UKR RUS ENG

НОВИНИ

18

11 липня 2011 р. вийшов з друку вісімнадцятий номер всеукраїнського журналу «ORGANIC UA». Для читачів ми пропонуємо багато цікавих та пізнавальних матеріалів щодо продуктів харчування, аналітичну інформацію, думки відомих людей про органічні продукти тощо. Також відтепер спеціально за проханнями читачів кулінарні рецепти, які Ви з легкістю зможете приготувати на своїй кухні і порадувати ними Ваших коханих і друзів.

Короткий зміст:

Європа без гмо: кампанія спротиву триває.

* Органічні продукти: вчимося розуміти органічне маркування, особливості та переваги.

Здорове харчування або всяправда про жири у продуктах харчування.

* Кузьма Скрябін: "Вирощувати продукти власноруч корисно і приємно".

* Стоп хімія!

- як захистити врожай органічними методами

- корисні комахи, птахи, дрібні тварини

- рослини-інсектициди замість агрохімікатів

- як врятувати урожай картоплі

 

Більше читайте на сторінках журналу, який можна замовити в офісі Федерації органічного руху України, а також придбати у кіосках Києва.

 

Verhovna_Rada7 липня 2011 р. передбачений порядком денним Верховної Ради України розгляд доопрацьованого з урахуванням зауважень Президента проекту Закону України «Про органічне виробництво» не відбувся. Зважаючи на велику кількість заявлених до розгляду законодавчих актів та обмеженість часу, черга до вищевказаного законопроекту не дійшла і його розгляд був перенесений депутатами на осінню сесію Верховної Ради.

 

Довідка: Закон України «Про органічне виробництво був прийнятий Верховною Радою України 21 квітня 2011 р., а 20 травня 2011 р. відхилений Президентом України з низкою зауважень.

 

Ivana_Kupala06 липня 2011 р. у селі Проців Бориспільського р-ну Київської обл. відбулося Театралізоване свято Київської обл. з нагоди Івана Купала.
Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала
Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця – Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця – Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі – найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі – найкоротші.
Головні персонажі свята – Купала та Марена, які уособлюють чоловіче (сонячне) і жіноче (водяне) божества. Ці дві дійові особи обираються  хлопцями  та дівчатами або виготовляються як опудала.
Бажаючі йдуть у ліс шукати цвіт папороті, як правило, парами. Хтось намагається знайти за її допомогою скарби, а хтось знаходить своє щастя – кохання.
В цей час рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Лише в Купальську ніч на папороті, серед ночі розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала Квітку щастя. Той щасливець причарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил.

Гості згаданого свята у селі Проців брали участь у створенні найбільшого в Україні купальського вінка, а також спортивних змаганнях, конкурсах та вікторинах, мали чудову можливість спробувати куліш, млинці та карпатський бануш. Не обійшлося свято, звичайно, і без органічних виробників, які представили на розсуд тисяч відвідувачів сертифіковані органічні продукти від відомої торгової марки Пан Еко. Традиційно для гостей смажилися не лише свіжі ковбаски, але й цілий кабанчик породи Монголиця на вертелі, готувалися неперевершені народні страви як Закарпаття, так і Київщини.

Під звучання чудової музики відбувалися народні гуляння, купальські обрядові дійства, а також у створеному містечку майстрів показувалися традиційні ремесла та концерт кращих фольклорних колективів області.

 

Eko_labelsКабінет Міністрів України 18 травня 2011 р. затвердив технічний регламент з екологічного маркування. Документ був розроблений Державною екологічною академією на замовлення Мінекології України з урахуванням вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради ЄС від 25 листопада 2010 року 66/2010/ЄС про знак екологічного маркування Європейського Союзу.

Основна мета екологічного маркування в контексті технічного регламенту полягає в тому, щоб шляхом надання підтвердженої інформації про екологічні аспекти товарів та послуг сприяти підвищенню попиту на продукцію, яка має менший негативний вплив на навколишнє природне середовище, і стимулювати використовування такого потенціалу для ринково обумовленого постійного поліпшення екологічних характеристик.

Технічний регламент передбачає розвиток в Україні правдивої, прозорої та доступної системи інформування споживача про екологічні аспекти та покращені екологічні характеристики товарів і послуг, представлених на вітчизняному ринку.

Технічний регламент встановлює вимоги щодо присвоєння і застосування необов’язкового (добровільного) екологічного маркування в Україні які поширюються на виробників які мають бажання використовувати знаки екологічного маркування, органів з оцінки відповідності які у своїй діяльності керується програмою екологічного маркування за міжнародним стандартом ISO 14024 (ДСТУ ISO 14024 «Екологічні маркування та декларації. Екологічне маркування типу I. Принципи та методи»).

З упровадженням технічного регламенту вводиться заборона на використання товаровиробниками чи продавцями продуктів, товарів, виробів та послуг нечітких або неправдивих екологічних маркувань, чи екологічних маркувань, які можна неправильно зрозуміти. Також забороняється використовувати такі неперевірені написи, як «екологічно чистий», «екологічно безпечний», «екологічно сприятливий», «сприятливий до ґрунту», «не забруднюючий», «зелений», «сприятливий до природи» та «сприятливий до озону» тощо.

По суті за вимогами технічного регламенту товаровиробник має право використовувати знаки екологічного маркування лише які належать певним сертифікаційним системам на підставі отриманого екологічного сертифікату за результатами оцінки відповідності продукції встановленим екологічним критеріям.