UKR RUS ENG

НОВИНИ

There are no translations available.

TK_82_organic11 лютого 2011 р. відбулось засідання Технічного комітету стандартизації «Охорона навколишнього природного середовища України» (ТК 82), членом якого є Федерація органічного руху України. Учасники засідання обговорили результати діяльності ТК 82 у 2010 р. та затвердили відповідний звіт щодо проведеної роботи.

Особливу увагу члени ТК 82 приділили обговоренню Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2010 р.» та проекту Національного плану дій з охорони навколишнього природного середовища України на період 2011 - 2015 рр., в т.ч. регулювання питань обігу ГМО та регулювання органічного виробництва.

За результатами обговорення був підготовлений проект листа Президенту України В.Ф. Януковичу щодо взяття під особистий контроль питання включення до Положення про Міністерство екології та природних ресурсів України таких функцій як координація діяльності в сфері екологічного нормування, стандартизації, метрологічного забезпечення та оцінки відповідності, адже їх відсутність призвела до зриву виконання Державної програми стандартизації на 2006-2010 рр. в частині, що стосується актуалізації застарілих Гостів та розробки проектів національних стандартів.

 

 
There are no translations available.

Verhovna_Rada_-_KMU1 лютого 2011 року Верховною Радою України було прийнято в першому читанні Проект Закону України "Про органічне виробництво".

Останню версію Законопроекту (№ 7003) було внесено до ВРУ ще 19 липня 2010 р. народними депутатами України Литвином Ю.О. та Томенком М.В.  Нагадаємо, що Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України "Про органічне виробництво" було прийнято 8 жовтня 2010 року.

 
There are no translations available.

nl

У січні 2011 р. за підтримки Міністерства економічних відносин, сільського господарства та інновацій Нідерландів українська делегація з 12 чоловік: представники Федерації органічного руху України та інші представники різних сфер органічного сектору держави  відвідали королівство Нідерланди з ознайомчим туром. Програма вивчення досягнень органічного руху цієї країни була корисною та цікавою. Навчальний тур розпочався з офіційної зустрічі у згаданому Міністерстві, потім безліч органічних господарств різного спрямування та компаній і мереж збуту органічної продукції. Головним пунктом програми стала щорічна органічна виставка BioVak, яка є святом органічного сектору країни: від виробників, переробників, імпортерів, готелів, ресторанів, представників роздрібних мереж до навчальних закладів та просто «підприємців з гарним смаком», які цікавляться останніми новинами в органічному виробництві та самі формують ці новини. Понад 300 експонентів з’їхались цього року з усіх куточків країни, аби представити свої здобутки.

 
There are no translations available.

trcrpt

29 січня у селі Геча на Берегівщині відбувся V традиційний Міжнародний конкурс гентешів – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Кожен з них, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася, адже це не лише гуманніше, але від цього залежить і смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощали вином, слив’янкою та глінтвейном.

Свято розпочалося о 7-й ранку. У Фестивалі брали участь 17 команд, серед яких й іноземні гості – 4 команди з Угорщини та одна з Сербії. Обов'язковою умовою конкурсу було забивання свиней тут же на місці. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша, адже різник має швидко і правильно розібрати тушу.

Звичайно, забій поросят — лише привід зібратися і запросити гостей. Головна частина цього фестивалю — кулінарно–гастрономічна: приготування шкварок, ковбаси, кров’янки, квашеної капусти із м'ясом, зельцю, холодцю і копченостей. Кожна команда мала представити на розсуд жюрі свої смаколики, а також фірмову страву. До того ж, почастувати самогонкою та вином власного виробництва.

За результатими конкурсу 1-е почесне місце із званням «Король різників» зайняла команда «Ботарські бандери», яку представляли славновідомі органічні фермери з с. Ботар, що на Закарпатті. Хто б сумнівався! Адже всі, хто хоча б раз куштував органічні м’ясні вироби з свинини породи Мангалиця під ТМ «Пан Еко», підтвердять правильність вибору жюрі. Крім того, голова жюрі з Будапешту включив команду до лав «Аматорського королівського поварського клубу», а Голова Берегівської районної ради нагородив їх же почесною грамотою «Найпопулярніша команда фестивалю».

До речі, у 2010 р. з півсотні закарпатських фестивалів саме кулінарний фест у селі Геча визнали одним із найкращих. Поєднання автентики краю із угорськими кулінарними звичаями, заправлені закарпатським вином - ось у цьому і є секрет успіху.