UKR RUS ENG

НОВИНИ

nl

У січні 2011 р. за підтримки Міністерства економічних відносин, сільського господарства та інновацій Нідерландів українська делегація з 12 чоловік: представники Федерації органічного руху України та інші представники різних сфер органічного сектору держави  відвідали королівство Нідерланди з ознайомчим туром. Програма вивчення досягнень органічного руху цієї країни була корисною та цікавою. Навчальний тур розпочався з офіційної зустрічі у згаданому Міністерстві, потім безліч органічних господарств різного спрямування та компаній і мереж збуту органічної продукції. Головним пунктом програми стала щорічна органічна виставка BioVak, яка є святом органічного сектору країни: від виробників, переробників, імпортерів, готелів, ресторанів, представників роздрібних мереж до навчальних закладів та просто «підприємців з гарним смаком», які цікавляться останніми новинами в органічному виробництві та самі формують ці новини. Понад 300 експонентів з’їхались цього року з усіх куточків країни, аби представити свої здобутки.

 

trcrpt

29 січня у селі Геча на Берегівщині відбувся V традиційний Міжнародний конкурс гентешів – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Кожен з них, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася, адже це не лише гуманніше, але від цього залежить і смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощали вином, слив’янкою та глінтвейном.

Свято розпочалося о 7-й ранку. У Фестивалі брали участь 17 команд, серед яких й іноземні гості – 4 команди з Угорщини та одна з Сербії. Обов'язковою умовою конкурсу було забивання свиней тут же на місці. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша, адже різник має швидко і правильно розібрати тушу.

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, ковбаси, кров’янки, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. Кожна команда мала представити на розсуд жюрі свої смаколики, а також фірмову страву. До того ж, почастувати самогонкою та вином власного виробництва.

За результатими конкурсу 1-е почесне місце із званням «Король різників» зайняла команда «Ботарські бандери», яку представляли славновідомі органічні фермери з с. Ботар, що на Закарпатті. Хто б сумнівався! Адже всі, хто хоча б раз куштував органічні м’ясні вироби з свинини породи Мангалиця під ТМ «Пан Еко», підтвердять правильність вибору жюрі. Крім того, голова жюрі з Будапешту включив команду до лав «Аматорського королівського поварського клубу», а Голова Берегівської районної ради нагородив їх же почесною грамотою «Найпопулярніша команда фестивалю».

До речі, у 2010 р. з півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Геча визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху.

 

herb_lytvy18 січня 2011 року Посольстві Литовської Республіки в Україні відбулась конференція – дискусія «Щоб село залишилось живим. Досвід країн Європейського Союзу».

На запрошення посла Литовської Республіки, на ній виступили  голова правління литовської Асоціації фермерів «Viva Sol» Валдас Каваляускас (тема виступу: «Щоб село залишилось живим. Дрібні господарства і охорона довкілля») та  експерт Балтійського Форуму довкілля Кястутіс Навіцкас (тема виступу: «Литва і політика охорони довкілля у галузі сільського господарства Європейського Союзу»). Участь у конференції прийняв член Правління Федерації органічного руху України Володимир Ніщета.

Під час заходу відбулась відбулась дегустація сільської продукції з Литви.

 

Press_conference_organic-201021 грудня 2010 р. у Прес-центрі інформаційного агентства "Укрінформ" відбулася прес-конференція «Підведення підсумків проведених ярмарок і фестивалів органічних продуктів у 2010 р. Нагородження переможців.»

Учасниками прес-конференції стали: Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, менеджер швейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні» Тобіас Айзенрінг, координатор швейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні» Наталя Прокопчук, менеджер Асоціації учасників органічного виробництва «Біолан Україна» Ніна Антощенко, директор ТОВ «Торгівельний Дім «Органік Ера» Олена Березовська.

Під час прес-конференції її учасники підвели підсумок розвитку в Україні органічного сектору в 2010р., проаналізували досягнення, успіхи, перепони та перспективи органічного руху на майбутнє. За результатами діяльності в 2010 р. найкращі виробники, переробники, торгові марки та інші активні учасники органічного руху України були нагороджені почесними дипломами в наступних номінаціях:

-   найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції рослинництва – ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ГАЛЕКС-АГРО»;

-   найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції тваринництва – ТОВ «ЖИВА ЗЕМЛЯ ПОТУТОРИ»;

-   найкраще підприємство-переробник сертифікованої органічної продукції – ДП ДАК «ХЛІБ УКРАЇНИ» НОВОУКРАЇНСЬКИЙ КХП;

-   найкраща регіональна підтримка органічного руху України – ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ;

-   найкраща торгова марка сертифікованої органічної продукції – ПАН ЕКО.

Крім того, почесні дипломи отримали журналісти та засоби масової інформації за найкращі, за оцінками експертів, статті про органік та найкраще висвітлення подій та заходів в органічному секторі нашої держави, зокрема:

-   найкраще радіо щодо висвітлення теми органік – НАЦІОНАЛЬНА РАДІОКОМПАНІЯ УКРАЇНИ;

-   найкращий журналіст телебачення щодо висвітлення теми органік – ТЕТЯНА АНКУДІНОВА з ТЕЛЕКАНАЛу «ICTV»;

-   найкраща газета щодо висвітлення теми органік – «АГРАРНИЙ ТИЖДЕНЬ. УКРАЇНА»;

-   найкращий журналіст преси щодо висвітлення теми органік – НАТАЛІЯ ГРОМОВА з ЖУРНАЛу «НАДЕЖДА ПЛАНЕТЫ»;

-   найкраща телепередача щодо висвітлення повного циклу органічного виробництва – ПЕРШИЙ ДІЛОВИЙ КАНАЛ;

-   за оперативне інформування щодо заходів органічного руху України – ІНФОРМАЦІЙНА КОМПАНІЯ «ПроАгро».

Отже, органічні продукти українського походження продовжують активно заповнювати власний внутрішній ринок та знаходять своїх постійних поціновувачів. Смакуймо найкращі, справжні сертифіковані українські органічні продукти!