UKR RUS ENG
There are no translations available.

Verhovna_Rada_-_KMU1 лютого 2011 року Верховною Радою України було прийнято в першому читанні Проект Закону України "Про органічне виробництво".

Останню версію Законопроекту (№ 7003) було внесено до ВРУ ще 19 липня 2010 р. народними депутатами України Литвином Ю.О. та Томенком М.В.  Нагадаємо, що Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України "Про органічне виробництво" було прийнято 8 жовтня 2010 року.

 
There are no translations available.

nl

У січні 2011 р. за підтримки Міністерства економічних відносин, сільського господарства та інновацій Нідерландів українська делегація з 12 чоловік: представники Федерації органічного руху України та інші представники різних сфер органічного сектору держави  відвідали королівство Нідерланди з ознайомчим туром. Програма вивчення досягнень органічного руху цієї країни була корисною та цікавою. Навчальний тур розпочався з офіційної зустрічі у згаданому Міністерстві, потім безліч органічних господарств різного спрямування та компаній і мереж збуту органічної продукції. Головним пунктом програми стала щорічна органічна виставка BioVak, яка є святом органічного сектору країни: від виробників, переробників, імпортерів, готелів, ресторанів, представників роздрібних мереж до навчальних закладів та просто «підприємців з гарним смаком», які цікавляться останніми новинами в органічному виробництві та самі формують ці новини. Понад 300 експонентів з’їхались цього року з усіх куточків країни, аби представити свої здобутки.

 
There are no translations available.

trcrpt

29 січня у селі Геча на Берегівщині відбувся V традиційний Міжнародний конкурс гентешів – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Кожен з них, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася, адже це не лише гуманніше, але від цього залежить і смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощали вином, слив’янкою та глінтвейном.

Свято розпочалося о 7-й ранку. У Фестивалі брали участь 17 команд, серед яких й іноземні гості – 4 команди з Угорщини та одна з Сербії. Обов'язковою умовою конкурсу було забивання свиней тут же на місці. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша, адже різник має швидко і правильно розібрати тушу.

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, ковбаси, кров’янки, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. Кожна команда мала представити на розсуд жюрі свої смаколики, а також фірмову страву. До того ж, почастувати самогонкою та вином власного виробництва.

За результатими конкурсу 1-е почесне місце із званням «Король різників» зайняла команда «Ботарські бандери», яку представляли славновідомі органічні фермери з с. Ботар, що на Закарпатті. Хто б сумнівався! Адже всі, хто хоча б раз куштував органічні м’ясні вироби з свинини породи Мангалиця під ТМ «Пан Еко», підтвердять правильність вибору жюрі. Крім того, голова жюрі з Будапешту включив команду до лав «Аматорського королівського поварського клубу», а Голова Берегівської районної ради нагородив їх же почесною грамотою «Найпопулярніша команда фестивалю».

До речі, у 2010 р. з півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Геча визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху.

 
There are no translations available.

herb_lytvy18 січня 2011 року Посольстві Литовської Республіки в Україні відбулась конференція – дискусія «Щоб село залишилось живим. Досвід країн Європейського Союзу».

На запрошення посла Литовської Республіки, на ній виступили  голова правління литовської Асоціації фермерів «Viva Sol» Валдас Каваляускас (тема виступу: «Щоб село залишилось живим. Дрібні господарства і охорона довкілля») та  експерт Балтійського Форуму довкілля Кястутіс Навіцкас (тема виступу: «Литва і політика охорони довкілля у галузі сільського господарства Європейського Союзу»). Участь у конференції прийняв член Правління Федерації органічного руху України Володимир Ніщета.

Під час заходу відбулась відбулась дегустація сільської продукції з Литви.