У світі зростає попит на якісні та безпечні продукти харчування, серед яких особливої популярності останнім часом набувають органічні продукти. Відповідно, для потреб органічного сектора набуває важливого значення підготовка фахівців в різних галузях виробництва, особливо у тваринництві.
Дисципліна «Технологія виробництва продукції козівництва» на факультеті тваринництва та водних біоресурсів Національного університету біоресурсів і природокористування України є складовою частиною спеціальної технології, основним завданням якої є підготовка висококваліфікованих фахівців-технологів. Особлива увага приділяється питанням отримання якісної продукції, сучасним технологіям виробництва, первинної та поглибленої переробки продукції козівництва. Нові підходи до викладання дисципліни передбачають активне залучення провідних фахівців галузі, оскільки сьогодні важливо орієнтувати студентів на набуття практичних навичок, що відповідають потребам ринку праці.
Знайомство з органічним виробництвом, його принципами, вимогами та особливостями є надзвичайно важливим для студентів, які вивчають тваринництво, оскільки формує сучасне екологічне мислення та усвідомлення взаємозв’язку між добробутом тварин, якістю продукції та збереженням довкілля. Вивчення основ органічного тваринництва допомагає майбутнім фахівцям засвоїти підходи до утримання тварин без використання хімічних стимуляторів, антибіотиків та штучних кормових добавок.
Під час виступу пан Коняшин ознайомив студентів з практичними кроками щодо впровадження стандартів органічного виробництва та перспективами органічного козівництва в Україні. Лектор підкреслив, що органічне сільське господарство поєднує традиції, інновації та наукові досягнення з метою покращення стану довкілля та добробуту тварин. Органічне тваринництво в Україні розвивається відповідно національних правил та міжнародних стандартів, зокрема Регламентів ЄС і є перспективним напрямом сталого аграрного виробництва. Розвиток органічного козівництва поки що має обмежене поширення в Україні, але демонструє позитивну динаміку, особливо в контексті зростання попиту на безпечні продукти харчування, зокрема молоко та сири.
Андрій Коняшин особливу увагу закцентував на тому, що особливості органічної продукції полягають у забезпеченні її повної простежуваності. Це постійний контроль на всіх етапах виробництва – від ферми до столу; це добровільна сертифікація та висока відповідальність виробника. Він підкреслив, що органічне виробництво – це не лише технологія, а філософія, світогляд і стиль життя!
Отже, завдяки лекції студенти отримали практичні знання про сучасні тенденції в органічному тваринництві, розуміння важливості екологічного підходу до виробництва, а також натхнення для подальшого особистого розвитку в цій галузі.