником обробітку по системі Овсінського є і діючий православний священик, за освітою вчений-агроном Олексій Дон, який організував місцеву громаду та фермерів і вже більше десяти років господарює й сертифікується за органічними стандартами.
Основною метою організованого «Дня поля» була популяризація органічної культури землеробства взагалі та в розрізі бобових культур, органічного способу життя та культури харчування у суспільстві; роз’яснення гостям системи налагодження маркетингу і збору органічної продукції відповідно до інтересів виробників. Учасники заходу мали чудову нагоду ознайомитись з обробітком ґрунту спеціальними культиваторами власного виробництва під дану систему землеробства; буквально «помацали» руками цікаву розробку Олексія Дона – сівалку прямого посіву, виготовлену відповідно до вимог системи Овсінського. За словами фермера, вона може сіяти всі культури — сою, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, гречку, тощо. Ми, наприклад, збираємо сою й одразу за комбайном іде сівалка, яка сіє пшеницю. Або ж збираємо пшеницю й одразу сіємо гречку. Фактично ця система певною мірою застосовується в ноу-тілл, хіба що там не розпушують ґрунт.
Іван Овсінський у своїй праці «Нова система землеробства» писав: «… під час обробки землі я керуюсь принципом, що верхній шар ґрунту слід залишати на поверхні для того, щоб він збагатився перегноєм. Це має велике значення, оскільки дає можливість повітрю постійно проникати в ґрунт, унаслідок чого в ньому посилюються фізичні й хімічні процеси, що сприятливо впливають на розвиток рослинності». На думку автора, вносити добрива для росту рослин непотрібно, адже в достатній кількості вони містяться в ґрунті й атмосфері, зокрема в росі й тумані, зокрема й такі потрібні, як азот, фосфор, калій. Треба лише зберегти ці елементи у верхньому шарі ґрунту — зробити це можливо, знову ж таки, застосовуючи виключно поверхневий його обробіток.
За цими принципами й працює священик Олексій Дон та отримує стабільно високі врожаї на землях Вінничини, причому особливу увагу приділяє бобовим культурам, доля яких у сівозміні має складати не менше 30%. Не дарма Генеральна Асамблея ООН оголосила 2016 рік міжнародним роком зернобобових, сподіваючись привернути увагу всього населення планети до раціонального використання зернобобових культур, а також підкреслити їх важливість у сучасному раціоні людини.
Незабутнім для учасників став і організований обід, де серед різноманіття страв виділялися блюда, приготовлені з органічного нуту, вирощеного на полях Олексія Дона, а також гості могли насолодитися органічними соками від ТМ «Пан Еко».
Загалом «День поля» , на який приїхало більше сотні учасників з різних куточків України, підтвердив зростаючу зацікавленість виробників у впровадженні передових технологій виробництва сільськогосподарської продукції та перспективності розвитку у державі господарювання за органічними стандартами.