UKR RUS ENG

НОВИНИ

TPP_Ukraine04 квітня 2012 р. у Торгово-Промисловій палаті України відбувся семінар-тренінг «Продукти харчування. Технічне регулювання та нові підходи у сфері оцінки відповідності якісних характеристик», організований Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета».

Програма семінару-тренінгу передбачала наступні основні напрямки обговорення:
•внесення змін до законодавства України щодо безпечності харчових продуктів;
•реформування державної системи контролю ринку харчових продуктів в Україні з урахуванням європейської моделі контролю;
•ознайомлення з досвідом впровадження в Україні міжнародних інвестиційних проектів та програм стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в харчовій промисловості;
•вивчення основних принципів та методів екологічної та органічної сертифікації продукції, а також застосування екологічних маркувань та декларації;
•розгляд прикладів ефективного використання покращених екологічних та якісних характеристик харчової продукції в маркетингу, рекламі та PR;
•розгляд основних засад «зелених» закупівель в громадському та державному секторах.

Особливу увагу учасники семінару акцентували на органічному виробництва. Зокрема, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов зупинився на актуальних питаннях розвитку ринку органічної продукції в Україні, практиці використання переваг органічної сертифікації, шляхах протидії поширення явища псевдо-органіку в Україні.

одо безпечності харчових продуктів;

·         реформування державної системи контролю ринку харчових продуктів в Україні з урахуванням європейської моделі контролю;

·         ознайомлення з досвідом впровадження в Україні міжнародних інвестиційних проектів та програм стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в харчовій промисловості;

·         вивчення основних принципів та методів екологічної та органічної сертифікації продукції, а також застосування екологічних маркувань та декларації;

·         розгляд прикладів ефективного використання покращених екологічних та якісних характеристик харчової продукції в маркетингу, рекламі та PR;

·         розгляд основних засад «зелених» закупівель в громадському та державному секторах.

Особливу увагу учасники семінару акцентували на органічному виробництва. Зокрема, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов зупинився на актуальних питаннях розвитку ринку органічної продукції в Україні, практиці використання переваг органічної сертифікації, шляхах протидії поширення явища псевдо-органіку в Україні.
 

RIO2020 березня 2012 р. в Києві відбулася громадська дискусія на тему "Україна на порозі Ріо+20: Суспільний порядок денний для сталого розвитку", яку організувала Всеукраїнська громадська екологічна організація "МАМА-86" спільно з Фондом Фрідріха Еберта в Україні.

Напередодні Конференції ООН зі сталого розвитку у Ріо-де-Жанейро (Ріо+20, 20-22 червня 2012 р.), представники основних робочих груп українського суспільства обговорювали та вносили пропозиції до спільного позиційного документу "Суспільний порядок денний для сталого розвитку України", який буде подано уряду України як орієнтир для дій влади на Ріо+20, а також як рекомендація стосовно подальшої роботи по впровадженню політики сталого розвитку на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Приємно відзначити, що активну участь у дискусії приймали багато громадських неурядових організацій екологічного спрямування, в тому числі й представники Федерації органічного руху України, адже питання побудови зеленої економіки особливо актуальне саме в контексті сталого розвитку та зменшення бідності. Саме зелена економіка має захищати і посилювати базу природних ресурсів, підвищувати ефективність використання ресурсів, просувати сталі способи споживання і виробництва, особливо в сільському господарстві, зважаючи на значну захімізованість і інтенсивне використання сільськогосподарських земель.

Сталий розвиток вимагає, щоб основні групи – корінні народи, жінки, діти, молодь, неурядові організації, місцеві органи влади, працівники і профспілки, бізнес і промисловість, наукова і технологічна спільнота, а також фермери – відігравали значущу роль на всіх рівнях. Важливо надати всім членам громадянського суспільства можливість брати активну участь у сталому розвитку шляхом залучення їх специфічних знань і практичних вмінь до процесу вироблення національної і місцевої політик.

 

Verhovna_Rada_-_KMU13 березня 2012 р. відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин під головуванням Голови Комітету Григорія Калетніка. На ньому, зокрема, розглядались проекти Законів України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини», що був поданий до Верховної Ради 13 січня 2012 р. народним депутатом Ю.А.Кармазіним (№ реєстрації 9707), а також (реєстраційний № 9707-1) «Про засади органічного виробництва», що був ініційований Кабінетом Міністрів України.

Окрім народних депутатів, у засіданні прийняли участь фахівці Міністерства аграрної політики та продовольства України та Федерації органічного руху України.

Після палкого тривалого обговорення, зважаючи на думки експертів та приймаючи до уваги Висновок Головного науково-експертного управління ВРУ, більшістю голосів було прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді обидва Законопроекти відправити на доопрацювання.

Передбачається, що прийняття Закону започаткує розробку пакету нормативно-правових актів для  формування ефективної законодавчої бази європейського рівня  і створення реального правового поля для забезпечення рівних умов функціонування суб’єктів господарювання органічного напрямку та унеможливлення такого ганебного явища, як «псевдо-органік».

 

Best_food_Fest3-4 березня 2012 р. у київському Центрі сучасного мистецтва «М17» проходив перший кулінарний фестиваль здорової їжі «Best Food Fest». Основною метою фестивалю стало інформування учасників про найголовніші аспекти здорового харчування та здорового способу життя. Гості фестивалю мали змогу переконатися, що здорова їжа може бути неперевершено смачною, корисною і естетичною.

Дводенна програма фестивалю передбачала десятки мастер-класів з приготування здорових страв від відомих шеф-кухарів України та Європи, дегустації смаколиків на різний смак, цікаві та повчальні лекції від провідних дієтологів, психологів та інших спеціалістів з здорового харчування, а також кулінарну школу для дітей.

Best_food_Fest_-_2012_KievУ рамках фестивалю здорової їжі, за підтримки Федерації органічного руху України, компанія «Creapro» у творчому альянсі з ТД «Органік Ера», ТМ органічних продуктів «ПАН ЕКО» та компанією «Мікрогрін» презентували органік-проект «Farm of the Future», присвячений органічній їжі, фермерським продуктам, еко-трендам у їжі та дизайні.

Більше інформації про Кулінарний фестиваль здорової їжі «Best Food Fest» читайте на сторінках Всеукраїнського журналу «ORGANIC UA».