UKR RUS ENG

НОВИНИ

Organic_soya_201102 вересня 2011 р. у смт. Теплик Вінницької обл. на базі ФГ «Дон» (члена Федерації органічного руху України) відбулася нарада-семінар «Соціально-економічні аспекти доцільності переходу до органічних методів вирощування сої», організаторами якої стали Українська асоціація виробників і переробників сої та Федерація органічного руху України за підтримки Міністерства аграрної політики України, Національної академії аграрних наук України, Вінницької ОДА.

Під час роботи семінару з доповідями виступили Голова Теплицької РДА О. Кравченко, Президент асоціації «Украгропромсоя» В.Тимченко, директор Науково-дослідного інституту сої А.Пилипченко, Голова Правління Федерації органічного руху України Є.Милованов. Особливу увагу доповідачі звернули на необхідність вирощування безпечної продукції шляхом застосування органічних методів господарювання, економічні аспекти та практику вирощування органічної сої фермерами та висловили занепокоєння з приводу імпорту, виробництва і розповсюдження ГМ-сої та продуктів її переробки. Після закінчення семінару представники сільськогосподарських, наукових, дослідних установ, духовенства та ЗМІ ознайомилися з результатами органічного вирощування сої, відвідавши посіви цієї культури на полях ФГ «Дон».

 

festival_lekvaru_228 серпня 2011 р. у с. Геча Берегівського р-ну Закарпатської обл. відбувся Фестиваль леквару (сливового повидла). Для приготування леквару використовується тільки слива сорту «Венгерка», («угорка») або, як називають її ще закарпатці – «бистриця».

Леквар почали варити з самого ранку, а завершили вже пізнього вечора близько півночі. Для приготування леквару беруть помиті і перебрані сливи, відділяють їх від кісточок, а потім безперервно помішуючи у 70-100 літрових котлах варять на постійному вогні. Спеціальні “печі” для цього майструють із залізних бочок або труб. Праця клопітка і потребує постійної уваги: підкладати вогонь, пильнувати за висотою полум’я, постійно помішувати щоб повидло не підгоріло. Вариться леквар безперервно від 20 до 30 годин (в залежності від об’єму сировини). Часто буває так, що доводиться «дежурити» навіть вночі біля котла. У таких випадках на допомогу приходять сусіди та родичі, почергово змінюючи одне одного.

Повидло вважається готовим, коли перевернувши банку догори дном, густа, чорна маса не виливатиметься з посудини. Такий леквар може зберігатися у банках або глиняних горщиках понад 10 років.

bograch_gulyasПрийняли участь у приготуванні повидла і члени Федерації органічного руху України із Закарпатської області, причому леквар вони готували із сертифікованих органічних слив. До того ж органічні фермери змагалися й у приготуванні найсмачніших національних страв: боґрач-гуляшу, де використовується 3-4 види м’яса та багато гіркого перцю, а також боб-гуляшу (гуляш з квасолею).

Свято вдалося на славу, про що відмітили всі учасники та гості події.

 

Spas_Fest_2010

21 серпня 2011 р. у с.Спас Коломийського р-ну Івано-Франківської обл. уже вдруге відбувся фестиваль автентичної кухні “Смачний Спас”. З раннього ранку у Спас почали з’їжджатися делегації не лише з районів цієї прикарпатської області, а й з інших регіонів держави та з-за кордону. Після офіційної реєстрації сформована фестивальна колона вирушила до місцевого стадіону. Попереду - дівчата з короваєм – символом достатку. Майже всі – в національних нарядах.

Організаторами Фестивалю були Асоціація «Чиста Флора», Івано-Франківська облдержадміністрація, Коломийська райдержадміністрація Івано-Франківської обл. В рамках заходу Федерація органічного руху України організувала, як і в минулому році, Виставку-ярмарок виробників органічної продукції України.

Аби взяти участь у фестивалі і презентувати мистецтво танцю і пісні до с.Спас з’їхалося багато творчих колективів. Дійство розпочалося з привітального слова голови Івано-Франківської ОДА Михайла Вишиванюка до спаської громади та гостей фестивалю. Вітали запрошених також і голова обласної ради Олександр Сич, голова Коломийської РДА Михайло Негрич, Народний депутат України Василь Чуднов, заступник голови адміністрації Аксайського р-ну з Росії Галина Косівцова, представники Канадської делегації, Спаський сільський голова Олександра Гоянюк. Благословив захід єпископ-ординарій Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ кир Миколай Сімкайло.

Урочисте відкриття фестивалю продовжилось презентацією різноманітних національних страв населених пунктів району - з особливим колоритом облаштовано обійстя, які власноручно організували сільські, селищні голови спільно з активом сіл.

В рамках святкування відбувся конкурс «Країна гурманів». Коломийським р-ном було представлено 5 садиб. 1-е місце отримала садиба с. Нижній Вербіж, 2-е - Спас і Отинія, 3-є - Печеніжин і Слобода. Серед сусідів переможцем визнано садибу с. Розсохач Городенківського р-ну, 2 місце - с. Микуличин Яремчанської міської ради та с. Узин Тисменицького району, 3-є - с. Жуків Тлумацького р-ну, місто Сколе Львівської обл.

Від кожної сільської ради оформлявся стіл, на якому були представлені обрядовий хліб і автентична їжа. Крім того, кожне село оформило стенд з історією села за роки незалежності. Всі були нагороджені подяками, а за кращий гостинний стіл було визначено місця: 1 місце - Великий Ключів, Матеєвці, 2 місце - Верхній Вербіж, Дебеславці, Турка, 3-є - Лісний Хлібичин, Мишин, П’ядики, Воскресинці. Загалом - понад 50 столів.

Зі сцени було чути не тільки витупи заслужених артистів України, а й виступи сільських аматорських колективів, виконавців гуцульських співанок, сопілкарів, троїстих музик, солістів-інструменталістів, гумор, сатиру. Діяла виставка майстрів гуцульського декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва, які виставляли свої роботи гуцульської тематики. Добре було презентовано зелений туризм та енерго-ощадні технології.

На давно очікуваній Виставці-ярмарку сертифікованої органічної продукції біля десятка виробників з Донецької, Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської обл. представили на розсуд учасників та гостей власні сертифіковані органічні продукти, як то овочі та фрукти, соки та повидло, каву та чаї, мед, м'ясо та ковбасні вироби, насіння овочевих та баштанних культур тощо. На очах відвідувачів виключно з сертифікованих органічних інгредієнтів члени Федерації органічного руху України готували закарпатський бограч-гуляш, на вертелі смажили кабанчика та відомі духмяні ференцівські ковбаски. Все це додавало святу неповторного колориту та налаштовувало учасників Фестивалю на позитивний лад.

Жителі села Спас, вдруге чудово та яскраво продемонструвавши Україні та світу традиції та звичаї карпатського краю, по праву тримає марку взірцевого екологічного села Прикарпаття.

 

Ministerstvo_pryrody 04 серпня 2011 р. наказом Мінприроди N 277 «Про затвердження складу Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України» на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року N 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" та з метою забезпечення відкритості у діяльності Мінприроди, врахування громадської думки у процесі формування та реалізації державної політики в галузі охорони навколишнього природного середовища Міністерство екології та природних ресурсів України затвердило склад Громадської ради, до якої увійшов і Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов.