Що таке органічні продукти?

Органічні продукти – це такі продукти, при виробництві яких:

  • у рослинництві заборонено використовувати ядохімікати для боротьби з бур’янами, шкідниками й хворобами рослин, а також мінеральні добрива синтетичного походження, при цьому захист рослин здійснюється переважно препаратами натурального походження, а для живлення ґрунту й рослин використовуються органічні добрива;
  • категорично заборонене використання генетично модифікованих організмів;
  • у тваринництві не дозволяється застосовувати стимулятори росту, гормони й антибіотики, а для лікування тварин використовуються профілактичні засоби й гомеопатичні препарати.
Органічними можуть бути тільки ті продукти, які вироблені відповідно до затверджених правил (стандартів), а виробництво пройшло процедуру сертифікації у встановленому порядку.
При цьому органічна продукція належним чином маркується. На етикетці повинен бути нанесений відповідний логотип, а також інформація про відповідний орган сертифікації.

Вказаний Євролисток використовується на етикетках продукції, що вироблена у відповідності до органічних стандартів Європейського Союзу /Постанова Ради (ЄС) №834/2007 від 28 червня 2007 р. щодо органічного виробництва та маркування органічних продуктів і скасування Постанови (ЄЕС) №2092/91/, а також Регламенту Комісії (ЄС) №889/2008 від 5 вересня 2008 р.”Детальні правила щодо органічного виробництва, маркування і контролю для впровадження Постанови Ради (ЄС) №834/2007 стосовно органічного виробництва та маркування органічних продуктів” (до 2022 року.). З початку 2022 року в Європейському Союзі діє Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) №2018/848 від 30.05.2018 року про органічне виробництво й маркування органічних продуктів і скасування регламенту Ради (ЄС) №834/2007.
Переваги органічних продуктів
  • Відмінні смакові якості, відсутність шкідливих домішок, високі стандарти якості органічної продукції, мають позитивний вплив на ваш організм, охороняють ваше здоров’я.
  • Органічні продукти безпечні для людини й навколишнього середовища, вони не забруднені нітратами, важкими металами, залишками пестицидів, гербіцидів й інших речовин хімічного синтезу.
  • Органічні продукти не містять хвороботворних мікроорганізмів, паразитів і алергенних компонентів.
  • Органічні продукти не містять генетично модифікованих організмів і речовин, зроблених на їхній основі.
  • Органічні продукти зберігають живильні властивості, якість, безпечність й натуральний склад при переробці, оскільки використовуються тільки натуральні методи переробки й традиційні рецепти, природні речовини й матеріали для пакування, заборонене використання синтетичних ароматизаторів, консервантів, добавок і т.д.
  • Вживання органічних продуктів опосередковано сприяє збереженню навколишнього середовища, а саме позитивно впливає на відтворення природної родючості ґрунтів, сприяє збільшенню природного біорізноманіття; поліпшує здоров’я тварин, оскільки застосовуються такі методи їхнього утримання, які узгоджуються з їх природними потребами й не заподіюють страждання тваринам.