UKR RUS ENG

НОВОСТИ

There are no translations available.

Lviv-2013_328-29 червня 2013 р. у Львові на площі Ринок проходив  гастрономічний фестиваль "Львів на тарілці". Він почався із відкриття "Ярмарку львівської кухні та ярмарку "Смакуємо з Карпат" на площі Ринок. Організатором Фестивалю була компанія «Дік-Арт» за фінансової підтримки Швейцарської конфедерації.

Вперше в рамках фестивалю та й вперше у Львові львів’яни та гості міста могли скуштувати та придбати якісні продукти від майже 30-ти фермерів та інших виробників сільськогосподарської продукції з Івано-Франківської, Закарпатської, Львівської та Чернівецької областей. Серед фермерів особливо виділялися виробники сертифікованої органічної продукції, як то ФГ «Тізеш» (ТМ «Пан Еко»), ТОВ «Галс Лтд», СОК «Чиста флора» тощо.

Lviv-2013_2Як зазначили організатори, це перший захід, на якому виробники з усіх чотирьох областей Українських Карпат об’єдналися, щоб презентувати широкий асортимент своєї продукції, яка є традиційною для цього регіону. Імідж та традиції Карпат створюють реальну додану вартість для такої продукції. Наша мета це створення єдиної марки, яка гідно представлятиме продукти багатого Карпатського краю та захищатиме інтереси тих виробників, що дотримуються встановлених норм та правил щодо якості та смакових властивостей продукції. Lviv-2013Саме тут, на фестивалі «Львів на тарілці», ми представили усім відвідувачам та представникам ресторанної сфери свіжі та якісні продукти,  а саме різні види сиру, м’ясні продукти, трав’яні чаї, джеми, мед, фруктові соки та багато іншого.

Під час Ярмарку відбулися дискусії  «Що таке типові карпатські продукти?. Карпатський край», дегустації найкращих карпатських продуктів, численні майстер-класи з приготування страв місцевої кухні, а також знайомство покупців з виробниками продукції.

 
There are no translations available.

Illintsi-201326 червня 2013 р. на базі Іллінецького державного аграрного коледжу відбулася IV міжнародна науково-практична конференція "Поєднання науки, освіти, практичного виробництва і справедливого продажу якісної органічної продукції".

Основною метою заходу було продемонструвати науковий підхід і практичні заходи щодо впровадження виробництва органічної сільськогосподарської продукції в Україні, надати інформацію про перехід господарства на органічний метод господарювання, ознайомити з вимогами технології органічного землеробства до ґрунтів, надати інформаційну та маркетингову підтримку органічним та зацікавленим господарствам, продемонструвати елементи органічного виробництва в рамках навчального закладу, обмінятися досвідом із впровадження методик викладання органічного виробництва.

Відкрив конференцію Пиндус Василь Васильович, голова Правління Асоціації "БіоЛан Україна", директор Іллінецького державного аграрного коледжу, який наголосив, що в Україні все більшої популярності серед фермерів набуває органічне землеробство, поширення якого потребує поєднання наукових засад та практичних досліджень. Зразком співробітництва у розробленні та освоєнні інноваційних технологій конкурентноспроможного органічного виробництва продукції рослинництва і наукових основ адаптивних систем землеробства є співпраця Іллінецького державного аграрного коледжу з багатьма фермерськими господарствами.

Illintsi-2013-2Для учасників конференції на прикладі одного з діючих підприємств Іллінецького району було продемонстровано багаторічний досвід вирощування яблуневого саду з елементами біологічного захисту.
Учасники зазначили, що важливо постійно здійснювати наукові дослідження в органічній галузі, адже це дасть можливість пропонувати виробникам певні елементи технології вирощування с.г. культур в органічній системі землеробства. Необхідним є вивчення багатьох питань, хвилюючих виробників як органічних так і в перехідному періоді від традиційного до органічного землеробства, а саме: підбір сівозмін для органічного землеробства, систему захисту рослин від шкідників і хвороб, стійкі сорти с.г. культур, збереження родючості грунтів, економічна ефективність виробництва органічної продукції.

І саме в співпраці науковців та фермерів можливо досягти найкращого результату сільськогосподарського виробництва, що дасть можливість в повній мірі забезпечувати населення якісними органічними продуктами харчування.

 
There are no translations available.

Kr.stil_26.06.2013-226 червня 2013 р. в ННЦ«Інститут аграрної економіки» відбувся Круглий стіл «Екологічні аспекти розвитку аграрного сектора України: наукові засади та практика». Організатором заходу виступила Громадська організація «Інститут розвитку аграрних ринків» за підтримки Федерації органічного руху України, Інституту агроекології і природокористування НААН, Інституту аграрної економіки.

У круглому столі прийняли участь більше тридцяти представників органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних організацій, професійних галузевих організацій, агробізнес формувань та наукових установ.

У ході засідання розглядалися питання державної політики забезпечення екологічної безпеки в аграрному секторі економіки України, екологізації сільськогосподарського виробництва, екологічні чинники виробництва продукції дитячого харчування в нашій державі, тощо.

Kr.stil_26.06.2013Не залишилися осторонь й питання органічного сільського господарства. Представник Федерації органічного руху України висвітлив основні проблемні питання становлення українського органічного агровиробництва, а також перспективи його подальшого розвитку. Особливий акцент у виступі був зроблений на проведенні 05-12 вересня 2013 р. Органічного тижня в Україні, учасниками якого стануть провідні виробники сертифікованої продукції, переробники, заклади торгівлі, де представлені органічні продукти, ресторани та кафе, освітні установи, всі, хто прагне розвивати органічний сектор в Україні, хто дбає про екологію нашої землі, хто вірить в те, що ми достойні споживати безпечні продукти.

То ж запрошуємо всіх небайдужих приєднатися до проведення Органічного тижня в Україні. Зі своїми пропозиціями та побажаннями просимо звертатися до Федерації органічного руху України. Контактна інформація знаходиться на сторінці: http://www.organic.com.ua/uk/contacts

 
There are no translations available.

GromRada_MinAPK-201320 червня 2013 р. відбулося засідання Громадської ради при Міністерстві аграрної політики та продовольства, членом якої є й Федерація органічного руху України. Основним питанням, що розглядалося під час засідання, став розгляд проекту Стратегії розвитку аграрного сектору економіки до 2020 року.

Під час обговорення проекту Стратегії Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства Іван Бісюк зауважив, що в Україні найближчими роками  закінчується дія Програми розвитку українського села до 2015 року. Тому в Мінагрополітики прийняли рішення розробити Стратегію розвитку аграрного сектору економіки до 2020 року, аби визначити пріоритетні напрямки реалізації аграрної політики.

«Проект цього документу передбачає три основні складові. Перша – соціальна, яку ми реалізовуємо через ініціативу «Рідне село», зокрема, розвиток сімейних ферм та  кооперації. Друга складова − це економічний блок. Третя складова передбачає  екологічні питання. Така модель практикується в країнах Європи та інших розвинутих країнах», − зазначив Іван Бісюк.

Документ допоможе забезпечити формування аграрного сектору як соціально спрямованого. Для цього, за словами директора Департаменту економічного розвитку аграрного ринку Віталія Саблука, держава підтримуватиме економічну мотивацію створення сімейних ферм з  подальшою їх кооперацією.

Загалом Стратегія передбачає низку завдань, спрямованих на гарантування продовольчої безпеки, підвищення інвестиційної привабливості аграрного сектору, збільшення його конкурентоспроможності, лідерства вітчизняної аграрної продукції на світовому ринку тощо.

Одним із важливих критеріїв, що передбачає Стратегія, є принцип агроекологічності. Саме тому екологічна безпечність аграрного бізнесу через встановлення вимог до виробництва може стати важливою умовою пріоритетного доступу до коштів прямої бюджетної підтримки агровиробників. Цілком зрозуміло, що під цю категорію автоматично можуть підпасти всі сертифіковані виробники органічної продукції України, що стане реальним поштовхом для подальшого зростання органічного сектору в найближчій перспективі.

У результаті обговорення, Громадська рада рекомендувала Мінагрополітики прийняти за основу проект Стратегії розвитку аграрного сектору економіки до 2020 року у підготовці Державної програми розвитку аграрного сектору.

За матеріалами сайту Мінагрополітики: http://minagro.gov.ua/uk/node/717