UKR RUS ENG

НОВИНИ

Seminar_september__201212 вересня 2012 р. в рамках 21-ї Міжнародної спеціалізованої виставки обладнання і технологій для харчової, переробної та пакувальної промисловості «INPRODMASH і UPAKOVKA 2012» відбувся семінар на тему: «Практичний досвід переробки в органічному виробництві: питання та відповіді», організований Федерацією органічного руху України спільно з Акко Інтернешнл, за підтримки Проекту USAID Агроінвест.

Семінар був розрахований на керівників та спеціалістів галузевих формувань харчової та переробної промисловості, керівників та технологів харчових підприємств, наукових працівників та спеціалістів харчової галузі.

Учасники семінару обговорювали перспективи та можливості розвитку органічного руху в Україні. Загальну ситуацію в органічному секторі як України, так і світу висвітлив Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов. Seminar_september__2012-2Особливо цікавими були доповіді практиків органічного господарювання в Україні. Зокрема, фермер з Вінницької області Дон Олексій Пилипович зупинився на практичному досвіді вирощування рослинницької продукції, в т.ч. зернобобових культур. Геннадій Тищенко - директор ТОВ "Старий Порицьк" - акцентував увагу на необхідності поєднання як вирощування сільськогосподарських культур, так і розвитку тваринництва в господарствах. На важливості та першочерговості забезпеченння якісною органічною сировиною переробних підприємств наголосив керівник комерційних проектів Фабрики бакалейних продуктів Олексій Соломко. Питання сертифікації в органічному секторі висвітлив директор ТОВ "Органік Стандарт" - Сергій Галашевський.

Як відмітили учасники семінару, органічне виробництво та загальне поглиблення екологізації сільського господарства здатні оздоровити нашу націю та все людство загалом. Подальший розвиток органічного ринку України сприятиме зміцненню експортного потенціалу аграрного сектору нашої країни, покращенню стану родючості ґрунтів, охорони навколишнього середовища, збереженню здоров’я населення шляхом насичення внутрішнього ринку України здоровими сертифікованими органічними продуктами.

Seminar_september__2012_stend_FORUПриємно відзначити, що під час роботи Міжнародної виставки «INPRODMASH і UPAKOVKA 2012», за підтримки АККО Інтернешнл, свій стенд представила і Федерація органічного руху України, на якому презентувала не лише буклети, брошури, книги для популяризації серед відвідувачів органічного сектору, а й проводила дегустацію органічних соків та джемів, люб'язно наданих Торговою маркою "Пан Еко". 

Seminar_september__2012_stendЩе однією непересічною подією для українського органічного ринку стало представлення для учасників та відвідувачів Міжнародної виставки «INPRODMASH і UPAKOVKA 2012» стенду із зразками сертифікованих органічних продуктів від різних українських виробників, який наглядно продемонстрував поточний стан та потенційні можливості для подальшого розвитку органічного сектору в Україні. І зроблено вже немало, адже перелік органічних продуктів вже сьогодні може забезпечити вибагливий попит українського споживача. Це і молокопродукти, крупи, борошно, мед, соки, сиропи, повидла, тощо.

 

Organic_Fair_2012_Kiev-208 вересня 2012 р. у місті Києві на Контрактовій площі успішно відбувся Четвертий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів.

Організатор: Федерація органічного руху України.

Співорганізатори: Всеукраїнська громадська організація «Жива планета», Державне управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві.

Партнери: Асоціація «Біолан Україна», Іллінецький державний аграрний коледж.

Ця важлива для всіх учасників українського органічного ринку подія стала можливою за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства аграрної політики України, Проекту USAID АгроІнвест, Президентського фонду Леоніда Кучми "Україна". Також дуже важливою для організаторів стала й спонсорська підтримка Ярмарку багатьма відомими організаціями.

ORGANIC_FAIR_2012

У цьому році більше тридцяти виробників, переробників сертифікованої органічної продукції з усієї України, магазинів та торгівельних закладів, що пропонують органічні товари, а також декілька виробників екологічної продукції, сертифікованих у відповідності до вимог, встановлених міжнародним стандартом ISO 14024 із маркуванням "Екологічно чисто та безпечно" пропонували до уваги відвідувачів як власну, так і імпортовану до України продукцію.

Organic_Fair_2012_Kiev

Окрім запропонованих виробниками овочів, фруктів, меду, круп, борошна, соків, сиропів, повидла, молочних та м’ясних виробів, кави, чаїв, відвідувачі мали нагоду скуштувати приготовлений виключно з органічних інгредієнтів за народним рецептом боб-гуляш, а також насолодитися смаком смаженого на вертелі кабанчика породи «Мангалиця».

Для гостей органічного ярмарку проводилися дегустації органічних продуктів, відбувалися конкурси та розіграш представлених учасниками смачних та корисних органічних призів.

Organic_Fair_2012_Kiev-RozvagyПід девізом «Органічне споживай, неорганічним прикрашай!» ВГО «Чиста Хвиля» звернула увагу відвідувачів на проблему поводження із неорганічними відходами, зокрема проводився майстер клас, спрямований на популяризацію апсайклінгу (upcycling). Англійське слово upcycling, на відміну від більш відомого терміна «рисайклінг», означає не просто переробку сміття з усіма можливими виробничими втратами, а таку, щоб її результат перевершив якість того, з чого утворилося сміття. Тобто, корисні в побуті, або просто гарні речі зі вторинної сировини. Під час безкоштовного майстер-класу від Еко-майстерні «Peredelki» учасники вчились перетворювати пластикові пакети, пляшки, папір та інші поширені в побуті матеріали на стильні прикраси.

Organic_Fair_2012_Kiev-Rozvagy-1Не залишили байдужими гостей та відвідувачів Ярмарку органічних продуктів й виступи молодих талантів. Зокрема, такі юні зірочки, як Товстенко Анастасія, Онищенко Марина, Костащук Вероніка, Чорна Дарина, Йощенко Ярослава, Кульчицька Анастасія, Галака Анастасія, Лєлюшкін Владислав, Софія Фляк, Гаврик Дарина, Сафонова Владислава, Венцеславська Ярослава, гурт «Круті дівчата» своїми піснями піднімали настрій та налаштовували на позитивний лад усіх присутніх на святі. Organic_Fair_2012_Kiev-1Вихованці бально-спортивного колективу "Серпантин" Олександра Коняшина та Руслан Камбаров запальною сальсою та вічно молодим вальсом також зачаровували присутніх. Оплески отримали й виступи творчих колективів з Іллінців Вінницької області. Вінцем культурної програми на Ярмарку став виступ відомого українського співака, «Гуцула-хулігана» - Василя Мельниковича.

В цілому свято вдалося, і основна його мета - зближення безпосереднього виробника органічних продуктів з потенційним споживачем – була досягнута. Залишилися задоволеними як виробники, які отримали нові зв’язки та контакти для збуту своєї продукції, так і споживачі, які в черговий раз пересвідчилися у високих стандартах сертифікованих органічних продуктів.

Отже, Четвертий Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів на практиці продемонстрував зростаючі можливості вітчизняного органічного виробника, а також довів споживачу високу якість органічних товарів.  

 

07_09_201207 вересня 2012 р. в рамках XXIV Міжнародної агропромислової виставки-ярмарку "АГРО -2012" відбувся семінар "Розвиток органічного виробництва в Україні: практичний досвід та здобутки", участь в якому приймали й представники Федерації органічного руху України. Семінар був організований Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з компанією «Органік Стандарт» за підтримки FiBL. Відвідувачі "Агро-2012", керівники та спеціалісти сільськогосподарських підприємств, зацікавлених в органічному виробництві, представники ЗМІ мали можливість отримати інформацію щодо органічного ринку. Зокрема, Президент Федерації Євген Милованов висвітлив тему розвитку органічного руху в світі та в Україні, його реаліях та перспективах. Під час заходу розповсюджувалися журнали «ORGANIC UA» та інформаційний буклет «Органічні продукти: Україна та світ», підготовлені за підтримки Проекту USAID Агроінвест.

 

Press-konf_06.09.201206 вересня 2012 р. в Інформаційній агенції "REGIONEWS" відбулася Прес-конференція «УСПІХИ РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ ТА ЧЕТВЕРТИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ЯРМАРОК ОРГАНІЧНИХ ПРОДУКТІВ».

Прес-конференція була організована Федерацією органічного руху України разом з ВГО «Жива планета», Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в м. Києві у партнерстві з Асоціацією «Біолан Україна» та Іллінецьким державним аграрним коледжем.

Учасниками прес-конференції були: Євген Милованов – голова Правління Федерації органічного руху України; Олександр Возний начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві; Світлана Берзінапрезидент Всеукраїнської громадської організації «Жива планета»; Василь Пиндус – голова Правління Асоціації «Біолан Україна».

Як зазначив Євген Милованов, останнім часом споживачі часто стикаються з фактами появи на ринку неякісних, а іноді і небезпечних для здоров’я продуктів харчування. Частішають випадки харчових отруєнь. На споживчому ринку збільшується пропозиція неякісної продукції як вітчизняного, так і іноземного виробництва з високим вмістом штучних інгредієнтів синтетичного походження, консервантів, стабілізаторів, барвників, залишків пестицидів, ГМО. В кращому випадку така ситуація наводить споживача на думку про «штучність» життя, а в гіршому призводить до харчових отруєнь, проблем зі здоров’ям як сьогодні, так і в майбутньому.

Так де ж шукати альтернативу?

На шляху до здорового та якісного життя нині саме сертифіковані органічні, екологічно безпечні продукти можуть стати тією альтернативою, адже особливої впевненості споживачам додає той факт, що у процесі органічного агровиробництва на будь-яких стадіях виробництва категорично заборонено застосування ГМО, хімічно-синтезованих мінеральних добрив, засобів захисту рослин, хімічних пестицидів, антибіотиків, штучних барвників, ароматизаторів консервантів тощо.

Органічне виробництво стрімко розвивається у всьому світі. Не стоїть осторонь і Україна. Органічна продукція, особливо власного виробництва, у нашій країні вже знаходить своїх поціновувачів та отримує позитивні відгуки серед споживачів. На жаль, через відсутність органічного законодавства та у зв’язку з незадоволеним доволі високим попитом на органічні продукти непоодинокими стають факти зловживання деякими виробниками терміну «органік», який вони безпідставно використовують на своїй псевдо-органічній продукції, аргументуючи свої дії відсутністю в Україні того ж законодавства.

Press-konf_06.09.2012-4Саме з метою донести до широких кіл населення інформацію про розвиток та досягнення реального органічного сектору в Україні була організована ця прес-конференція. Її учасники проаналізували поточну ситуацію на українському органічному ринку та акцентували увагу на появі псевдо-органічних продуктів, роз’яснивши шляхи їх розпізнавання.

Сучасне органічне виробництво в Україні почало розвиватись у 1990-х рр., орієнтуючись переважно на експортні ринки ЄС та Північної Америки. Починаючи з 2007-2008 рр. в Україні почав зростати і внутрішній ринок. За даними Федерації органічного руху України у 2011 р. в Україні було сертифіковано 270320 га сільськогосподарських угідь, що на 11,7% більше порівняно з 2005 р. У 2011 р. в Україні працювало 155 сертифікованих органічних господарств, що на 115% більше порівняно з 2005 р. Середня площа одного органічного господарства складає 1744 га, тоді як у 2005 р. середня площа господарства складала 3361 га. Це означає, що все більше дрібних сімейних господарств приєднуються до органічного виробництва.

Обсяг внутрішнього органічного ринку споживання в Україні у 2011 р. становив 5,1 млн. євро, збільшившись більше ніж у двічі порівняно з показниками 2010 р. та майже в дев’ятеро порівняно з 2008 р. Такі дані свідчать про стрімкий розвиток органічного ринку в Україні. Хоча рівень споживання органічної продукції на душу населення в Україні у 2011 р. склав всього лише 0,10 євро/рік. У Європі найбільшими споживачами органічної продукції є Данія (138,60 євро/рік), Швейцарія (131,50 євро/рік), Австрія – (103,80 євро/рік), Швеція (75,40 євро/рік), Німеччина (70,70 євро/рік), Нідерланди (35,80 євро/рік) тощо.

«Коли мова йде про дбайливе ставлення до природних ресурсів та культуру споживання, дуже важливо, щоб кожен з нас розумів важливість простих речей, на побутовому рівні, як запобігти забрудненню довкілля, свідомо ставитись до власного здоров’я та якості оточуючого середовища. Саме тому, Держуправління, підтримавши ініціативу Громадської ради громадських організації природоохоронного спрямування, розпочало впровадження інформаційної компанії, спрямованої на формування екологічної свідомості та розвиток сталого споживання серед киян та гостей столиці. Кампанія отримала підтримку і з боку Київської міської державної адміністрації міста, вона розрахована на всіх мешканців міста з необмеженою віковою категорією. Компанія реалізовується шляхом розміщення на зовнішніх рекламних носіях– біг-бордах та сіті-лайтах соціальної реклами у форматі «мотиваторів» (по місту 50 біл-бордів та 100 сіті-лайтів) та підтримки спеціально створеного інформаційному порталі споживача з маркування продукції gpp.in.ua»,- зазначив Олександр Возний.

Важливими питаннями в органічному виробництві є становлення освітньої програми по підготовці спеціалістів та фахівців для аграрного сектору. Зокрема, Василь Пиндус акцентував увагу присутніх на вже існуючих методах підготовки молодих агрономів на базі Іллінецького державного аграрного коледжу, а також виданні спеціалізованої літератури для використання в інших освітянських навчальних закладах.

«Всі ми є споживачами і всі ми прагнемо споживати якісне та корисне. Але не завжди ми отримуємо те на що сподівались, а іноді споживання неякісних продуктів призводить до суттєвого погіршення нашого стану здоров’я. Для цього, перш за все необхідно оволодіти певним набором правил та вміти орієнтуватися серед різноманітних знаків та позначень, якими маркується продукція. Розрізняти екологічне та органічне маркування від самодекларації та оманливих тверджень товаровиробника можливо вивчаючі упаковку та розуміючі значення того чи іншого знаку. Для цього, перш за все необхідно оволодіти певним набором правил та вміти орієнтуватися серед різноманітних знаків та позначень, якими маркується продукція. Таку інформацію Ви можете отримати на інформаційному порталі споживача з маркування продукції. Якщо сумніваєтеся, не соромтеся задавати питання продавцям або вимагати відповідні документи (сертифікати) які підтверджують екологічність або органічне походження того чи іншого товару», - підкреслила Світлана Берзіна.

Так як краще один раз самому спробувати, ніж робити висновки, ґрунтуючись на чутках, після прес-конференції для представників медіа засобів, за підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ, Торговим Домом «Органік Ера» було організовано інтерактивну дегустацію органічних продуктів, меню якого включало готові до споживання сертифіковані органічні продукти та приготовані шеф-кухарями вишукані страви з органічних інгредієнтів від українських виробників. Творчий підхід організаторів та високий професіоналізм кухарів емоційно налаштовували учасників на більш глибоке проникнення у тему ОРГАНІК. Інтерактивне спілкування з органік-консультантами дозволило більш детально розширити кругозір журналістів щодо стану і розвитку органічного ринку в Україні, ознайомитись із асортиментом та смаком органічної продукції.

Press-konf_06.09.2012-2

Аби особисто познайомитись безпосереднього з виробником уподобаної органічної продукції, знайти для себе нові органічні продукти та гарно провести час у стилі органік всіх присутніх журналістів, а через них і споживачів, було запрошено  на Четвертий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів, який відбудеться 08 вересня (субота) у м. Києві на Контрактовій площі з 10.00 до 19.00.

У 2009 та 2010 рр. у Львові та в 2011 р. у Києві попередні Ярмарки органічних продуктів пройшли на високому рівні, зібравши не лише всіх сертифікованих органічних виробників, але й десятки тисяч споживачів, небайдужих до власного здоров’я та здоров’я своїх близьких.

Цього року виробники з усієї України запропонують до уваги відвідувачів сертифіковані органічні овочі, фрукти, ягоди, мед, соки, напої, сиропи, повидло, крупи, борошно, молоко, молочні та м’ясні вироби тощо. Професійні кухарі порадують вас приготованими виключно з органічних інгредієнтів юшками, смаженими кабанчиками, ковбасками, каштанами та іншими наїдками, які неможливо забути. Також на гостей чекають дегустації органічних продуктів та напоїв, конкурси, розіграш чудових призів, можливість насолодитись чудовою музикою та піснями від відомих українських митців та творчих колективів.

4_ORGANIC_FAIR_2012-2