UKR RUS ENG

НОВИНИ

There are no translations available.

Uzhgorod23 - 26 вересня 2010 р. у м. Ужгород в рамках "Днів туризму на Закарпатті" були презентовані сертифіковані органічні продукти, що виробляються на Закарпатті чітко у відповідності з суворими вимогами ЄС.

Торгова марка Пан Еко, найкращі органічні фермери Виноградівщини на розсуд учасників та гостей представили свої овочі та фрукти, соки та повидло, мед та сухофрукти, сало та ковбасні вироби, соуси та крупи.

На очах відвідувачів біля Ужгородського замку виключно з сертифікованих органічних інгредієнтів члени Федерації органічного руху України готували легендарний угорський бограч-гуляш, на вертелі смажився цілий кабанчик, що попередньо маринувався на протязі п’яти діб. Крім цього, гості свята мали можливість отримати ще багато інших приємних і смачних органічних сюрпризів.

 
There are no translations available.

3conf17-18 вересня 2010 р. в Астані (Казахстан) проходила 3-я Міжнародна Конференція "Розвиток органічного сектору в Центральній/Східній Європі та країнах Середньої Азії". В її роботі прийняло участь 120 учасників з 18 країн світу.

Вперше Конференція була ініційована та проведена в 2008 р. у Києві (Україна). Основний акцент тут був поставлений на політичному курсі та плані розвитку органічного сектору.
У 2009 р. Конференція була організована в Тбілісі (Грузія), де розглядалися питання органічного виробництва.

На 3-ій Конференції у Казахстані  розглядалися питання органічного сільського господарства та тих перевагах, які воно надає розвитку сільської місцевості, екотуризму, збереженню навколишнього середовища та біорізноманіття в країнах Центральної/Східної Європи та Центральній Азії.

  • Основні темами, які розглянули учасники Конференції, були:
  • Взаємодоповнення цілей органічного сільського господарства та збереження навколишнього природного середовища;
  • Роль біорізноманіття для стійкого розвитку системи органічного сільського господарства;
  • Вклад органічного сільського господарства у розвиток сільської місцевості;
  • Екотуризм та органічне сільське господарство.
 
There are no translations available.

Ekologichny_referendum16 вересня 2010 р. в м. Києві на Михайлівській площі відбулася Акція «Екологічний референдум», яка проходила за громадської ініціативи та без підтримки будь-кого з виробників.

Під час заходу на площі зібралися активісти – дівчата, вдягнені у овочі та фрукти. Кожна дівчина власноруч створила собі костюм із овочів/фруктів, аби привернути увагу громадськості до проблеми не-екологічності продуктів.

Під час акції також проводився імпровізований «екологічний референдум» – мешканці столиці мали змогу взяти участь у голосуванні та віддати голос ЗА чи ПРОТИ споживання органічних продуктів. За бюлетені слугували екологічно чисті фрукти, які кидались у спеціальні урни для голосування.

Мета акції – поінформувати населення про корисність органічних продуктів; вмотивувати людей уважніше ставитися до складу їжі та її походження; сприяти популяризації здорового харчування загалом та органічної продукції зокрема.

 
There are no translations available.

Gutsulska_brynza12 вересня 2010 р.  у Рахові на Закарпатті в чергове відбувся Фестиваль «Гуцульська бринза». У травні ватаги піднялися з худобою високо в гори. На полонинах доглядали овець та кіз, доїли молоко та виробляли бринзу. Нині вівчарі повертаються додому, традиційно на гірській Рахівщині у цей час влаштовують гучне свято - фестиваль "Гуцульська бринза".

Розпочалось святкування з параду представників різних організацій та сіл району. Колону очолювали вершники з трембітами. Горяни були вдягнені у національні гуцульські костюми, чоловіки вигравали на трембітах, баянах та цимбалах, жінки співали коломийки. Дегустувались різні сорти і види козячої і овечої бринзи, розкуповувались покривала, зроблені з вовни баранців, люди смакували свіжоприготовані банош, бограч, куліш, що готувались просто неба. Традиційно користувались попитом органічні продукти (соки, лекварі, сиропи) добре знаної в краї торгової марки «Пан Еко», що виробляється переважно в Закарпатській області. Крім цього, відвідувачі з цікавістю знайомились з іншими чудовими органічними продуктами: запашною львівською кавою «Галка», запашними чаями під популярним карпатським брендом «Чиста Флора», що твориться на Івано-Франківщині та Закарпатті.

Бажаючих скуштувати гуцульських смаколиків не бракувало: на фестиваль приїхали гості з більшості областей України та всіх сусідніх країн.