UKR RUS ENG

НОВИНИ

organic_field-201516 червня 2015 р. в м. Сквира відбувся День органічного поля, організований ДП «Дослідне господарство «Сквирське» ІАП НААН та Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL), Швейцарія за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Учасникам було продемонстровано вирощування різних сортів та гібридів сільськогосподарських культур в органічному виробництві (соя, озима пшениця, кукурудза, овочі, сидерати та ін.).

Відвідувачі ознайомилися з ефективністю застосування мікробіологічних препаратів різних виробників, дозволених  в органічному виробництві та сучасним обладнанням, призначеним для використання в органічному землеробстві, сітчастою бороною Striegel (Німеччина), робота якої була показана на різних сільськогосподарських культурах та на різних стадіях розвитку рослини (соя, кукурудза, овочі).

На заході для учасників була також представлена доповідь експерта напрямку сільськогосподарських орних культур Торальфа Ріхтера (FiBL, Швейцарія) про джерела постачання азоту та їх наслідки для складання  сівозміни в органічному  виробництві сільськогосподарських культур.

 

Foto-organic-2015З 03 по 06 червня 2015 р. на території Національного комплексу "Експоцентр України" (ВДНГ) вже втретє відбулася Спеціалізована виставка-ярмарок органічних продуктів і технологій "ORGANIC-2015", що проходила в рамках Міжнародної виставки "АГРО-2015". Організаторами виставки виступили Федерація органічного руху України і Міністерство аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської конфедерації, Інституту FiBL та Проекту USAID Агроінвест.

У виставці прийняли участь 20 сертифікованих органічних виробників з різних областей України. Тому як давні прихильники органічних продуктів, так і ті, хто вперше про них дізнався, могли познайомились з досягненнями експонентів виставки, а також продегустувати та придбати представлену продукцію.

Foto-organic-2015-6Зокрема, на стенді товариства«Organic Milk» з Житомирщини відвідувачів запрошували скуштувати великий вибір українських сертифікованих органічних молочних продуктів, включаючи молоко, сметану, масло, кефір, ряжанку, сири та ін.

На стенді ТОВ «Угочанський Смак» із Закарпаття можна було скуштувавши, придбати широкий вибір сертифікованих органічних ковбас, сала, сардельок, інших м’ясних виробів, тут же в казані готували неповторний легендарний угорський боб-гуляш! Згадані продукти під торговою маркою Пан Еко виробляються на Закарпатті з органічного м’яса місцево вирощених на вільному вигулі свиней породи Мангалиця, биків та телят Сірої угорської м’ясної породи.

Foto-organic-2015-2При бажанні, у київських супермаркетах і низці спеціалізованих магазинів зараз можна вже знайти доволі багато органічних круп: різноманітних торгових марок, різної розфасовки, дизайн упаковки цієї продукції теж радує зір. Однак, при всій широті вибору, споживачі все частіше віддають перевагу сертифікованим органічним крупам, борошну та пластівцям, які виробляються на Полтавщині фірмою "Діамант Лтд" (ТМ Козуб продукт).

Крім того, Полтавський край, як завжди, був представлений очолюваним Героєм України Семеном Антонцем - ПП "Агроекологія", на стенді якого можна було познайомитися із сертифікованими органічними крупами та борошном власного виробництва.

Foto-organic-2015-1Представники фермерського господарства «Тізеш» пригощали та продавали широкий спектр сертифікованих органічних продуктів від торгової марки Пан Еко. Це і повидло, ягідні сиропи, мариновані гриби із Закарпаття, напої, соки, мед. В день відкриття виставки, за результатами останнього Міжнародного дегустаційного конкурсу "BEST DRINK", сертифікований органічний томатний сік «Пан Еко», як і в попередньому році, отримав Гран-Прі.

Активну участь у роботі ORGANIC-2015 приймало ФГ «Перлина струмка» з Одещини, пропонуючи вироби з винограду, які користувалися неабияким попитом відвідувачів.

Новинкою на українському ринку стало органічне морозиво від ТМ «Рудь», виробництва ПАТ "Житомирський маслозавод". Неперевершений смак органічного морозива «з дитинства» манив до себе багатьох учасників та гостей Органік-2015 й користувалося неабияким попитом.

Foto-organic-2015-8Агрофірма «Гермес» з Донеччини, ТОВ «Сумлегтех» з м.Суми та БТУ-Центр з Вінниччини знайомили та пропонували відвідувачам виставки біопрепарати та добрива для рослин, сертифіковані, як такі, що придатні для органічного виробництва.

ТОВ «Фітосвіт Лтд» пропонував органічні фіточаї з Вінничини, а ТОВ «Либідь-К» з Хмельниччини – овочі та тваринницьку продукцію.

ТОВ «Юнімед» представило широкий вибір органічних косметичних засобів від відомих світових виробників, сертифікованих за органічними стандартами.

Foto-organic-2015-3ТМ «Хлібіо» не лише представляла різновиди свого органічного хліба, але ще й безпосередньо для виставки було приготовлено ряд смачних тістечок, які користувалися заслуженим попитом відвідувачів.

ТОВ «Полісся-Інвест» з Житомирщини активно пропагувало власну тваринницьку продукцію, а це вже відоме на внутрішньому ринку м’ясо качок, гусей, індиків та цесарок.

Foto-organic-2015-4ТОВ «Імекс Трейд» з Києва презентував на виставці імпортовані з Грузії та Італії органічні продукти, в т.ч. макарони, соки, напої та соуси.

Первомайський харчовий комбінат «Ідеал» представляв конопляну олію першого холодного віджиму, а також вегетаріанські паштети.

Наступне масове публічне зібрання вітчизняних органічних виробників заплановано на 12 вересня 2015 р., коли, в рамках чергового Органічного Тижня в Україні, на Контрактовій площу у Києві відбуватиметься Сьомий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів.

 

Organic-2015_Krug.stil04 червня 2015 р. у рамках Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2015» та Спеціалізованої виставки «ОРГАНІК-2015» у Павільйоні №1 ЕкспоЦентру України відбувся Круглий стіл на тему "Продовольча безпека та безпека продовольства – органічний вектор".

Він був організований Федерацією органічного руху України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської Конфедерації в рамках  Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), а також Проекту USAID Aгроінвест.

Organic-2015_Krug.stil-1Понад 120 учасників круглого столу мали можливість разом з провідними експертами долучитися до дискусії щодо подальших перспектив розвитку органічного сектору в Україні.

Organic-2015_Krug.stil-7Відкрив захід Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.  За його словами, розвиток виробництва органічної аграрної продукції стане одним з пріоритетів Стратегії розвитку сільського господарства в Україні на 2015-2020 роки. Урядовець підкреслив, що наразі це одна з найперспективніших галузей сільського господарства Україні. Зокрема, органічну продукцію виготовляють вже близько 400 підприємств. Під виробництвом зайнято понад 300 тис. га. «Те, що запроваджувалось в Європі 10 років назад, тільки зараз починає розвиватися в Україні. Фермери взяли високий темп і результати за такий невеликий період часу я вважаю досягненням», — сказав Ярослав Краснопольський.

Крім того, органічна продукція українського виробництва вже завойовує європейські ринки. Зокрема, вона користується попитом в Італії, Польщі та інших країнах ЄС. Зі свого боку Мінагрополітики налаштоване всебічно підтримувати розвиток органічної галузі, у тому числі на законодавчому рівні. «Ми завершуємо роботу над законопроектом про органічне виробництво. Він поки недосконалий, але це перший крок, який дозволить максимально імплементувати стандарти та вимоги Європейського союзу», — сказав Перший заступник Міністра.

За переконанням Голови Правління Федерації органічного руху України Євгена Милованова, органічне господарювання спроможне успішно конкурувати з нині домінуючим – інтенсивним. Більше того, за певних обставин воно може забезпечувати більш високі врожаї, що дозволить успішно вирішувати продовольчу проблему, яка, за визнанням ООН, вже набула планетарного масштабу.

Organic-2015_Krug.stil-8Organic-2015_Krug.stil-9Значної підтримки українському органічному сектору надають донорські організації. Завдяки Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», а також Проекту USAID Aгроінвест, наші виробники органічних продуктів можуть використовувати безцінний світовий досвід органічного господарювання, виходу на міжнародні ринки продовольства, залучення провідних експертів для надання консультацій, проведення різних промоцій них заходів щодо популяризації органіку в Україні. Про діяльність проектів розповіли учасникам круглого столу Наталя Прокопчук та Ерік Блайх.

Власним досвідом органічного господарювання, практичними рекомендаціями щодо діяльності органічних підприємств ділилися з присутніми провідні органічні фермери, переробники:  Олексій Дон (ФГ Дона О.П., Вінницька обл.), Андрій Білицький (Полісся-Інвест, Житомирська обл.), Олена Стретович (Органік Мілк, Житомирська обл.), Наталія Загребельна (Фруктовий світ, Агролідер, Хмельницька обл.).

Organic-2015_Krug.stil-2   Organic-2015_Krug.stil-6   Organic-2015_Krug.stil-3

Не менш цікавими були доповіді щодо сертифікації органічного виробництва від керівника Органік Стандарту Сергія Галашевського,  а також Миколи Тетерука (Центр Біотехніка) щодо використання біологічних засобів захисту рослин в органічному землеробстві.

Organic-2015_Krug.stil-4 Organic-2015_Krug.stil-5 Organic-2015_Krug.stil-11

Organic-2015_Krug.stil-10За словами начальника Відділу землеробства та меліорації  Мінагрополітики Анатолія Рудюка, завдяки спільним зусиллям багатьох фахівців органічного сектору, активній роботі всіх зацікавлених осіб, є сподівання, що в найближчий час все ж таки буде прийняте та запрацює українське законодавство, яке регулює питання органічного виробництва, де важливим питанням залишається гармонізація вітчизняних нормативно-правових актів до законодавства ЄС (враховуючи і прийняття в новій редакції діючого Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини»).

Сподіваємося, що круглий стіл став ще одним містком до об'єднання всіх учасників органічного ринку в Україні, а сертифіковані органічні виробники і в подальшому передаватимуть власний позитивний досвід господарювання за органічними стандартами. Віримо і в те, що держава підтримуватиме власний органічний сектор, як це вже робить виконавча влада на Львівщині, де, за словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Романа Верещинського, в цьому році вже передбачені дотації для органічних виробників в розмірі 500 гривень на один гектар. 

 

PanEko_Best_Drink-201505 червня 2015 р. у Києві офіційно оголошено результати Міжнародного дегустаційного конкурсу «BEST DRINK’ 2015». Визначено найкращі в Україні алкогольні, безалкогольні напої, води та соки, при цьому вчергове найвищі оцінки отримали українські виробники органічних соків та напоїв.

За визнанням експертної комісії, шляхом закритої дегустації за органолептичними показниками, сертифікований органічний томатний сік від Торгової марки «Пан Еко», виробником якого є ФГ «Тізеш» із Закарпаття (дистриб’ютор — ТОВ «Украгрофін»), отримав ГРАН-ПРІ у категорії «Соки».

Відзначена продукція виробляється у максимально екологічно безпечній частині Карпат з використанням методу прямого віджиму, без додавання води та штучних консервантів, виключно у відповідності з органічними стандартами Євросоюзу. Продукція  «Пан Еко», що продається переважно в найкращих спеціалізованих магазинах та відділах органічних продуктів супермаркетів, користується все зростаючим попитом у  самих вимогливих споживачів у різних куточках України. Неодноразово Торгова марка «Пан Еко» Всеукраїнським конкурсом «Органік року» визнавалася найкращою торговою маркою сертифікованої органічної продукції в  Україні.

Міжнародний  дегустаційний конкурс «BEST DRINK» засновано з метою визначення та просування найкращого продукту індустрії напоїв та наповнення споживчого ринку України високоякісною продукцією, до участі в конкурсі допускаються напої вітчизняного та  іноземного виробництва. Організатор конкурсу — ВЦ «АККО Інтернешнл», за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. До складу  Експертної комісії входять провідні експерти-дегустатори з великим досвідом роботи, представники Держспоживстандарту та Міністерства охорони здоров’я України, технологи підприємств, сомельє, а також незалежні спостерігачі та ЗМІ.