UKR RUS ENG

НОВИНИ

Dovkilla_201226 квітня 2012 р. у рамках Бізнес-форуму «Формування національної політики збалансованого виробництва і споживання: спільні дії влади, бізнесу і громадськості» під час проведення Міжнародного екологічного форуму «Довкілля для України» в Міжнародному виставковому центрі відбувся Круглий стіл "Органічна продукція – пріоритет розвитку агропромислового комплексу України".

Особливий інтерес відвідувачів заходу викликала доповідь Голови Правління Федерації органічного руху України Євгена Володимировича Милованова, який акцентував увагу присутніх на аналізі поточної ситуації та подальших тенденціях розвитку органічного сектору в нашій державі, а також такому негативному явищу, як поширення псевдо-органічних продуктів. Він наголосив, що це питання було одним з основних, яке неодноразово піднімалось під час проведення 4-ї Міжнародної конференції «Розвиток органічного сектора в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії» (Ізмір, Туреччина), адже псевдо-органічні виробники наносять шкоду споживачам та негативно впливають на розвиток сертифікованого органічного ринку в усьому світі і боротися з їх появою треба лише спільними зусиллями і на державному рівні. Сподіваємося, що з прийняттям Закону України «Про органічне виробництво» це явище зникне назавжди.

 

Museum_Lekvar_201217 квітня 2012 р. в с. Ботар Виноградівського р-ну Закарпатської обл. був відкритий перший в Україні дегустаційний зал леквару, музей леквару, а також пам’ятники леквару та свині угорської традиційної породи «Монголиця».

Ініціатива відкриття належить фермеру Павлу Тізешу, який добре відомий в Україні як виробник органічних продуктів харчування, які реалізуються під Торговою маркою «Пан Еко». Він варить численні сорти лекварів – традиційні закарпатські повидла, а також сиропи, соки та напої з ягід та різноманітних плодів, овочів. А ще – вирощує свиней угорської породи «Монголиця», м’ясо яких не містить холестерину та має особливий смак.

Органічні продукти – без будь-яких додатків, домішок, «покращувачів смаку». Ніяких емульгаторів та штучних консервантів. До лекварів навіть цукру не додає. І все це виробляється за органічними стандартами Європейського Союзу.
Ідея створити оригінальну скульптурну композицію, що стала б роздинкою для приваблення туристів, які часто приїздять до фермера, щоб скуштувати леквари, виникла ще наприкінці минулого року. Ініціатором створення унікального дегустаційного залу та музею лекварів став завідувач кафедри туризму, а нині проректор УжНУ Федір Шандор. До справи долучили відомого у краї скульптора Михайла Колодка. І робота закипіла. За кілька місяців було повністю змінено дизайн залу, виділено окреме приміщення під музей – усе це у старовинній будівлі леквароварні, де колись було приміщення для вигладжування тютюну.
І ось скульптурна композиція – готова, у музеї з’явилися перші взірці, а схему дегустації лекварів з брусниці, сливи, малини, терену тощо – затверджено.
Museum_Lekvar_2012-2У день відкриття дегустаційного залу та скульптур у с.Ботар з’їхалися гості. Після вітальних промов стрічку перерізали заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Іван Бушко, Генеральний консул консульства Угорської республіки в Ужгороді Йожеф Бочкаї та Голова Виноградівської РДА Тетяна Граб. А відтак, гості мали можливість роздивитися новий інтер’єр залу, спробувати солодку продукцію «Пан Еко» та насолодитися Buly Party «Mangalica» і скуштувати печеного на відкритому вогні м’яса свині-монголиці. Екскурсію музеєм леквару, який налічує наразі зразки лекварів із 24 країн, провів Федір Шандор.
Museum_Lekvar_2012-3Кондитер Валентин Штефаньо ж під час свята виготовив унікальні цукерки – із шкварок та шоколаду. І попри «несумісність» цих продуктів, виріб, як завжди у цього майстра вийшов дуже смачним і цілком цікавим, щоб стати ще однією туристичною родзинкою краю.
Музичний супровід свята з угорськими народними піснями забезпечила „Кокош бондо” із с Пейтерфолво, тож свято видалося справжнім.
Євген Милованов, голова Федерації органічного руху України, який був присутній на святі, зазначив, що закладів подібних цьому, де б можна було скуштувати відразу багато видів органічних продуктів, в Україні поки що немає.
Нагадаємо, що саме бренд «Пан Еко» був визнаний Торговою маркою Закарпаття 2011 року  за версією Карпатського інформаційного агентства, а також найкращою Торговою маркою органічних продуктів «ORGANIC» в 2009, 2010, 2011 рр.

Першу дегустаційну залу леквару вже внесли до туристичного маршруту «Солодке Закарпаття», за яким відвідують також винні підвали, музей меду та гастрономічні фестивалі.

 

Izmir_organic_conference_201212-15 квітня 2012 р. в м. Ізмір (Туреччина) успішно відбулася 4-та Міжнародна конференція «Розвиток органічного сектора в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії», організована Федерацією органічного руху України спільно з компанією «Organic Serviсes» (Німеччина) та «Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği» (Туреччина).

Близько 180 учасників з понад 20 країн світу ділилися з учасниками своїм досвідом та найкращими практиками органічного виробництва і стратегіями подальшого розвитку органічного сектора. А повчитися було чому, адже фахівці-практики чорноморського та середземноморського басейнів вже багато років вирощують такі органічні продукти, як зерно, рис, фундук, родзинки, інжир, абрикоси тощо, а також займаються органічним насінництвом, тваринництвом, бавовництвом і збором дикоросів. Такий безцінний досвід обов’язково стане в нагоді й розширить розуміння щодо питань якості та подолання перешкод на шляху виробництва, переробки, дистрибуції та маркетингу органічних продуктів для кінцевого споживача.

Izmir_organic_conference-2_2012Важливий акцент доповідачі з різних країн світу робили на питаннях збереження та поліпшення цілісності продовольчого ланцюга в органічному виробництві. Під час конференції, згідно програми, одночасно відбувалися пленарні і паралельні сесії, розділені по певним напрямкам та темам, що дало можливість учасникам зосередити свою увагу на тих сферах діяльності в органічному секторі, які представляють для них найбільший інтерес. Тематичні сесії дозволили учасникам поглибити свої знання в різних сферах органічного виробництва, чому сприяли також і групові обговорення цікавих питань.

Основними темами конференції були:
• Гарантія якості у виробництві, переробці і торгівлі.
• Аналіз залишків хімічних речовин у кінцевому продукті.
• Запобігання шахрайству та появі псевдо-органічних товарів.
• Прозорість і відповідальність у продовольчому ланцюгу.
• Освіта та професійна підготовка в органічному секторі.
• Органічний хлопок і текстильне виробництво.

Оскільки Туреччина є одним з провідних виробників органічної бавовни і текстильних виробів, обговорення питань органічного та сталого текстильного виробництва також були важливими під час конференції.

Органічним продуктам можна довіряти. Система інспекції та сертифікації органічного виробництва - одна з кращих у харчовій промисловості серед коли-небудь застосовуваних. Але скандали і спроби фальсифікації органічних продуктів, які відбуваються в багатьох країнах, призводять до ослаблення цілісності системи органічного виробництва.

Деякі спірні питання, які в подальшому можуть призвести до шахрайства, мають свій початок у недотриманні принципів органічного землеробства, як у виробництві, так і в інших каналах продовольчого ланцюга. Тому саме забезпечення та гарантія якості органічних продуктів у кожній ланці продовольчого ланцюга - від виробника до кінцевого споживача - розглядалися з точки зору виробників, переробників та сертифікаційних органів з врахуванням їх досвіду і можливостей.

Izmir_organic_conference-3_2012Важливими для учасників міжнародної конференції також стали поїздки до органічних господарств, які займаються вирощуванням овочів, плодів, ягід, тваринництвом. Ці відвідування дають можливість отримати відповіді на питання, що цікавлять,  від безпосередніх виробників, з перших вуст, адже легких шляхів досягнення успіху в органічному виробництві не буває, а лише наполеглива праця та отриманий досвід дають з часом позитивні результати, що й підтверджували під час розмови турецькі органічні фермери.

Izmir_organic_conference-4_2012Учасники Міжнародної конференції «Розвиток органічного сектора в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії» із зацікавленням відвідали в Ізмірі деякі органічні кафе та магазинчики, поспілкувалися з їхніми власниками, які люб'язно надали можливість гостям продегустувати турецькі органічні продукти.

Цього року конференція проходила паралельно з міжнародною виставкою органічних продуктів «Ecology Izmir», тому учасники конференції мали чудову можливість познайомитися з виробниками органічних продуктів з різних країн світу та, в свою чергу, обмінятися власним досвідом як органічного господарювання, так і розвитку маркетингу та дистрибуції органічних товарів.

 

TPP_Ukraine04 квітня 2012 р. у Торгово-Промисловій палаті України відбувся семінар-тренінг «Продукти харчування. Технічне регулювання та нові підходи у сфері оцінки відповідності якісних характеристик», організований Всеукраїнською громадською організацією «Жива планета».

Програма семінару-тренінгу передбачала наступні основні напрямки обговорення:
•внесення змін до законодавства України щодо безпечності харчових продуктів;
•реформування державної системи контролю ринку харчових продуктів в Україні з урахуванням європейської моделі контролю;
•ознайомлення з досвідом впровадження в Україні міжнародних інвестиційних проектів та програм стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в харчовій промисловості;
•вивчення основних принципів та методів екологічної та органічної сертифікації продукції, а також застосування екологічних маркувань та декларації;
•розгляд прикладів ефективного використання покращених екологічних та якісних характеристик харчової продукції в маркетингу, рекламі та PR;
•розгляд основних засад «зелених» закупівель в громадському та державному секторах.

Особливу увагу учасники семінару акцентували на органічному виробництва. Зокрема, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов зупинився на актуальних питаннях розвитку ринку органічної продукції в Україні, практиці використання переваг органічної сертифікації, шляхах протидії поширення явища псевдо-органіку в Україні.

одо безпечності харчових продуктів;

·         реформування державної системи контролю ринку харчових продуктів в Україні з урахуванням європейської моделі контролю;

·         ознайомлення з досвідом впровадження в Україні міжнародних інвестиційних проектів та програм стимулювання використання відновлюваних джерел енергії в харчовій промисловості;

·         вивчення основних принципів та методів екологічної та органічної сертифікації продукції, а також застосування екологічних маркувань та декларації;

·         розгляд прикладів ефективного використання покращених екологічних та якісних характеристик харчової продукції в маркетингу, рекламі та PR;

·         розгляд основних засад «зелених» закупівель в громадському та державному секторах.

Особливу увагу учасники семінару акцентували на органічному виробництва. Зокрема, Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов зупинився на актуальних питаннях розвитку ринку органічної продукції в Україні, практиці використання переваг органічної сертифікації, шляхах протидії поширення явища псевдо-органіку в Україні.