UKR RUS ENG

НОВОСТИ

There are no translations available.

Organic-2015_Krug.stil04 червня 2015 р. у рамках Міжнародної агропромислової виставки «АГРО-2015» та Спеціалізованої виставки «ОРГАНІК-2015» у Павільйоні №1 ЕкспоЦентру України відбувся Круглий стіл на тему "Продовольча безпека та безпека продовольства – органічний вектор".

Він був організований Федерацією органічного руху України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської Конфедерації в рамках  Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія), а також Проекту USAID Aгроінвест.

Organic-2015_Krug.stil-1Понад 120 учасників круглого столу мали можливість разом з провідними експертами долучитися до дискусії щодо подальших перспектив розвитку органічного сектору в Україні.

Organic-2015_Krug.stil-7Відкрив захід Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський.  За його словами, розвиток виробництва органічної аграрної продукції стане одним з пріоритетів Стратегії розвитку сільського господарства в Україні на 2015-2020 роки. Урядовець підкреслив, що наразі це одна з найперспективніших галузей сільського господарства Україні. Зокрема, органічну продукцію виготовляють вже близько 400 підприємств. Під виробництвом зайнято понад 300 тис. га. «Те, що запроваджувалось в Європі 10 років назад, тільки зараз починає розвиватися в Україні. Фермери взяли високий темп і результати за такий невеликий період часу я вважаю досягненням», — сказав Ярослав Краснопольський.

Крім того, органічна продукція українського виробництва вже завойовує європейські ринки. Зокрема, вона користується попитом в Італії, Польщі та інших країнах ЄС. Зі свого боку Мінагрополітики налаштоване всебічно підтримувати розвиток органічної галузі, у тому числі на законодавчому рівні. «Ми завершуємо роботу над законопроектом про органічне виробництво. Він поки недосконалий, але це перший крок, який дозволить максимально імплементувати стандарти та вимоги Європейського союзу», — сказав Перший заступник Міністра.

За переконанням Голови Правління Федерації органічного руху України Євгена Милованова, органічне господарювання спроможне успішно конкурувати з нині домінуючим – інтенсивним. Більше того, за певних обставин воно може забезпечувати більш високі врожаї, що дозволить успішно вирішувати продовольчу проблему, яка, за визнанням ООН, вже набула планетарного масштабу.

Organic-2015_Krug.stil-8Organic-2015_Krug.stil-9Значної підтримки українському органічному сектору надають донорські організації. Завдяки Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», а також Проекту USAID Aгроінвест, наші виробники органічних продуктів можуть використовувати безцінний світовий досвід органічного господарювання, виходу на міжнародні ринки продовольства, залучення провідних експертів для надання консультацій, проведення різних промоцій них заходів щодо популяризації органіку в Україні. Про діяльність проектів розповіли учасникам круглого столу Наталя Прокопчук та Ерік Блайх.

Власним досвідом органічного господарювання, практичними рекомендаціями щодо діяльності органічних підприємств ділилися з присутніми провідні органічні фермери, переробники:  Олексій Дон (ФГ Дона О.П., Вінницька обл.), Андрій Білицький (Полісся-Інвест, Житомирська обл.), Олена Стретович (Органік Мілк, Житомирська обл.), Наталія Загребельна (Фруктовий світ, Агролідер, Хмельницька обл.).

Organic-2015_Krug.stil-2   Organic-2015_Krug.stil-6   Organic-2015_Krug.stil-3

Не менш цікавими були доповіді щодо сертифікації органічного виробництва від керівника Органік Стандарту Сергія Галашевського,  а також Миколи Тетерука (Центр Біотехніка) щодо використання біологічних засобів захисту рослин в органічному землеробстві.

Organic-2015_Krug.stil-4 Organic-2015_Krug.stil-5 Organic-2015_Krug.stil-11

Organic-2015_Krug.stil-10За словами начальника Відділу землеробства та меліорації  Мінагрополітики Анатолія Рудюка, завдяки спільним зусиллям багатьох фахівців органічного сектору, активній роботі всіх зацікавлених осіб, є сподівання, що в найближчий час все ж таки буде прийняте та запрацює українське законодавство, яке регулює питання органічного виробництва, де важливим питанням залишається гармонізація вітчизняних нормативно-правових актів до законодавства ЄС (враховуючи і прийняття в новій редакції діючого Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини»).

Сподіваємося, що круглий стіл став ще одним містком до об'єднання всіх учасників органічного ринку в Україні, а сертифіковані органічні виробники і в подальшому передаватимуть власний позитивний досвід господарювання за органічними стандартами. Віримо і в те, що держава підтримуватиме власний органічний сектор, як це вже робить виконавча влада на Львівщині, де, за словами заступника директора Департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Романа Верещинського, в цьому році вже передбачені дотації для органічних виробників в розмірі 500 гривень на один гектар. 

 
There are no translations available.

PanEko_Best_Drink-201505 червня 2015 р. у Києві офіційно оголошено результати Міжнародного дегустаційного конкурсу «BEST DRINK’ 2015». Визначено найкращі в Україні алкогольні, безалкогольні напої, води та соки, при цьому вчергове найвищі оцінки отримали українські виробники органічних соків та напоїв.

За визнанням експертної комісії, шляхом закритої дегустації за органолептичними показниками, сертифікований органічний томатний сік від Торгової марки «Пан Еко», виробником якого є ФГ «Тізеш» із Закарпаття (дистриб’ютор — ТОВ «Украгрофін»), отримав ГРАН-ПРІ у категорії «Соки».

Відзначена продукція виробляється у максимально екологічно безпечній частині Карпат з використанням методу прямого віджиму, без додавання води та штучних консервантів, виключно у відповідності з органічними стандартами Євросоюзу. Продукція  «Пан Еко», що продається переважно в найкращих спеціалізованих магазинах та відділах органічних продуктів супермаркетів, користується все зростаючим попитом у  самих вимогливих споживачів у різних куточках України. Неодноразово Торгова марка «Пан Еко» Всеукраїнським конкурсом «Органік року» визнавалася найкращою торговою маркою сертифікованої органічної продукції в  Україні.

Міжнародний  дегустаційний конкурс «BEST DRINK» засновано з метою визначення та просування найкращого продукту індустрії напоїв та наповнення споживчого ринку України високоякісною продукцією, до участі в конкурсі допускаються напої вітчизняного та  іноземного виробництва. Організатор конкурсу — ВЦ «АККО Інтернешнл», за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України. До складу  Експертної комісії входять провідні експерти-дегустатори з великим досвідом роботи, представники Держспоживстандарту та Міністерства охорони здоров’я України, технологи підприємств, сомельє, а також незалежні спостерігачі та ЗМІ.

 
There are no translations available.

Organic_conference_Kyiv-201516-17 апреля 2015 года 225 участников из 30 стран мира собрались вместе в столице Украины – Киеве на Пятой Международной конференции «Развитие органического сектора в Центральной / Восточной Европе и странах Центральной Азии».  Несмотря на сложную политическую ситуацию, именно в Украине совместными усилиями Федерации органического движения Украины и Organic Services (Германия) было собрано такое количество специалистов органической отрасли. Как отметили некоторые средства массовой информации,  это событие можно назвать съездом «органиков» Восточного Региона.  И это неудивительно, ведь столько представителей из стран бывшего «соцлагеря», Европы, Азии, других континентов можно увидеть разве что на Биофахе.

Conference5Основной целью конференции было продемонстрировать достижения органического рынка указанного Региона и выяснить перспективы этого движения. Ведь сельское хозяйство и пищевая промышленность играют важную роль в странах Центральной и Восточной Европы, Центральной Азии и Кавказа. Большинство населения этих стран проживает в сельской местности. Огромные фермы соседствуют с  натуральным хозяйством. В этом регионе есть как одни из лучших в мире почв, так и сильно деградированные сельскохозяйственные земли. Странам Региона приходится бороться с последствиями интенсивного использования агрохимикатов, засолением почв, опустыниванием и, во многих случаях, нехваткой воды.

Именно органическое сельское хозяйство предоставляет возможность качественно нового развития аграрного сектора, а также обеспечивает не только продовольственную безопасность, но и безвредность пищевых продуктов с наименьшим неблагоприятным воздействием на окружающую среду.

Примеры лучшего накопленного опыта и практики были представлены докладчиками на пленарных и параллельных сессиях с целью их обсуждения и взаимного заимствования опыта.

Organic_conference_Kyiv-2015-6В частности, Асад Накви (UNEP) говорил о максимальной интеграции в международное зеленое движение и органическом производстве, как высшей ступени зеленой экономики в аграрной сфере. Действующий президент Международной Федерации органического сельскохозяйственного движения IFOAM Андрэ Леу акцентировал участников на многофункциональных преимуществах органического сельского хозяйства. Organic_conference_Kyiv-2015-12Он положительно оценил законодательные изменения в нашей стране и отметил, что в экспорте экологически чистой продукции из Украины заинтересованы не только страны Европы, но и Южной и Северной Америки: «Украина имеет уникальные климатические и географические условия и все шансы выходить на крупные мировые рынки. Партнеры готовы предоставить вам всестороннюю поддержку».

Organic_conference_Kyiv-2015-5Свои взгляды на развитие органического сектора в разных странах высказывали и другие докладчики. С докладами, в частности, выступили бывшие руководители IFOAM Геральд Херрманн (Германия) и Гуннар Рундгрен (Швеция, автор книг-бестселлеров "Garden Earth" и "Global Eating Disorder"); Амос Рамзауэр, Ханс-Петер Шмидт, Герольд Рахман, Лукас Кельтерборн, Александр Лысенков, Джоерн Бергер из Германии, Михал Житки (Польша), Тобиас Бандель (Нидерланды), Евгений Милованов, Александр Ющенко, Наталья Прокопчук, Сергей Галашевский и Ксения Гладченко из Украины, Никита Калеткин (Россия),  Мустафа Акюз (Турция), Мариам Джорджадзэ  и Ираклий Джавахишвили из Грузии. Своим опытом поделились с коллегами также Вугар Бабаев и Али Али-Заде из Азербайджана, Сергей Кроитору, Виорел Герчу и Робу Тудор из Молдовы, Максуд Бузруков и Манзура Султанова из Таджикистана, Марко Шлютер (Бельгия), Мишель Рейно (Франция), Ион Тончея (Румыния), Роланд Грензебах (США), Искендербек Айдаралиев и Санжар Султанкулов из  Кыргызстана, Нунэ Дарбинян (Армения), Светлана Семенас (Беларусь), Владимир Григорук (Казахстан), Иван Апостолов (Болгария), Святослав Фоменко (Узбекистан).

Organic_conference_Kyiv-2015-2Стоит отметить и выступление Первого заместителя министра аграрной политики и продовольствия Украины Ярослава Краснопольского, который сказал, что органическое направление станет одним из приоритетов Стратегии развития аграрного сектора экономики Украины на период до 2020 г. По данным Федерации органического движения Украины, в 2014 г. сельскохозяйственные площади, занятые под органическое производство, занимали в Украине 393400 га, что составляет 1% от общего количества с.-х. земельных ресурсов и эти площади постоянно увеличиваются.

«Для нашего государства это мало, однако это только начало. Сейчас мы активно ищем возможности для увеличения производства и реализации на внешних рынках. Хотя и внутренний украинский рынок является достаточно емким – он потребляет органики на 16 млн. евро, это в 30 раз больше, чем было в 2007 г.», - подчеркнул Я.Краснопольский. Также первый замминистра отметил, что активизацию органического производства в том числе обеспечило принятие Закона Украины «О производстве и обороте органической сельскохозяйственной продукции и сырья».

Organic_conference_Kyiv-2015-19Современные реалии таковы, что органические продукты, забота о здоровье человека, особое внимание к окружающей среде и сохранения биоразнообразия, как результат органического производства, является гарантом устойчивого развития любой страны. Будем надеяться, что конференция позволила еще больше расширить понимание участников о взаимосвязи органического сельского хозяйства и охраны окружающей среды, биоразнообразия и экотуризма, а также помогла осознать важность неповрежденных агроэкосистем.

Неотъемлемой частью программы конференции стала экскурсионная поездка участников с практическим ознакомлением с украинскими органическими предприятиями: Хлибио, Галекс-Агро, Органик Милк.

KhlibioТМ «Хлибио» специализируется на производстве органических хлебных изделий. Производятся они по традиционной бездрожжевой технологии и качество подтверждено европейскими сертификатами. Директор предприятия Юлия Джосан отметила, что благодаря технологии изготовления, хлеб обладает уникальными оздоровительными свойствами, а по вкусовым качествам удовлетворит даже самых взыскательных гурманов.

Galex-AgroООО «Галекс-Агро» oсновано в 2008 году. Основным направлением предприятия является производство органической сертифицированной продукции растениеводства и животноводства, развитие органического рынка в Украине. По словам генерального директора компании Александра Ющенко, цель предприятия - создать в Украине условия для развития рынка органической продукции. Такое производство способствует восстановлению земель и улучшению их состава. Руководитель обратил внимание, что в его хозяйстве КРС лишь породы мясо-молочный симентал, которая лучше всего подходит для органического животноводства.

Organik_MilkДиректор ООО «Органик Милк» Елена Стретович проинформировала участников, что основным направлением деятельности предприятия является производство органической сертифицированной молочной продукции, развитие рынка органической продукции Украины. Компания имеет полный завершенный цикл производства от выращивания кормов, содержания поголовья мясо-молочного стада до переработки молочного сырья и производства конечного продукта потребления. Современный фермерский комплекс европейского образца и новейший высокотехнологичный молокоперерабатывающий завод позволяют достигать показателей высокого качества и безопасности продукции.

Подводя итоги мероприятия, можем с уверенностью утверждать, что Конференция стала не только местом подведения итогов проделанной работы, она вдохновила участников к новым свершениям в благородном деле развития органического сектора во всем мире.

 
There are no translations available.

Conference_Zhytomyr_23.04.1523 квітня 2014 р. у Житомирі відбулася Третя Міжнародна науково-практична конференція “Органічне виробництво і продовольча безпека”, що була організована Житомирським національним агроекологічним університетом за підтримки Федерації органічного руху України, ПП «Галекс-Агро», ТОВ «Органік Мілк» та регіонального об’єднання «Полісся органік». Захід проводився за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL) за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації.

Основною метою проведення конференції було ознайомлення з результатами наукових досліджень, практичним досвідом, обмін думками щодо вирішення актуальних питань розвитку органічного виробництва. У роботі заходу прийняти участь близько 100 фахівців з різних куточків України.

Основними дискусійними питаннями стали наступні: проблеми і перспективи розвитку органічного виробництва; роль органічного виробництва у формуванні продовольчої безпеки; органічні технології виробництва; маркетинг органічної продукції.

На конференції з доповідями виступили: в.о. ректора Житомирського національного агроекологічого університету Скидан О.В, Голова Правління Федерації органічного руху України Милованов Є.В., менеджер Проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» Прокопчук Н.О, директор НДІ економіки і менеджменту НУБіП України Талавиря М.П, директор ТОВ «Органік Мілк» Стретович О.О. та інші фахівці, спеціалісти та експерти.

Після пленарної частини конференції, її учасники відвідали найбільший в Україні завод по переробці органічного молока власного виробництва ТОВ «Органік Мілк», де мали можливість про дегустувати сертифіковані органічні продукти від українського виробника.

В рамках конференції відбулося відкриття Центру органічного виробництва «Полісся органік», на базі якого будь-які відвідувачі можуть знайомитися з фаховою літературою органічного напрямку, а також отримувати консультації з різних питань органічного виробництва.