UKR RUS ENG

НОВИНИ

There are no translations available.

trcrpt

29 січня у селі Геча на Берегівщині відбувся V традиційний Міжнародний конкурс гентешів – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Кожен з них, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася, адже це не лише гуманніше, але від цього залежить і смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощали вином, слив’янкою та глінтвейном.

Свято розпочалося о 7-й ранку. У Фестивалі брали участь 17 команд, серед яких й іноземні гості – 4 команди з Угорщини та одна з Сербії. Обов'язковою умовою конкурсу було забивання свиней тут же на місці. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша, адже різник має швидко і правильно розібрати тушу.

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, ковбаси, кров’янки, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. Кожна команда мала представити на розсуд жюрі свої смаколики, а також фірмову страву. До того ж, почастувати самогонкою та вином власного виробництва.

За результатими конкурсу 1-е почесне місце із званням «Король різників» зайняла команда «Ботарські бандери», яку представляли славновідомі органічні фермери з с. Ботар, що на Закарпатті. Хто б сумнівався! Адже всі, хто хоча б раз куштував органічні м’ясні вироби з свинини породи Мангалиця під ТМ «Пан Еко», підтвердять правильність вибору жюрі. Крім того, голова жюрі з Будапешту включив команду до лав «Аматорського королівського поварського клубу», а Голова Берегівської районної ради нагородив їх же почесною грамотою «Найпопулярніша команда фестивалю».

До речі, у 2010 р. з півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Геча визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху.

 
There are no translations available.

herb_lytvy18 січня 2011 року Посольстві Литовської Республіки в Україні відбулась конференція – дискусія «Щоб село залишилось живим. Досвід країн Європейського Союзу».

На запрошення посла Литовської Республіки, на ній виступили  голова правління литовської Асоціації фермерів «Viva Sol» Валдас Каваляускас (тема виступу: «Щоб село залишилось живим. Дрібні господарства і охорона довкілля») та  експерт Балтійського Форуму довкілля Кястутіс Навіцкас (тема виступу: «Литва і політика охорони довкілля у галузі сільського господарства Європейського Союзу»). Участь у конференції прийняв член Правління Федерації органічного руху України Володимир Ніщета.

Під час заходу відбулась відбулась дегустація сільської продукції з Литви.

 
There are no translations available.

Press_conference_organic-201021 грудня 2010 р. у Прес-центрі інформаційного агентства "Укрінформ" відбулася прес-конференція «Підведення підсумків проведених ярмарок і фестивалів органічних продуктів у 2010 р. Нагородження переможців.»

Учасниками прес-конференції стали: Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов, менеджер швейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні» Тобіас Айзенрінг, координатор швейцарсько-українського проекту «Сертифікація в органічному сільському господарстві та розвиток органічного ринку в Україні» Наталя Прокопчук, менеджер Асоціації учасників органічного виробництва «Біолан Україна» Ніна Антощенко, директор ТОВ «Торгівельний Дім «Органік Ера» Олена Березовська.

Під час прес-конференції її учасники підвели підсумок розвитку в Україні органічного сектору в 2010р., проаналізували досягнення, успіхи, перепони та перспективи органічного руху на майбутнє. За результатами діяльності в 2010 р. найкращі виробники, переробники, торгові марки та інші активні учасники органічного руху України були нагороджені почесними дипломами в наступних номінаціях:

-   найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції рослинництва – ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ГАЛЕКС-АГРО»;

-   найкраще підприємство-виробник сертифікованої органічної продукції тваринництва – ТОВ «ЖИВА ЗЕМЛЯ ПОТУТОРИ»;

-   найкраще підприємство-переробник сертифікованої органічної продукції – ДП ДАК «ХЛІБ УКРАЇНИ» НОВОУКРАЇНСЬКИЙ КХП;

-   найкраща регіональна підтримка органічного руху України – ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ;

-   найкраща торгова марка сертифікованої органічної продукції – ПАН ЕКО.

Крім того, почесні дипломи отримали журналісти та засоби масової інформації за найкращі, за оцінками експертів, статті про органік та найкраще висвітлення подій та заходів в органічному секторі нашої держави, зокрема:

-   найкраще радіо щодо висвітлення теми органік – НАЦІОНАЛЬНА РАДІОКОМПАНІЯ УКРАЇНИ;

-   найкращий журналіст телебачення щодо висвітлення теми органік – ТЕТЯНА АНКУДІНОВА з ТЕЛЕКАНАЛу «ICTV»;

-   найкраща газета щодо висвітлення теми органік – «АГРАРНИЙ ТИЖДЕНЬ. УКРАЇНА»;

-   найкращий журналіст преси щодо висвітлення теми органік – НАТАЛІЯ ГРОМОВА з ЖУРНАЛу «НАДЕЖДА ПЛАНЕТЫ»;

-   найкраща телепередача щодо висвітлення повного циклу органічного виробництва – ПЕРШИЙ ДІЛОВИЙ КАНАЛ;

-   за оперативне інформування щодо заходів органічного руху України – ІНФОРМАЦІЙНА КОМПАНІЯ «ПроАгро».

Отже, органічні продукти українського походження продовжують активно заповнювати власний внутрішній ринок та знаходять своїх постійних поціновувачів. Смакуймо найкращі, справжні сертифіковані українські органічні продукти!

 
There are no translations available.

Institut_agr.ek17 грудня 2010 р. у Національному науковому центрі „Інститут аграрної економіки” відбулося засідання круглого столу на тему: „Українська наукова школа фізичної економії: теоретичні та прикладні аспекти”, організований Інститутом аграрної економіки, науковим товариством імені Сергія Подолинського, Дніпропетровським общинним фондом.

Метою засідання було налагодження зв’язків та активізація співпраці між аграрною наукою та виробництвом; обговорення наукових і практичних аспектів розвитку органічного виробництва в Україні; об’єднання зусиль органів державної влади, вчених, товаровиробників, громадських організацій та фахівців у формуванні нормативно-правової бази з питань розвитку органічного виробництва.  

Під час засідання відбулася презентація книги Миколи Руденка „Енергія прогресу”, видання якої було приурочене до 90-річчя від дня його народження.

Академік НААН Петро Саблук висвітлив питання становлення і розвитку ідей фізичної економії, як відображення взаємозв’язку природних і господарських факторів у суспільному житті.

Депутат Дніпропетровської обласної ради Іван Лазаренко зупинився на Концепції національної програми «Природне землеробство України».

Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов у своїй доповіді «Через сертифіковане органічне виробництво до здорового майбутнього нації» акцентував увагу присутніх на нагальності потреби розвитку органічного виробництва в державі.

Інші учасники круглого столу акцентували увагу присутніх на необхідності і важливості збереження і відтворення родючості ґрунтів, охорони земель, основуючись на напрацюваннях українських науковців, зокрема, й інтелектуальній спадщині Миколи Руденка.

17 грудня 2010 р. у Національному науковому центрі „Інститут аграрної економіки” відбулося засідання круглого столу на тему: „Українська наукова школа фізичної економії: теоретичні та прикладні аспекти”, організований Інститутом аграрної економіки, науковим товариством імені Сергія Подолинського, Дніпропетровським общинним фондом.

Метою засідання було налагодження зв’язків та активізація співпраці між аграрною наукою та виробництвом; обговорення наукових і практичних аспектів розвитку органічного виробництва в Україні; об’єднання зусиль органів державної влади, вчених, товаровиробників, громадських організацій та фахівців у формуванні нормативно-правової бази з питань розвитку органічного виробництва.   

Під час засідання відбулася презентація книги Миколи Руденка „Енергія прогресу”, видання якої було приурочене до 90-річчя від дня його народження.

Академік НААН Петро Саблук висвітлив питання становлення і розвитку ідей фізичної економії, як відображення взаємозв’язку природних і господарських факторів у суспільному житті.

Депутат Дніпропетровської обласної ради Іван Лазаренко зупинився на Концепції національної програми «Природне землеробство України».

Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов у своїй доповіді «Через сертифіковане органічне виробництво до здорового майбутнього нації» акцентував увагу присутніх на нагальності потреби розвитку органічного виробництва в державі.

Інші учасники круглого столу акцентували увагу присутніх на необхідності і важливості збереження і відтворення родючості ґрунтів, охорони земель, основуючись на напрацюваннях українських науковців, зокрема, й інтелектуальній спадщині Миколи Руденка.