UKR RUS ENG

НОВИНИ

There are no translations available.

Verhovna_Rada8 вересня 2011 р. Верховною Радою України було повторно розглянуто Закон України "Про органічне виробництво" з пропозиціями Президента України від 20 травня (реєстраційний номер 7003).

З доповіддю з цього питання виступив представник Президента України у ВРУ Ю.Мірошніченко, який відзначив, що В.Янукович відхилив зазначений закон, так як він  «не забезпечує системного вирішення всього комплексу питань у сфері органічного виробництва, не відповідає Конституції України, Законам України "Про КМ України", про підтвердження відповідності, про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарської діяльності, про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, Декрету КМ України від 10.05.1993 р. № 4693 "Про стандартизацію і сертифікацію".

У своєму виступі Голова підкомітету з питань аграрної політики та земельних відносин М.Перестенко зазначила, що подібний закон вкрай необхідний, однак озвучила рішення Комітету погодитись з пропозицією Президента України та рекомендувати Верховній Раді України відхилити Закон про органічне  виробництво (реєстраційний номер 7003).

 

8 вересня 2011 р. Верховною Радою України Закон України "Про органічне виробництво" відхилено.

 

Результати голосування: «ЗА» – 252, в т.ч.

Фракція Партії регіонів – 179;

Фракція “Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина" – 0;

Фракція НУНС – 7;

Фракція Комуністичної партії України – 23;

Позафракційні – 3;

Фракція Народної Партії – 20;

Група "Реформи заради майбутнього" – 20.

Довідка. Сертифіковане органічне виробництво розвивається в Україні з 1990-х рр. Станом на початок 2011 р. в Україні, за даними Федерації органічного руху України, за стандартами ЄС сертифіковано 142 підприємства, що господарюють на 270226 га.

8 вересня 2011 р. Верховною Радою України було повторно розглянуто Закон України "Про органічне виробництво" з пропозиціями Президента України від 20 травня (реєстраційний номер 7003).

З доповіддю з цього питання виступив представник Президента України у ВРУ Ю.Мірошніченко, який відзначив, що В.Янукович відхилив зазначений закон, так як він  «не забезпечує системного вирішення всього комплексу питань у сфері органічного виробництва, не відповідає Конституції України, Законам України "Про КМ України", про підтвердження відповідності, про основні засади державного нагляду, контролю у сфері господарської діяльності, про дозвільну систему у сфері господарської діяльності, Декрету КМ України від 10.05.1993 р. № 4693 "Про стандартизацію і сертифікацію".


У своєму виступі Г
олова підкомітету з питань аграрної політики та земельних відносин М.Перестенко зазначила, що подібний закон вкрай необхідний, однак озвучила рішення Комітету погодитись з пропозицією Президента України та рекомендувати Верховній Раді України відхилити Закон про органічне  виробництво (реєстраційний номер 7003).

 

Верховною Радою України 8 вересня 2011 р. Закон України "Про органічне виробництво" відхилено.

Результати голосування: «ЗА» – 252, в т.ч.

 

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/gol_karta_zal3?g_id=22124

 

Фракція Партії регіонів – 179;

Фракція “Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина" – 0;

Фракція НУНС – 7;

Фракція Комуністичної партії України – 23;

Позафракційні – 3;

Фракція Народної Партії – 20;

Група "Реформи заради майбутнього" – 20.


Довідка. Сертифіковане органічне виробництво розвивається в Україні з 1990-х рр. Станом на початок 2011 р. в Україні, за даними Федерації органічного руху України, за стандартами ЄС сертифіковано 142 підприємства, що господарюють на 270226 га.

 
There are no translations available.

VDNH_kr.stol_07.09.117-8 вересня 2011 р. в Національному виставковому центрі „Експоцентр Україна” в рамках Міжнародного Форуму-виставки „Екологічний стандарт якості та безпеки продукції-крок в майбутнє”, за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України відбулося засідання круглого столу на тему: „Екологізація виробництва як фактор підвищення конкурентоспроможності українських товаровиробників”. Основною метою заходу було об’єднання зусиль органів державної влади, вчених, товаровиробників, громадських організацій та фахівців з метою підвищення конкурентоспроможності українських товаровиробників шляхом поліпшення якості та безпечності вітчизняної сільськогосподарської продукції та продовольства.

Учасники круглого столу обговорили сучасний стан та перспективи екологізації сільськогосподарської та харчової галузей  України, зробили аналіз проблем діяльності харчових компаній у сфері забезпечення належної якості та безпечності продовольства з урахуванням потреби прозорого відстеження усього харчового ланцюга від поля до столу, актуальні питання залучення інвестицій в контексті екологізації аграрного виробництва.

Зокрема, народний депутат України Іван Кириленко у своєму виступі акцентував увагу присутніх на необхідності поширення в нашій державі біодинамічного виробництва з врахуванням, в першу чергу, досвіду Алекса Подолінського та фермерів Австралії. Він наголосив, що всі передумови для розвитку цього напрямку господарювання в нас вже існують, необхідно лише підтримати фермерів на державному рівні, створивши чітку законодавчу та регулюючу системи, а це, в свою чергу, не лише сприятиме поліпшенню стану ґрунтів, але й підвищить конкурентоспроможність вітчизняної продукції у зв’язку з інтеграцією України до європейських ринків.

Голова Правління Федерації органічного руху України Євген Милованов у своїй доповіді зацікавив присутніх цікавими фактами щодо розвитку органічного виробництва в різних країнах світу, навів приклади ефективного господарювання українських господарств в цій галузі та оцінив подальші перспективи експорту вітчизняної органічної продукції, наголосивши на доречності пріоритетності розвитку внутрішнього органічного ринку в Україні.

 
There are no translations available.

Organic_soya_201102 вересня 2011 р. у смт. Теплик Вінницької обл. на базі ФГ «Дон» (члена Федерації органічного руху України) відбулася нарада-семінар «Соціально-економічні аспекти доцільності переходу до органічних методів вирощування сої», організаторами якої стали Українська асоціація виробників і переробників сої та Федерація органічного руху України за підтримки Міністерства аграрної політики України, Національної академії аграрних наук України, Вінницької ОДА.

Під час роботи семінару з доповідями виступили Голова Теплицької РДА О. Кравченко, Президент асоціації «Украгропромсоя» В.Тимченко, директор Науково-дослідного інституту сої А.Пилипченко, Голова Правління Федерації органічного руху України Є.Милованов. Особливу увагу доповідачі звернули на необхідність вирощування безпечної продукції шляхом застосування органічних методів господарювання, економічні аспекти та практику вирощування органічної сої фермерами та висловили занепокоєння з приводу імпорту, виробництва і розповсюдження ГМ-сої та продуктів її переробки. Після закінчення семінару представники сільськогосподарських, наукових, дослідних установ, духовенства та ЗМІ ознайомилися з результатами органічного вирощування сої, відвідавши посіви цієї культури на полях ФГ «Дон».

 
There are no translations available.

festival_lekvaru_228 серпня 2011 р. у с. Геча Берегівського р-ну Закарпатської обл. відбувся Фестиваль леквару (сливового повидла). Для приготування леквару використовується тільки слива сорту «Венгерка», («угорка») або, як називають її ще закарпатці – «бистриця».

Леквар почали варити з самого ранку, а завершили вже пізнього вечора близько півночі. Для приготування леквару беруть помиті і перебрані сливи, відділяють їх від кісточок, а потім безперервно помішуючи у 70-100 літрових котлах варять на постійному вогні. Спеціальні “печі” для цього майструють із залізних бочок або труб. Праця клопітка і потребує постійної уваги: підкладати вогонь, пильнувати за висотою полум’я, постійно помішувати щоб повидло не підгоріло. Вариться леквар безперервно від 20 до 30 годин (в залежності від об’єму сировини). Часто буває так, що доводиться «дежурити» навіть вночі біля котла. У таких випадках на допомогу приходять сусіди та родичі, почергово змінюючи одне одного.

Повидло вважається готовим, коли перевернувши банку догори дном, густа, чорна маса не виливатиметься з посудини. Такий леквар може зберігатися у банках або глиняних горщиках понад 10 років.

bograch_gulyasПрийняли участь у приготуванні повидла і члени Федерації органічного руху України із Закарпатської області, причому леквар вони готували із сертифікованих органічних слив. До того ж органічні фермери змагалися й у приготуванні найсмачніших національних страв: боґрач-гуляшу, де використовується 3-4 види м’яса та багато гіркого перцю, а також боб-гуляшу (гуляш з квасолею).

Свято вдалося на славу, про що відмітили всі учасники та гості події.