UKR RUS ENG

НОВИНИ

Organic_Fair-2016-110 вересня 2016 року традиційно на Контрактовій площі у Києві успішно відбувся вже увосьме Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів, який проходив у рамках Органічного тижня в Україні, діючого протягом 08-15 вересня на всій території нашої держави.

Organic_Fair-2016-2Організатором Ярмарку, як і в усі попередні роки, була Федерація органічного руху України. Співорганізаторами цього року були: Всеукраїнська громадська організація «Жива планета», Асоціація «Біолан Україна», Іллінецький державний аграрний коледж.

Як і раніше, захід проводився за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Київської міської державної адміністрації, Швейцарської Конфедерації в рамках проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», Інституту FIBL, Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна" та Інституту стратегічних оцінок. Також дуже важливою для організаторів стала й спонсорська підтримка Ярмарку багатьма відомими компаніями, торговими марками, організаціями, зокрема: ТМ "Arnika organic", ТОВ «Агролідер», ТМ «Козуб», Компанією "Акко Інтернешнл", ТМ «Пан Еко», ТМ «Chateau de Bio», Національним Ботанічним садом ім. М.М. Гришка НАН України та ТОВ "Екопрінт".

Organic_Fair-2016-23З привітальними словами до учасників та гостей Ярмарку звернувся Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, привітали присутніх також представники партнерів та почесні гості заходу: начальник Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз, начальник Департаменту землеробства та технічної політики в АПК Міністерства аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій, заступник начальника управління торгівлі та побуту Київської місьдержадміністрації Максим Шульга,  координатор молочного напрямку швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL) Руслан Білик.

Organic_Fair-2016З вуст виступаючих звучали тези про необхідність подальшого розвитку органічного виробництва, зважаючи на успіхи та позитивні тенденції його активізації в Україні та в цілому у світі. Підтвердженням стабільного розвитку органічного сектору України стали і досягнення вітчизняних виробників, органічна продукція яких була широко представлена на Ярмарку органічних продуктів.

А побачити було що, адже більше двохсот видів сертифікованих органічних продуктів українського походження від понад 50 органічних виробників було представлено на Ярмарку. Традиційно в заході приймали участь не лише виробники, переробники сертифікованої органічної продукції з усієї України, а й імпортери (ТОВ «Юнімед»), магазини та торгівельні заклади (Магазин «Натур бутік»), що пропонували тисячам споживачів широку лінійку органічних товарів, а це не лише продукти харчування, а й сертифіковані органічні засоби для побутового використання, косметика, засоби гігієни, тощо.

Organic_Fair-2016-6Зокрема, вже традиційно учасниками Ярмарку були наступні виробники: ПП «Агроекологія», ПАФ «Тарасівка», ПП «НВФ «Елітфіто», Липковатівський аграрний коледж,  СФГ «Вес», ТзОВ «Жива земля Потутори», ПАТ "Житомирський маслозавод", НДВП «Автономна родова садиба», ТОВ “Старий Порицьк», ТОВ «Органік Мілк», ТОВ «Імекс трейд», ТОВ «Біо-Фарм Агротрейд Лтд», ТОВ «Угочанський смак», ТОВ «Фірма Діамант Лтд», ТОВ «Хлібіо Трейд», ФГ Валентина Сабельнікова, ФГ «Перлина Струмка», ФСГ «Золотий пармен», ФГ «Тізеш», ФОП Бурнаєва, Органічна садиба «Екородина».

Organic_Fair-2016-3Вперше на Ярмарку представили відвідувачам свою продукцію ДП Дослідне господарство «Сквирське», ПрАТ «Агрофірма «Березанська птахофабрика», ТОВ «Компанія «Агролідер», ПП «Граніт-Агро».  Споживачі мали можливість придбати та скуштувати органічні продукти від відомих вітчизняних торгових марок: ТМ Козуб, ТМ ПАН ЕКО, ТМ «Рудь»,  ТМ Хлібіо, ТМ Жменька, ТМ «Терра», ТМ «Organic Villa», ТМ BeBio, ТМ BIOLOGIC.UA, тощо.

Власні стенди мали Федерація органічного руху України, Асоціація «Біолан Україна спільно з Іллінецьким аграрним коледжем, де була представлена фахова література з органічного та біодинамічного виробництва, журнали "ORGANIC UA". Для відвідувачів надавалися консультації щодо принципів господарювання за органічними стандартами, а також інформація та рекомендації щодо діяльності в органічному секторі.

Organic_Fair-2016-7Громадська спілка «Карпатський смак» представила гостям широкий асортимент продукції з Карпатського регіону.

Для гостей органічного Ярмарку для наглядного сприйняття розмаїття продукції були представлені демонстраційні стенди зі зразками органічних продуктів від українських виробників.

Паралельно проводилися дегустації органічних продуктів, відвідувачі мали чудову можливість скуштувати приготовлений закарпатськими кухарями виключно з органічних інгредієнтів за народним рецептом бограч-гуляш, а також насолодитися смаком смаженого на вертелі органічного кабанчика породи «Мангалиця».

Окрім можливості скуштувати чи придбати сертифіковані органічні продукти, гості Ярмарку могли насолоджуватись концертною програмою за участю стипендіатів БО Президентський фонд Леоніда Кучми "Україна" - переможців всеукраїнських дитячих пісенних фестивалів, хореографічних конкурсів, а також і заслужених народних артистів України  Мар’яна Гаденка, Тетяни Кисляк. Як завжди, Владислав Лєлюшкін Гімном України, який підхопили не тільки всі артисти, а й учасники ярмарку, а завершив програму гурт «Банд’А» піснею «За Україну». Бандуристка Дарина Живолуп з Великої Багачки, що на Полтавщині, яскраво виконала варіації на тему української народної пісні «Ой Марічко, чичері», українську народну пісню в обробці Олени Майбороди «Калинонька-дівчинонька». Бурхливими оплесками зустрічали гості ярмарку артистів: фольклорний ансамбль «Яворина» (художній керівник – Ірина Бонковська), дитячий фольклорний ансамбль «Цвітень» (керівник – Марія Пилипчак), ансамбль «Premier dance» (керівник – Юлія Лук′яненко), а також солістів Олександру Стецюк, Андрія Зубкіна, Катерину Зозулю, Ніну Бойкову, Софіко, Юлію Котлінську, Анастасію Сухарську, Владислава Кашпуренка, Анастасію Мартинюк.

Organic_Fair-2016-5     Organic_Fair-2016-8     Organic_Fair-2016-9     Organic_Fair-2016-11     Organic_Fair-2016-12     Organic_Fair-2016-10     Organic_Fair-2016-13     Organic_Fair-2016-15     Organic_Fair-2016-16     Organic_Fair-2016-17     Organic_Fair-2016-24     Organic_Fair-2016-26     Organic_Fair-2016-31     Organic_Fair-2016-32     

Organic_Fair-2016-29     Organic_Fair-2016-30

Organic_Fair-2016-28Organic_Fair-2016-27Врешті-решт, за відгуками багатьох учасників та відвідувачів, можна з впевненістю сказати, що свято вдалося! Цьому сприяла і чудова сонячна погода, яка дозволила десяткам тисяч киян та гостям міста прийти на столичну Контрактову площу та підтримати українського сертифікованого виробника органічних продуктів! Ми сподіваємося, що це була не остання нагода поєднати виробника та споживача символічним місточком довіри і ми в майбутньому ще матимемо можливість організовувати схожі події та зустрічатися разом на мальовничих краєвидах Подолу! Тому 9 вересня 2017 року очікується вже Дев’ятий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів!

Давайте жити у стилі ORGANIC !!!

 

 

UNIAN-08.09.201608 вересня 2016 року в Інформаційній агенції "УНІАН" відбулася Прес-конференція «Органічний сектор України: реалії та перспективи».

Учасниками конференції були: Євген Милованов – Голова Правління Федерації органічного руху України; Йоахім Ленц – керівник проекту "Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства"; Павло Поплавський – начальник відділу міжнародних зв’язків Житомирського Національного агроекологічного університету.

За словами Євгена Милованова, споживання сертифікованих органічних продуктів в  Україні за 8 років зросло у 34 рази. При цьому площі сільгоспугідь під органічним виробництвом у 2015 р. зросли до 410 тис.га. У цьому ж році число органічних фермерів збільшилося до 210. Стрімко розширюється номенклатура органічних продуктів: в Україні їх загальне число перевищило 300.

На офіційному рівні органічне виробництво все гучніше називають серед пріоритетів розвитку аграрної сфери держави. Українська органічна продукція завойовує у світі все нові ринки збуту. Розвитку підготовки кадрів для органічного виробництва теж приділяється більше уваги. Незважаючи на складну політичну та економічну ситуацію в Україні, зниження купівельної спроможності населення, органічний ринок в нашій державі активно продовжує розвиватись. За даними Федерації органічного руху України, споживання органічних продуктів у нашій державі в 2015 р. сягнуло 17 млн.Євро порівняно з 14,5 млн.Євро роком раніше. При цьому більше половини органічних продуктів на ринку України – вітчизняного виробництва. За прогнозами експерта, основними постачальниками органічних продуктів на вітчизняний ринок залишаються і будуть малі та середні виробники.

Як відмітив німецький експерт Йоахім Ленц – керівник проекту "Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства", в Німеччині приблизно 8% площ сільгоспугідь відводяться під органічне сільське господарство і це, на його думку, є незначним показником через недостатність виділення коштів урядом на розвиток органічного агросектору. За даними опитувань, близько 90% громадян Німеччини вважають за необхідне більше вкладати коштів саме у виробництво органічної продукції. Зважаючи на постійно збільшувану динаміку споживання органічних продуктів, німецькі переробники потребують збільшення поставок сировини, і саме цим мають скористатися українські виробники сертифікованої органічної продукції для виходу на європейський ринок. Метою ж  проекту "Німецько-українська співпраця в галузі органічного сільського господарства" є сприяння покращенню експертних знань технічного та керівного персоналу в галузі органічного землеробства. Це стосується не лише фермерів та сільгоспвиробників, а й представників органів влади, адже функції контролю за органічним сектором мають виконуватися на належному рівні.

Павло Поплавський акцентував увагу присутніх на формуванні системи підготовки кадрів для органічного сектору в ЖНАЕУ. За останні декілька років одним з провідних тем у навчанні студентів університету є органічне виробництво. Завдяки підтримці та співпраці з нашими партнерами і виробниками органічної продукції, ми досягли значного прогресу. Щорічно на базі університету проводиться Міжнародна науково-практична конференція «Органічне виробництво і продовольча безпека». У структурі університету створено Поліський центр органічного виробництва, метою діяльності якого є стимулювання розвитку органічного виробництва в регіоні та сприяння на цій основі реалізації завдань щодо забезпечення сталого розвитку сільських територій, відтворення родючості ґрунтів та збереження навколишнього середовища, забезпечення споживчого ринку здоровою якісною продукцією, поліпшення іміджу регіону як виробника високоякісної органічної продукції та забезпечення продовольчої безпеки держави. Власні досягнення показуємо і на практичних прикладах, адже за стандартами ЄС у сфері органічного виробництва ми сертифікували частину  дослідного поля університету, що відкриває широкі можливості для адаптації передових світових технологій у даній галузі. Разом з тим, Житомирська область стала однією з перших в Україні, яка на рівні обласної програми підтвердила важливість та необхідність розвитку органічного виробництва, що дало  регіону потенційно унікальну можливість стати лідером розвитку органічного виробництва в Україні. 

Як відмітили учасники, залишається важливим і питання наповнення внутрішнього ринку здоровими та безпечними продуктами харчування. Провідні оператори українського органічного ринку долучилися до проведення Всеукраїнської акції «ОРГАНІЧНИЙ ТИЖДЕНЬ В УКРАЇНІ», проведення якого координує Федерація органічного руху України. Основною метою події є популяризація органічних продуктів, демонстрація досягнень органічного руху в різних сферах діяльності, кращого інформування споживачів про переваги органічних продуктів та органічного способу життя.

Основною подією в рамках Органічного Тижня в  Україні стане проведення Восьмого  Всеукраїнського Ярмарку органічних продуктів, який проходитиме 10 вересня 2016 р. у Києві на Контрактовій площі. Тут разом збираються найкращі виробники, переробники та торгівці сертифікованими органічними продуктами. Абсолютна більшість продуктів вироблена у відповідності з стандартами Євросоюзу: без міндобрив, інших отрутохімікатів, без ГМО, без застосування штучних барвників, підсилювачів смаку тощо. Про це споживачі зможуть пересвідчитись по «Євролистку» на етикетці та органічному сертифікату в учасників Ярмарку.

Організатори Органічного Тижня в Україні закликають скористатись унікальною нагодою і особисто познайомитись з сертифікованими виробниками органічної продукції, завітавши на черговий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів.

 

Don_04.08.20164 серпня 2016 року в смт. Теплик (Вінницька обл.) Українська асоціація виробників і переробників сої, Співтовариство виробників та споживачів бобових в Україні, за підтримки Федерації органічного руху України на базі фермерського господарства Дона Олексія Пилиповича провели «День поля» на тему «Адаптація техніки та технології вирощування органічних сільськогосподарських культур відповідно до нової системи землеробства Івана Овсінського в малих і середніх фермерських господарствах (соя, нут, чечевиця, маш та інші)».
Серед аграрних фахівців триває постійна дискусія, як краще обробляти грунт: чи з використанням плугів та важких дискових борін, чи лише проводити поверхневий обробіток? Однозначним прихильником обробітку по системі Овсінського є і діючий православний священик, за освітою вчений-агроном Олексій Дон, який організував місцеву громаду та фермерів і вже більше десяти років господарює й сертифікується за органічними стандартами.

Основною метою організованого «Дня поля» була популяризація органічної культури землеробства взагалі та в розрізі бобових культур, органічного способу життя та культури харчування у суспільстві; роз’яснення гостям системи налагодження маркетингу і збору органічної продукції відповідно до інтересів виробників. Учасники заходу мали чудову нагоду ознайомитись з обробітком ґрунту спеціальними культиваторами власного виробництва під дану систему землеробства; буквально «помацали» руками цікаву розробку Олексія Дона - сівалку прямого посіву,  виготовлену відповідно до вимог системи Овсінського. За словами фермера, вона може сіяти всі культури — сою, пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, гречку, тощо. Ми, наприклад, збираємо сою й одразу за комбайном іде сівалка, яка сіє пшеницю. Або ж збираємо пшеницю й одразу сіємо гречку. Фактично ця система певною мірою застосовується в ноу-тілл, хіба що там не розпушують ґрунт.

Don-2.04.08.2016В ході бесіди гості знайомилися із системою обробітку ґрунту, діючими сівозмінами та методами боротьби з бур’янами та хворобами на господарстві.

Іван Овсінський у своїй праці «Нова система землеробства» писав: «… під час обробки землі я керуюсь принципом, що верхній шар ґрунту слід залишати на поверхні для того, щоб він збагатився перегноєм. Це має велике значення, оскільки дає можливість повітрю постійно проникати в ґрунт, унаслідок чого в ньому посилюються фізичні й хімічні процеси, що сприятливо впливають на розвиток рослинності». На думку автора, вносити добрива для росту рослин непотрібно, адже в достатній кількості вони містяться в ґрунті й атмосфері, зокрема в росі й тумані, зокрема й такі потрібні, як азот, фосфор, калій. Треба лише зберегти ці елементи у верхньому шарі ґрунту — зробити це можливо, знову ж таки, застосовуючи виключно поверхневий його обробіток.

За цими принципами й працює священик Олексій Дон та отримує стабільно високі врожаї на землях Вінничини, причому особливу увагу приділяє бобовим культурам, доля яких у сівозміні має складати не менше 30%. Не дарма Генеральна Асамблея ООН оголосила 2016 рік міжнародним роком зернобобових, сподіваючись привернути увагу всього населення планети до раціонального використання зернобобових культур, а також підкреслити їх важливість у сучасному раціоні людини.

Незабутнім для учасників став і організований обід, де серед різноманіття страв виділялися блюда, приготовлені з органічного нуту, вирощеного на полях Олексія Дона, а також гості могли насолодитися органічними соками від ТМ «Пан Еко».

Загалом «День поля» , на який приїхало більше сотні учасників з різних куточків України, підтвердив зростаючу зацікавленість виробників у впровадженні передових технологій виробництва сільськогосподарської продукції та перспективності розвитку у державі господарювання за органічними стандартами.

 

Organic_VerhRada-07.07.167 липня 2016 р. у сесійному будинку Верховної Ради України відбулась виставка органічної продукції від сільськогосподарських виробників України «Organic made in Ukraine».

Захід був організований Асоціацією учасників органічного виробництва «БІОЛан Україна», ТОВ "Либідь-К", ГО «Інститут дослідження адаптації законодавства», Академією роздрібної торгівлі (Retail Academy), за підтримки народного депутата України Ярослава Маркевича, швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

У роботі виставки прийняли участь 45 компаній. Серед них 33 сільськогосподарські виробники, сертифікованих за стандартами органічного виробництва ЄС, а також оператори органічного ринку та надавачі послуг.

На виставці були представлені сертифіковані органічні харчові продукти:

  • фрукти, овочі, ягоди, зелень;  
  • молоко та молочна продукція; сири 
  • м’ясна продукція; яйця
  • бакалійна продукція (борошно, крупи, олія);
  • злакові та бобові культури та продукція з них;
  • хліб, хлібобулочні вироби, печиво;
  • соки, варення, солодощі
  • мед та продукція бджільництва;
  • лікарські трави, чаї, спеції, гриби, горіхи, тощо.

Україна має великий потенціал виробництва органічних продуктів: здатна забезпечити повний асортимент органічного споживчого кошика для внутрішнього ринку та вагомий внесок в експорт сільськогосподарської продукції. За даними Федерації органічного руху України, в 2015 році статус органічних сертифікованих угідь мала площа понад чотириста тисяч гектарів (410550 га), тобто близько 1% всіх сільськогосподарських земель України. Внутрішній органічний ринок у 2015 році досяг 17 млн. євро. (Для порівняння: за даними ІФОАМ (Міжнародна Федерація органічних сільськогосподарських рухів) та FiBL (Дослідний інститут органічного сільського господарства, Швейцарія), глобальний органічний ринок у 2014 р. зріс до 43,7 млн. га органічних сільськогосподарських земель і складає 80 млрд. доларів США.)

Органічне сільське господарство в Україні може стати одним з локомотивів економічного розвитку країни, при цьому зберігаючи та зміцнюючи родючість українських земель та забезпечуючи добробут громадян. Але для успішного руху цього локомотиву потрібна підтримка держави.

За даними численних досліджень у світі споживачі органічних харчових продуктів вважають стан свого здоров’я значно кращим, ніж споживачі конвенційної їжі (не органічної). Наприклад, завдяки багаторічному застосуванню програми «Їжа для життя» (включення органічних продуктів до меню шкільної їдальні) в Лондоні відсоток учнів з надмірною вагою знизився з 10% у 2002 році до 2% у 2010 році. Водночас покращились успіхи школярів у навчанні, - позитивно склали іспити 90% випускників, порівняно з 32% у 2002 р. У 2010 році Мішель Обама оголосила про старт у США великої десятирічної державної програми “Let’s Move!”. Її мета - «здорові діти, зниження відсотку ожиріння, здорова нація», а урядове фінансування - мільярд доларів щорічно. Новий бюджет Данії передбачає фінансування 60% органічних продуктів в їдальнях державних установ.

Дослідження вчених Національного медичного університету імені О.О.Богомольця показало, що харчування на 50% впливає на здоров’я дитини в Україні, поряд з тим лікування на 10%, генетика на 20%, умови життя на 20%.

Такі показники яскраво демонструють, що органічне харчування – це не просто модний тренд, а здоровий спосіб життя, який свідомо обирають уряди багатьох розвинених країн. До органічного руху у світі українські фермери приєднуються семимильними кроками, і вже сьогодні близько двомстам операторам органічного ринку України є що запропонувати для споживачів на внутрішньому та зовнішньому ринках.